Aarhus Universitets segl

Ny rapport fra VAP om udvaskning af pesticider

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet (VAP) undersøger, om regelret sprøjtning resulterer i udvaskning af pesticider og nedbrydningsprodukter til grundvand over den gældende kravværdi. Der udgives løbende rapporter om resultaterne fra VAP’s forsøgsmarker, og en rapport med fokus på resultater fra perioden juli 2022 – juni 2024 er nu publiceret.

Foto: GEUS

I afrapporteringsperioden juli 2022 – juni 2024 er der igangsat tests for fem pesticider: lambda-cyhalothrin, oxathiapiprolin, pendimenthalin, picloram og propyzamid. Afrapporteringen af testene for pesticiderne fluopyram og tribenuron-methyl fortsættes fra foregående rapportperiode og fluopyram-testen er udvidet med ekstra sprøjtninger. Testene af cyazofamid og thifensulfuron-methyl afsluttes. Samlet set omfatter rapporten moniteringsresultater for 21 stoffer: tre pesticider og 18 nedbrydningsprodukter. Heraf blev de tre pesticider og seks af nedbrydningsprodukterne udvasket til grundvandet under markerne i koncentrationer, der oversteg kravværdien for grundvand på 0,1 µg/L.

Øget prøvetagningsfrekvens synliggør udvaskning af propyzamid og to nedbrydningsprodukter til grundvandet over kravværdien

Propyzamid er et aktivstof i ukrudtsmidler, der blandt andet anvendes til dyrkning af vinterraps. Stoffet blev testet på to VAP-marker, Silstrup og Estrup, hvor det blev sprøjtet i november 2023. I den forbindelse blev moniteringen igangsat for propyzamid samt fire af dets nedbrydningsprodukter: RH-24580, RH-24644, RH-24655 og RH-25377.

Propyzamid har tidligere været testet på VAP-markerne Silstrup (2018) og Fårdrup (2020), hvor der blev målt høje koncentrationer i drænvandet (ca. en meters dybde) i ugerne efter sprøjtning samt enkelte fund i grundvandet 1-3 måneder efter. Dengang blev den ordinære VAP-prøvetagning med månedlige prøvetagninger af grundvandet fulgt. Dette har skabt bekymring for, om en eventuel udvaskning kort efter sprøjtning, særligt i efterårsafgrøder, kunne være overset. Derfor blev prøvetagningsfrekvensen i den aktuelle propyzamid-test ændret til ugentlig prøvetagning i de første to måneder efter sprøjtning efterfulgt af to måneder med prøvetagning hver 14. dag.

Resultaterne fra den aktuelle test på Silstrup-marken viser, at propyzamid og to af dets nedbrydningsprodukter, RH-24580 og RH-24644 udvaskes til grundvandet i koncentrationer over kravværdien på 0,1 µg/L efter sprøjtning af vinterrapsen i 2023. Propyzamid nåede generelt det øvre grundvand inden for en uge og blev derefter konsekvent påvist i koncentrationer over kravværdien på 0,1 µg/L i tre måneder. Nedbrydningsprodukterne RH-24580 og RH-24644 blev ligeledes fundet i koncentrationer over kravværdien indenfor to uger efter sprøjtning og blev efterfølgende målt i grundvandet i koncentrationer over kravværdien hhv. indtil slutningen af januar 2024 og midten af april 2024. Dette indikerer en relativ hurtig omdannelse og transport af propyzamid og dets nedbrydningsprodukter til grundvandet. De højeste koncentrationer af propyzamid, RH-24580 og RH-24644 i grundvand var hhv. 9,6 µg/L, 0,26 µg/L og 48 µg/L.

På Estrup-marken blev propyzamid og de fire nedbrydningsprodukter ikke påvist i grundvandet, men propyzamid blev fundet i drænvand (ca. en meters dybde) en uge efter sprøjtning i koncentrationer op til 32 µg/L. Yderligere undersøgelser af markens forhold er igangsat for at afklare, hvorfor udvaskningen til drænvandet ikke afspejlede sig i tilsvarende fund i grundvandet. Moniteringen af propyzamid og de fire nedbrydningsprodukter fortsætter på begge marker, Silstrup og Estrup.

