Jordtider: Når historien sætter rødder i fremtidens landskab
Hvordan så Danmark ud, før der kom traktorer på markerne - ja, før der overhovedet var marker? Hvad kan vi lære af de første bønders liv og valg? Og kan sporene fra fortidens landskaber, og landbruget gennem generationerne siden da, vise vej mod en grønnere fremtid?

Det er de store spørgsmål, Kasper Bo Sørensen stiller i Jordtider, en ny podcast produceret af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i samarbejde med forskningscenteret SustainScapes. Podcasten dykker ned i det danske landskabs lange historie og leder efter inspiration til, hvordan vi kan bruge fortidens erfaringer til at skabe et mere bæredygtigt landbrug og en rigere natur.
Fra mammutter til megafauna
Jordtider inviterer dig med på en rejse tusindvis af år tilbage til dengang, hvor vildheste og skovelefanter vandrede gennem et landskab uden marker og gylletanke. Et landskab formet af naturens egne kræfter og af store dyr, som vi i dag næsten har glemt. Med professor Jens-Christian Svenning ser vi på, hvordan megafaunaen var med til at skabe biodiversitet, og hvad vi har mistet, siden de forsvandt.
Men rejsen stopper ikke der.
Find episoden ”Naturen før landbruget” her.
De første frø og det moderne menneske
I de første to episoder møder vi lektor Kim Hebelstrup, som tager os med til landbrugets begyndelse. Hvordan gik vi fra jægere og samlere til agerbrugere, og hvad betød det for vores måde at leve og tænke på? Kim spørger retorisk, om det i virkeligheden var planterne, der domesticerede os, og det er netop den slags tankevækkende perspektiver, Jordtider leverer.
For podcasten handler ikke bare om jord og redskaber. Den handler om idéer, relationer og forandringer, og om hvordan mennesket har formet landskabet, men også er blevet formet af det.
Find episoderne ”Landbrugets historie del 1 og 2” her.
En rejse i tid og mening
I episode 4 kigger vi på det 20. århundredes landbrugseventyr sammen med professor Tommy Dalgaard. Fra mange små brug med blandet husdyrhold, hestekraft og fællesskab til stordrift, gødning og globalisering. Hvad har vi vundet, og hvad har vi måske tabt på vejen? Med historisk vingesus og bæredygtighed for øje giver Jordtider plads til eftertanke midt i den teknologiske udvikling.
Find episoden ”Et land i bevægelse” her.
Viden, fortalt med ro og dybde
Podcastens vært, Kasper Bo Sørensen, har en særlig evne til at bringe komplekse sammenhænge til live. Med faglig ballast som agrobiolog og dagligt virke som videnskabelig assistent ved Institut for Agroøkologi guider han lytteren roligt og nysgerrigt gennem landskaber i både tid og tanke.
En podcast for de nysgerrige
Jordtider er for dig, der vil forstå, hvordan nutidens landbrug og natur er blevet til, og hvor vi kan bevæge os hen, hvis vi lytter til historien. Her møder du forskere, der tør stille nye spørgsmål til gamle svar, og som gennem forskning og formidling prøver at bygge bro mellem det, der var, og det, der kan blive.
Podcasten udvikles som en del af SustainScapes.org, et tværfagligt forskningscenter, som arbejder med at genoprette biodiversiteten i Danmark gennem landskabsbaserede løsninger. Her har agroøkologien meget at byde på, og til inspiration for fremtidens bæredygtige landbrugslandskaber har vi iværksat en omfattende digitalisering og kortlægning af de seneste århundreders jordbrug.
”Med afsæt i viden om fortidens arealanvendelse udvikler centeret konkrete værktøjer til fremtidens jordbrugsudvikling og naturgenopretning, og her er Jordtider en vigtig formidlingskanal; ikke mindst i disse trepartstider,” siger professor Tommy Dalgaard, Sustainscapes co-centerleder fra Institut for Agroøkologi.
Jordtider er tilgængelig her samt på Spotify. Nye episoder udkommer løbende, og hver episode varer omkring 30-40 minutter. Perfekt til pendlerturen, opvasken eller en gåtur i det landskab, du måske vil se med nye øjne bagefter.