Aarhus Universitets logo
English
Da Harika Bommisetty voksede op i Indien, var mad mere end blot næring – det var en kilde til nysgerrighed. Hun ville vide, hvor maden kom fra, hvordan den blev dyrket, og hvilken indvirkning den…
Organdrejninger og traumer i forbindelse med faring ser ud til at være de hyppigste årsager til sodødelighed. Det antyder en stikprøve bestående af 108 døde søer, som er obduceret af forskere fra AU…
Sheng Wang fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har modtaget en prestigefyldt Villum Young Investigator-bevilling på 8,9 millioner kroner. Med denne bevilling vil han udvikle en…
1. december 2024 er Martin Krarup Nielsen startet som ny professor i klinisk veterinærmedicin – heste på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved AU Viborg. En voldsom oplevelse i ungdommen og…
Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, hvordan landmænd, forskere og politikere ser på udfordringer og løsninger, der kan sikre sundere jord i Danmark.
Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet er med i et nyt og banebrydende projekt, SEAWEED4IMRAS, der sigter mod at forene akvakultur med bæredygtighed. Projektet, der også involverer den…
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Seges Innovation åbnede 8.-9. januar dørene til en Plantekongres, hvor jordbundens tilstand var i fokus.
Et forskningsprojekt støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) er nu halvvejs igennem projektperioden. Projektet kortlægger klima- og miljøeffekten ved omlægning af majs, korn og…
NovelGreen-projektet har modtaget over 3 millioner kroner fra DFF for at revolutionere landbruget. Projektet, ledet af Uttam Kumar, sigter mod at identificere nøgleegenskaber i samdyrkning, som…
Aarhus Universitet har modtaget en bevilling fra DFF til at gennemføre MapTile-projektet, som ledes af Bo Vangsø Iversen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i Viborg. Projektet har til…
Aarhus Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at gennemføre RootVision-projektet, ledet af Eusun Han. Projektet, som fokuserer på roddiversitet i afgrødeblandinger,…
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og University of Padua har kastet lys over, hvordan jordkomprimering påvirker produktionen og udledningen af lattergas, samt vigtigheden af god…
Den globale efterspørgsel efter plantebaserede fødevarer stiger, og dansk landbrug skal tilpasse sig ved at dyrke flere bælgplanter. Et nyt forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet og 10 partnere…
Når man taler med Emil Dahl Nielsen, mærker man hurtigt, at han ikke bare er en almindelig videnskabelig assistent. Hans begejstring for bæredygtighed og landbrug er smittende, og hans vej til, hvor…
En ny rapport fra Aarhus Universitet går i dybden med, hvordan forældre forsøger at lære deres børn at spise sundt og bæredygtigt. Når det kommer til forældrenes strategier omkring måltiderne, er de…
Gennem 30 år har han forsket i, hvordan landbruget påvirker klimaet. Nu bliver han belønnet med en slags “lille” nobelpris.
Professor Davide Cammarano fra Aarhus Universitet er blevet valgt som ny kommende præsident for International Society of Precision Agriculture (ISPA). Det markerer begyndelsen på en seksårig rejse,…
Som et led i den dyrevelfærdsaftale, som et bredt flertal i folketinget vedtog i februar 2024, har Fødevarestyrelsen bedt Aarhus Universitet om at undersøge sæsonvariationen i sodødelighed og forholde…
En ny undersøgelse fra bl.a. Aarhus Universitet fremhæver, hvordan landmænd verden over kan øge deres hvedeudbytter uden at bruge et større areal eller flere ressourcer, mens de på samme tid bedre vil…
Aarhus Universitet har netop indviet en avanceret microCT-scanner på Skejby Sygehus, en af de få af sin slags i Danmark. Den nye scanner vil åbne op for nye forskningsmuligheder på tværs af flere…
Ella Sieradzki har altid været draget af naturens mysterier. Denne fascination har ført hende fra Israels solrige kyster til Danmarks frodige marker. Som ny adjunkt ved Aarhus Universitets Institut…
Landmænd og dyrlæger oplever stigende problemer med antibiotikaresistens, efter at det i juli 2022 blev forbudt at tilsætte zink til grises foder. Det viser en rapport fra Aarhus Universitet.