Picloram udvaskes til grundvandet i koncentrationer over kravværdien i op til to måneder efter sprøjtning

Ukrudtsmidlet picloram er også testet i forbindelse med dyrkning af vinterraps i 2023 på de to VAP-marker, Silstrup og Estrup. Stoffet blev anvendt to gange i september 2023, og moniteringen af picloram samt nedbrydningsproduktet aminopyralid blev igangsat på begge marker.

På Silstrup-marken blev picloram fundet i koncentrationer over kravværdien på 0,1 µg/L i grundvand såvel som drænvand. De højeste picloram-koncentrationer (1,2 µg/L i grundvandet og 0,87 µg/L i drænvand) blev målt ca. en måned efter den første sprøjtning. Picloram blev i de efterfølgende to måneder kontinuerligt fundet i grundvandet i koncentrationer over kravværdien på 0,1 µg/L. På Estrup-marken blev der observeret et lignende udvaskningsmønster i drænvandet, men i lavere koncentrationer. Den højeste koncentration på 0,41 µg/L blev målt inden for en måned efter den første sprøjtning.

I modsætning til testen på Silstrup-marken blev der kun gjort få fund af picloram i grundvandet fra Estrup-marken, hvor udvaskningen til drænvandet altså ikke afspejlede sig i tilsvarende fund i grundvandet. Et lignende mønster blev observeret i forbindelse med propyzamid-testen på Estrup-marken, hvorfor yderligere undersøgelser af markens forhold er igangsat.

Aminopyralid blev fundet i tre af prøverne fra de to marker, én gang i grundvand over kravværdien. Picloram og aminopyralid moniteres fortsat på begge marker.

Fluopyram og fluopyram-7-hydroxy udvasker fortsat til grundvandet og testen udvides med ekstra sprøjtninger

Pesticidet fluopyram har siden 2021 været i test på VAP-markene Jyndevad, Silstrup og Faardrup. I maj/juni 2023 blev stoffet igen sprøjtet på Silstrup og Faardrup-markerne og i juni 2024 på Jyndevad-marken. Fluopyram og dets nedbrydningsprodukt fluopyram-7-hydroxy er fortsat med i moniteringen. Efter sprøjtningen af fluopyram i Silstrup i 2023 blev begge stoffer igen observeret i grundvandet. Fluopyram blev påvist i koncentrationer over 0,1 µg/L, og begge stoffer var til stede i grundvandet kontinuerligt fra oktober 2023 til marts 2024, mens fluopyram fortsat blev påvist indtil maj 2024. Datagrundlaget for en egentlig evaluering af 2024-anvendelsen er endnu ikke tilstrækkeligt men vil indgå i den næste VAP-rapport.

Cyazofamid-testen er afsluttet og viste stadig fund af DMS i grundvandet

DMS og DMSA fra aktivstoffet cyazofamid har fra juli 2021 til februar 2024 udvasket til grundvandet i koncentrationer over kravværdien på 0,1 µg/L. Det skete efter cyazofamid-sprøjtninger i en kartoffelafgrøde i 2020 på VAP-marken Jyndevad. Moniteringen af DMS og DMSA blev afsluttet i april 2024, hvor DMS fortsat var til stede i grundvandet under marken, dog i koncentrationer under kravværdien. Den 1. maj 2023 trådte et forbud mod anvendelse af cyazofamid i kraft.

Flere igangværende tests viser få eller ingen fund i grundvandet

Test af pesticiderne lambda-cyhalothrin, oxathiapiprolin og pendimethalin blev igangsat på markerne i 2023, og ét nedbrydningsprodukt fra hver (henholdsvis compound Ia, IN-E8S72 og M455H001) blev inkluderet i moniteringen i foråret 2023. M455H001 blev moniteret i forbindelse med pendimethalin-sprøjtning på Silstrup og Estrup. M455H001 er ikke påvist i grundvandet i den aktuelle moniteringsperiode, men er fundet i koncentrationer under 0,1 µg/L i drænvand fra begge marker.