Eusun Han’s vej til at blive adjunkt ved Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi er alt andet end konventionel. Hans rejse, der er præget af en dyb nysgerrighed i naturen, har ført ham fra…
En micro-CT-scanner er et fantastisk forskningsværktøj, fortæller lektor Henrik Lauridsen fra Institut for Klinisk Medicin. Her kan du læse mere om den store maskine, der kun findes få af i Danmark.
Hun har brugt sit professionelle liv på at forske i de dele af produktionsdyrs liv, hvor der ikke findes nogen nemme velfærdsløsninger. 20. august 2024 tiltrådte Mette S. Herskin officielt stillingen…
Årets Klimavirkemiddelkatalog fra Aarhus Universitet er på gaden og her optræder en ny metode, som potentielt kan gøre danske landbrug mere produktive, mere klimavenlige og mere modstandsdygtige…
Glyphosat, et omdiskuteret herbicid, blev i slutningen af sidste år godkendt for en ny 10-årig periode, men diskussionen fortsætter, og flere lande ønsker at reducere forbruget. I en videnskabelig…
I forlængelse af den grønne treparts anbefalinger om en CO2 afgift på landbruget, udgiver Aarhus Universitet nu årets Klimavirkemiddelkatalog. Det sætter tal på effekten af forskellige tiltag, der kan…
I sidste uge var Aarhus Universitet vært for den XXII Internationale Nitrogen Workshop med temaet “Resolving the Global Nitrogen Dilemma - Opportunities and Challenges." Her samledes 345 forskere fra…
I dette projekt er mit mål at udvikle nye flerårige afgrøder, der kan producere mad til mennesker, såsom korn, over flere år uden behov for gensåning.
En ny artikel fra Aarhus Universitet sætter fokus på fordelene ved dyrkning af sortsblandinger af vinterhvede. Artiklen opsummerer resultater med sortsblandinger fra både Danmark og udlandet og viser…
En ny undersøgelse ledet af Postdoc Jared Onyango Nyang’au afslører en teknik, der forbedrer gødningsværdien af biogasrestprodukter og har lovende implikationer for at reducere miljøpåvirkninger fra…
Forskning i dyrevelfærd er vigtigt for, at vi som samfund overholder vores lovgivning og vores etiske ansvar. Der er økonomiske og politiske interesser samt stærke følelser på spil. Og netop derfor er…
Hvordan har vejret ændret sig de sidste 30 år? Det har forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet undersøgt ved hjælp at data fra AU Viborgs egen meteorologiske vejrstation ved…
Vanessa Hall er tiltrådt som professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Her skal hun have fokus på forskning i neurovidenskab og udviklingen af kultiveret kød samt…
Flerårige afgrøde kan være en løsning til både at brødføde en voksende befolkning og reducere klimaforandringer. Et ni år langt forsøg i Danmark viser, at de kan øge mængden af kulstof i jorden samt…
Som svar på et stigende pres på at reducere drivhusgasemissioner, har forskere fra bl.a. Aarhus Universitet udforsket potentialet for at bruge vækstmedier med reduceret eller intet indhold af sphagnum…
Et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet har kastet lys over kvæggylles indflydelse på udvaskning af kvælstof fra økologiske kløvergræsmarker samt effekt på det efterfølgende udbytte.
Hvad får EU til at investere milliarder i et partnerskab, der over en 7-årig periode svarer til en investering i forskning svarende til 6 kr. per EU-borger? Svaret skal findes i globale udfordringer…
Intet mindre end 222 DCA-rapporter ligger tilgængelige på vores hjemmeside. Her kan du læse dig til, hvor meget halm, der er tilstrækkeligt som rodemateriale for svin, og samtidig få et overblik over…
En global meta-analyse af skovjordens modtagelighed over for maskinfremkaldt komprimering har afdækket en problematik i skovverdenen, hvor de tunge maskiner kan være med til at ødelægge skovbunden og…
Professor Birte Boelt fra Aarhus, er blevet udvalgt som en af de 20 mest indflydelsesrige kvinder indenfor frøsektoren i Europa af Seed World Europe.
Med hjælp fra computerprogrammer kan mennesker afkode køers brølen og grises grynten. I en treårig stilling på Aarhus Universitet vil adfærdsbiolog Mathilde Coutant undersøge, hvordan det kan gøre os…
Under sine ph.d.-studier undersøgte Jared Nyang'au, hvordan biogasprocessen kan optimeres for at øge gødningsværdien af den afgassede biomasse. Med henblik på at opnå en høj biogas produktion sker der…
Postdoc Komal Kumari Choudhary fra Land-CRAFT har modtaget anerkendelse som årets bedste forsker ved at vinde den prestigefyldte "Best Researcher Award" fra International Research Awards on…
138 millioner kroner. Så mange penge har Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri fornyeligt tildelt ti forskningsprojekter. Pengene skal sikre bedre opgørelser af, hvor meget drivhusgas og…
Hvor skal fremtidens proteiner komme fra? For at forsøge at svare på dette spørgsmål, har forskere fra Aarhus Universitet undersøgt fordøjeligheden af RuBisCO, som er hovedproteinet i bælgplanten…
Ekspert i grise og insekter og et yderst velkendt ansigt på AU Viborg, Jan Værum Nørgaard, er for nylig blevet udnævnt som professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus…
EU Kommissionen har fremsat et nyt udspil til regler for transport af produktionsdyr. I den anledning var professor på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet, Mette S.…
Beskyttelse af små marker frem for store har en effekt på miljø, klima og biodiversitet. Men effekten er relativt lille. Det konkluderer DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i en netop…
Centrale udtalelser fra forsker fra Institut for Agroøkologi blev udeladt i indslag i TV Avisen om juletræer og klima, hvilket resulterede i en ensidig fremstilling af forskerens faglige vurdering.
Dette efterår stod Europa over for en afgørende beslutning om glyphosat, det kontroversielle ukrudtsmiddel, der anvendes i vid udstrækning i landbrugssektoren. Glyphosat blev genregistreret, men…
De kulstofrige lavbundsjorder forsvinder langt hurtigere end forventet. En ny rapport viser et markant fald fra 170.000 hektar til blot 118.000 siden 2010. Ifølge forskere fra Aarhus Universitet…
Forskere fra AU Viborg spiller en central rolle i EU-programmet EJP SOIL, der arbejder på at fremme sund jordbund i Europa og samtidig har som mål at bidrage til uddannelsen af den næste generation af…
I en tid, hvor sundhed og bæredygtighed er i fokus, er det vigtigt at se på, hvordan vi kan forme de kommende generationers kostvaner og samtidig tage hensyn til klimaet. Forskere fra Aarhus…
Ny forskning viser potentiale for at kunne forlænge holdbarheden af frugt, grønsager og blomster uden brug af kemiske midler. Ved hjælp af CRISPR-teknologien er det lykkedes forskere fra Aarhus…
Den 30. november 2023 afholder Centre for Circular Bioeconomy (CBIO) og Aarhus Universitet en gratis workshop om "Insekter til Foder, Fødevarer og andre formål" med det formål at samle forskere,…
Et hold forskere fra AU Viborg og Fødevareinstituttet på DTU har kastet sig over at undersøge, om pesticidrester i insekters foder ophobes i insekterne. Undersøgelsen skal bruges i vurderingerne af,…
I beredskabssituationer kan der opstå behov for at aflive mange grise hurtigt og effektivt, hvis der for eksempel konstateres afrikansk svinepest eller mund- og klovsyge i en besætning, og det skal…
Det er ingen hemmelighed, at klimaforandringer er en trussel mod livet på vores planet. Landbruget spiller en afgørende rolle i kampen mod klimaforandringer, men det er en kompleks opgave. Ifølge en…
Søren Alexandersen er nyansat professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Tidligere har han blandt andet været professor ved KU og DTU og Direktør for Statens Veterinære…
Ny forskning viser, at brug af gletsjermel vil kunne øge optagelse af vand på dyrkede jorde i Grønland. Det kan være banebrydende for grønlandsk landbrug, da brugen af gletsjermel således vil kunne…
Ny forskning sætter fokus på, hvordan man kan forbedre vores forståelse af insekter uden at skade dem.
Ph.d.-forsvar, tirsdag den 19. september 2023, Ida Kristine Lysgaard Andersen
I en ny undersøgelse har forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet undersøgt konventionelle, niveau 1 og økologiske slagtekyllingers gangegenskaber umiddelbart…
Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt udviklingen af kortlægningsinitiativer, jordundersøgelser og jordovervågningsprogrammer i Danmark. Det har resulteret i viden, der vil kunne anvendes til…
Stigningen i atmosfærens indhold af den kraftige klimagas lattergas (N2O) skyldes især landbrugets anvendelse af kvælstofgødning. Skal udledningen af lattergas begrænses, er der først og fremmest brug…
Studiet viser, at grønne områder i byerne udleder væsentlige mængder drivhusgas, de er med andre ord med til at forværre klimaforandringerne. Implementering af naturbaserede løsninger kan ifølge…
Byggeriet af nyt AgriPhotoVoltaic-anlæg ved AU Flakkebjerg er startet i denne uge. Når forsøgsanlægget står færdig, vil det indeholde 1512 solpaner og fylde ca. 2 hektar.