Nedbrydningsprodukterne compound Ia og IN-E8S72 blev moniteret på Jyndevad-marken efter sprøjtning af henholdsvis lambda-cyhalothrin og oxathiapiprolin. Ingen af nedbrydningsprodukterne blev påvist i perioden efter sprøjtningerne i 2023 frem til den 30. juni 2024, hverken i den variabelt mættede zone eller i grundvandet. Moniteringen af de tre nedbrydningsprodukter M455H001, compound Ia og IN-E8S72, fortsætter, og en endelig evaluering vil indgå i den næste VAP-rapport.

Ud af de 21 stoffer inkluderet i moniteringen i afrapporteringsperioden, er otte nedbrydningsprodukter hverken fundet i grundvand eller i vand fra dræn og sugeceller i en meters dybde.

FAKTABOKS: Ni ud af 21 stoffer fundet i grundvandet i koncentrationer højere end kravværdien

En testperiode for et stof udgør hele den periode, hvor stoffet har været moniteret. For flere stoffer er denne periode påbegyndt før den nuværende afrapporteringsperiode (juli 2022 – juni 2024). Det betyder, at nogle stoffer kan optræde i flere VAP-rapporter, da deres testperiode strækker sig over flere afrapporteringsperioder. De ni stoffer listede herunder er fundet i både dræn- og grundvandsprøver:

  • Propyzamid (pesticid) – test startet i 2023
    • RH-24580 (nedbrydningsprodukt) – test startet i 2023
    • RH-24644 (nedbrydningsprodukt) – test startet i 2023
  • Picloram (pesticid) – test startet i 2023
    • Aminopyralid (nedbrydningsprodukt) – test startet i 2023
  • Fluopyram (pesticid) – fortsættelse af tests fra 2021, 2022 og 2023 og ny test i 2024
    • Fluopyram-7-hydroxy (nedbrydningsprodukt) – fortsættelse af tests fra 2022 og 2023 og ny test i 2024
  • Cyazofamid (pesticid, ikke en del af testen)
    • DMS (nedbrydningsprodukt) – fortsættelse og afslutning af test startet i 2020
    • DMSA (nedbrydningsprodukt) – fortsættelse og afslutning af test startet i 2020

Kort om VAP

De seks forsøgsmarker i VAP (hvoraf fire er aktive) repræsenterer forskellige typer af klima, geologi og jordbund i Danmark, herunder sandede og lerede marker. Pesticider udvalgt til evaluering i VAP testes med maksimalt tilladte doseringer i henhold til afgrøden under reelle danske markforhold og moniteres typisk i en testperiode på to år efter udbringning.

Test i VAP gør det muligt at efterprøve de modelberegninger, der indgår i Miljøstyrelsens risikovurdering ved godkendelse af sprøjtemidler i Danmark, og dermed identificere potentielt grundvandsforurenende pesticider og nedbrydningsprodukter. Viden fra VAP anvendes af både danske og europæiske myndigheder i godkendelsen og reguleringen af pesticider.

Den årlige drift af VAP ledes af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) i samarbejde med Institut for Agroøkologi (AGRO) ved Aarhus Universitet og Institut for Ecoscience (ECOS) ved Aarhus Universitet. VAP finansieres via Den nationale Sprøjtemiddelstrategi 2022-2026 af Miljøstyrelsen, der også udvælger, hvilke pesticider, der skal testes på markerne.

Den engelsksprogede VAP-rapport udgives årligt og ledsages af et dansk sammendrag, der opsummerer resultaterne fra alle igangværende og afsluttede test i indeværende rapportperiode. Begge rapporter er tilgængelige på VAPs hjemmeside, www.vap.dk, hvor man også kan finde alle tidligere udgivelser.

Gå til rapporten for afrapporteringsperioden juli 2022 – juni 2024 på https://www.vap.dk/publikationer/

Nyheden fra miljøstyrelsen om forbud mod brug af cyazofamid kan findes her: https://mst.dk/nyheder/2023/februar/miljoestyrelsen-tilbagekalder-godkendelser-af-3-produkter-med-cyazofamid

Kontakt

Nora Badawi 

Projektleder, Seniorforsker

Afdeling for Geokemi

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Telefon 91 33 35 74

E-mail: nba@geus.dk

 

Kirsten Kørup

Akademisk medarbejder

Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet

Telefon: 93 52 21 31

E-mail: kirstenkoerup@agro.au.dk