Peter Sørensen tiltræder som professor i håndtering af gødning, affaldsprodukter og husdyrgødning ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Han har brugt hele sin karriere på at forstå og…
På en blæsende tirsdag i starten af august samledes en gruppe inviterede gæster ved Aarhus Universitets nye forsøgsstation i Auning på Djursland. Årsagen var den officielle indvielse af de netop…
Nyt projekt skal bestemme økologiske slagtegrises behov for aminosyren lysin ud fra det bedst mulige kompromis mellem produktivitet og hensyn til miljøet. Derudover udvikles et digitalt…
Lette selvkørende markrobotter kan ligesom almindelige traktorer påvirke jordens fysiske egenskaber og øge risikoen for jordpakning i pløjelaget (0-20 cm) viser to nye publikationer fra Aarhus…
Den 5. juli fremlagde Europa-Kommissionen et forslag, der, hvis det vedtages, vil udgøre EU's første lovgivning med fokus på at forbedre jordbundens sundhed.
Forskere fra Aarhus Universitet sammenligner drivhusgasudledning fra et traditionelt kartoffelsædskifte på drænet tørvejord med dyrkning af rørgræs til produktion af biomasse på udrænet eller dårligt…
En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har netop startet et projekt, hvor de vil undersøge, hvordan forbrugerne forstår og vælger mindre klimabelastende fødevarer. Undersøgelsen er en del af…
Nyudnævnt professor Jette Feveile Young fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universtitet deltog for nylig i 24syv-podcasten Supertrends, hvor hun sammen med Josef Christensen fra Meat Tomorrow…
Skal fremtidens proteinkilder komme fra kløver, insekter, tang eller kultiveret kød, og hvordan får vi folk til at spise dem? Det har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet undersøgt i en ny…
Et nyt studie fra Aarhus Universitet har undersøgt, hvad svineproducenter og dyrlæger mener, et lavt forbrug af antibiotika og udfasning af medicinsk zink kan betyde for dyrevelfærden
Hvorfor vælger og fravælger vi de fødevarer, som vi gør, og hvordan kan vi ændre vores adfærd? Det og meget andet havde over 70 nysgerrige deltagere sat sig til rette foran skærmen for at blive…
En verden af spændende oplevelser venter på AU Viborg, når der 10. juni fra 10-15 inviteres indenfor til åbent hus. Tag børn og bedsteforældre under armen og få et enestående indblik i…
Skovrydning er en de største trusler mod klodens økosystemer, og nu har ny forskning kortlagt, præcist hvad der sker, når landbrug erstatter skov.
Landbrugsstyrelsen har bedt DCA udarbejde et fagligt notat, der bidrager med relevant viden om problemstillinger i forbindelse med klimapåvirkning fra koens fordøjelsesprocesser.
Vertikalt landbrug trender inden for fødevareproduktion og har tiltrukket store investeringer og har tilsvarende lidt store tab. En vidensyntese fra Aarhus Universitet peger på at sammenlignet med en…
Fødevarestyrelsen har bedt Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet, om at undersøge, om der findes et bedre alternativ til brug af Burdizzotang til kastration af tyrekalve…
Ny rapport opsummerer sjældent udtrykte enig-og uenigheder blandt aktører om brug af antibiotika i dansk svineproduktion. Holdningerne kom frem på et debatmøde, der var arrangeret som del af et…
En ny rapport fra Aarhus Universitet undersøger, hvad der gør os villige til at spise mindre usundt. Selvom vi har helt styr på, hvad der er sundt og usundt, så gør de normer og følelser, der er…
Forskere fra Aarhus Universitet konkluderer på baggrund af – begrænset – forskning at slagtefjerkræ kan undvære vand i op til seks timer, uden at det går ud over dyrevelfærden.
Et forskningsprojekt har bl.a. undersøgt loftshøjdens betydning for ventilation og smågrises mulighed for ”naturlige bevægelser”, når de transporteres i lastbil.
Innovationfondens innovatørpris går i år til adjungeret professor Ole Green, mens seniorforsker Peter Løvendahl modtager Grand Solutions prisen for fremavl af klimavenlige køer.
De danske forbrugere er generelt tilfredse med kvaliteten af de fødevarer, som de har mulighed for at købe i de danske dagligvarebutikker, og gennem de seneste år er tilfredsheden steget. Det er et af…
Basale forskningsaktiviteter og samarbejde med industrien var i fokus, da uddannelses- og forskningsminister Søren Pind besøgte Aarhus Universitets afdeling i Foulum.
Sunde og vakse børn med bedre indlæring er belønningen, når gode madvaner sættes i faste rammer i skolen. En undersøgelse viser, at cirka halvdelen af landets skoler har indført tiltag, der fremmer…
Et nyt projekt skal gavne den økologiske produktion ved dels at udvikle avlslinjer, der er bedre egnet til økologisk produktion, og dels bane vej for, at mejerierne kan skabe nye nicheprodukter på…
Et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet vil udvikle produktion, høst og udnyttelse af biomasse fra ekstensive landbrugs- og naturarealer.
Tre forskere inden for jordbrugs- og fødevareområdet er blandt modtagerne af midler fra Det Frie Forskningsråd, som har uddelt 600 mio. kr. til 181 lovende forskningsprojekter.
200 ældre over 65 år indgår i forsøg, der blandt andet skal undersøge effekten af indtag af flere proteiner i kosten på musklerne – fem køer fra AU Foulum er en vigtig brik i forsøget, som kan munde…
Forskning i mekanisk ukrudtsbekæmpelse og udvikling af et koncept med selvbetjente kælvningsbokse var blandt de AU-projekter, som forleden modtog økonomisk støtte fra Fødevareministeriets program…
Fire forskningsplatforme med et samlet budget på 45 mio. kr. skal over de næste fire år sikre forskere ny viden og give et løft til biobaserede økonomi.
Trådløse sensorer er gode og pålidelige til at overvåge kornlagre, fremgår det af teknisk rapport fra Aarhus Universitet, som har testet sensorerne, der de seneste år er kommet på markedet.
Forskere har opdaget en mutation med et indbygget dilemma for avlere af malkekvæg. En slettet gensekvens har en positiv effekt på mælkeydelse, men kan være dødelig for kalvefostrene.
Forskningsprojekter på Aarhus Universitet om dyrkning af surkirsebær og sødemiddel til fødevareprodukter er blandt dem, som Fødevareministeriets Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har…
En slags rugekasse til udvikling og afprøvning af nyt inden for bioraffinering og raffineringsprocesser etableres på Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet. COWIfonden støtter…
Forsker fra Aarhus Universitet er sammen med hollandsk kollega i spidsen for nyt EU-støttet netværk, der blandt andet skal forbedre målinger af drøvtyggeres udledninger af metan, som skader klimaet.
De fleste danskere kender de otte kostråd til en vis grad – men der er plads til forbedringer. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, som kommer med forslag til, hvordan nye kostråd kan…
Forskere ved Aarhus Universitet undersøger kløvergræsmarker til afgræsning hos 10 landmænd i bestræbelserne på at sikre marker, der kan holde et højt udbytte over flere år og dermed forlænge deres…
Antallet af køer på græs vil stige, hvis nyt forskningsprojekt med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitet får held med at styrke kombinationen af automatiske malkesystemer og afgræsning.
Forsøgsbiogasanlægget på AU Foulum har som det første i Danmark fået autorisation til at køre med økologisk produktion i perioder. Det giver perspektiver for særligt de økologiske planteavlere.
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet ud af hvorfor nogle kornarter har højere fytaseaktivitet end andre og har patenteret hvordan fytaseaktiviteten i korn kan øges yderligere.
Fødevare- og jordbrugsområdet på Aarhus Universitet får millioner til at udføre nye forskningsprojekter og fortsætte igangværende projekter, som genererer viden til gavn for mejerierne og kvægbruget.
Et nyt hæfte udgivet af Naturhistorisk Museum og skrevet af seniorforsker Poul Sørensen fra Aarhus Universitet kommer rundt om hønen på en letoverskuelige måde.
Optimering af maskinoperationer, brug af sensorer og optimale kørselsmønstre er centrale elementer i den fremtidige dyrkning af planter. Et indlæg på Plantekongres går i dybden med…