Aarhus Universitets logo
English
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes…
Organdrejninger og traumer i forbindelse med faring ser ud til at være de hyppigste årsager til sodødelighed. Det antyder en stikprøve bestående af 108 døde søer, som er obduceret af forskere fra AU…
1. december 2024 er Martin Krarup Nielsen startet som ny professor i klinisk veterinærmedicin – heste på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved AU Viborg. En voldsom oplevelse i ungdommen og…
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Seges Innovation åbnede 8.-9. januar dørene til en Plantekongres, hvor jordbundens tilstand var i fokus.
22,4 procent af de pattegrise, som undfanges i Danmark, dør inden eller få uger efter fødslen. En løsning kan være at bruge søer, som får færre grise, men det koster, lyder det fra forskere på Aarhus…
En ny rapport fra Aarhus Universitet går i dybden med, hvordan forældre forsøger at lære deres børn at spise sundt og bæredygtigt. Når det kommer til forældrenes strategier omkring måltiderne, er de…
Viborg Kommune og en række landbrugsorganisationer underskriver søndag den 15. september klokken 11.00 en aftale om et partnerskab, der skal være med til at sikre, at Viborg Kommune når i mål med de…
Landmænd og dyrlæger oplever stigende problemer med antibiotikaresistens, efter at det i juli 2022 blev forbudt at tilsætte zink til grises foder. Det viser en rapport fra Aarhus Universitet.
En micro-CT-scanner er et fantastisk forskningsværktøj, fortæller lektor Henrik Lauridsen fra Institut for Klinisk Medicin. Her kan du læse mere om den store maskine, der kun findes få af i Danmark.
Når du tager landbrugsjord ud af drift, kan du med fordel give en hjælpende hånd til de urter og græsser, som bedst understøtter biodiversiteten. Aarhus Universitet har netop afleveret en liste med…
Hun har brugt sit professionelle liv på at forske i de dele af produktionsdyrs liv, hvor der ikke findes nogen nemme velfærdsløsninger. 20. august 2024 tiltrådte Mette S. Herskin officielt stillingen…
Aarhus Universitet har fået en fremtrædende rolle i det nye, banebrydende projekt SmartField, som er finansieret af Novo Nordisk Fonden med op til 134 millioner kroner over de næste fem år.…
Årets Klimavirkemiddelkatalog fra Aarhus Universitet er på gaden og her optræder en ny metode, som potentielt kan gøre danske landbrug mere produktive, mere klimavenlige og mere modstandsdygtige…
I forlængelse af den grønne treparts anbefalinger om en CO2 afgift på landbruget, udgiver Aarhus Universitet nu årets Klimavirkemiddelkatalog. Det sætter tal på effekten af forskellige tiltag, der kan…
Vi åbner dørene til Danmarks største testcenter for Agri-PV (produktion af afgrøder og solenergi på samme areal). Testcenteret Flakkebjerg Agri-PV ligger ved AU-Flakkebjerg tæt ved Slagelse og er…
Forskning i dyrevelfærd er vigtigt for, at vi som samfund overholder vores lovgivning og vores etiske ansvar. Der er økonomiske og politiske interesser samt stærke følelser på spil. Og netop derfor er…
Med faciliteter og forskere i verdensklasse har Aarhus Universitet i mange år været førende inden for forskning i mink. I årtier har forskningen fokuseret på dyrevelfærd og på, hvordan dyrenes velfærd…
Medarbejdere fra AU Viborgs nye uddannelser mødtes en eftermiddag i maj med repræsentanter for de virksomheder, der skal aftage de kommende kandidater. Målet var at blive klogere på, hvordan…
Vanessa Hall er tiltrådt som professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Her skal hun have fokus på forskning i neurovidenskab og udviklingen af kultiveret kød samt…
Halekupering af lam er en udbredt praksis i Danmark, der har til formål at forebygge fluelarveangreb, der opstår når fluer sætter sig i snavs eller afføring ved haleområdet. Ministeriet for Fødevarer,…
Intet mindre end 222 DCA-rapporter ligger tilgængelige på vores hjemmeside. Her kan du læse dig til, hvor meget halm, der er tilstrækkeligt som rodemateriale for svin, og samtidig få et overblik over…
Med hjælp fra computerprogrammer kan mennesker afkode køers brølen og grises grynten. I en treårig stilling på Aarhus Universitet vil adfærdsbiolog Mathilde Coutant undersøge, hvordan det kan gøre os…
D. 17. til d. 21. juni i år er Aarhus Universitet vært for den XXII Internationale N Workshop. Her samles verdens førende eksperter for at diskutere og finde løsninger på landbrugets…
Hvor skal fremtidens proteiner komme fra? For at forsøge at svare på dette spørgsmål, har forskere fra Aarhus Universitet undersøgt fordøjeligheden af RuBisCO, som er hovedproteinet i bælgplanten…
Ekspert i grise og insekter og et yderst velkendt ansigt på AU Viborg, Jan Værum Nørgaard, er for nylig blevet udnævnt som professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus…
EU Kommissionen har fremsat et nyt udspil til regler for transport af produktionsdyr. I den anledning var professor på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet, Mette S.…
Centrale udtalelser fra forsker fra Institut for Agroøkologi blev udeladt i indslag i TV Avisen om juletræer og klima, hvilket resulterede i en ensidig fremstilling af forskerens faglige vurdering.
Dette efterår stod Europa over for en afgørende beslutning om glyphosat, det kontroversielle ukrudtsmiddel, der anvendes i vid udstrækning i landbrugssektoren. Glyphosat blev genregistreret, men…
De kulstofrige lavbundsjorder forsvinder langt hurtigere end forventet. En ny rapport viser et markant fald fra 170.000 hektar til blot 118.000 siden 2010. Ifølge forskere fra Aarhus Universitet…
I en tid, hvor sundhed og bæredygtighed er i fokus, er det vigtigt at se på, hvordan vi kan forme de kommende generationers kostvaner og samtidig tage hensyn til klimaet. Forskere fra Aarhus…
Den 30. november 2023 afholder Centre for Circular Bioeconomy (CBIO) og Aarhus Universitet en gratis workshop om "Insekter til Foder, Fødevarer og andre formål" med det formål at samle forskere,…
Studerende, filosoffer, antropologer, kunstnere og fødevareforskere mødtes for at diskutere de etiske, kulturelle, miljømæssige og praktiske konsekvenser af mad dyrket på celleniveau i laboratorier.…
Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitets har for nyligt etableret et Udvalg for Diversitet og Ligestilling. Udvalget holdt deres første møde den 28. september og har arbejdet på en…
I beredskabssituationer kan der opstå behov for at aflive mange grise hurtigt og effektivt, hvis der for eksempel konstateres afrikansk svinepest eller mund- og klovsyge i en besætning, og det skal…
Det er ingen hemmelighed, at klimaforandringer er en trussel mod livet på vores planet. Landbruget spiller en afgørende rolle i kampen mod klimaforandringer, men det er en kompleks opgave. Ifølge en…
I en ny undersøgelse har forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet undersøgt konventionelle, niveau 1 og økologiske slagtekyllingers gangegenskaber umiddelbart…
På forsøgsmarker undersøger Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet (VAP) om regelret sprøjtning resulterer i udvaskning til grundvand og drikkevand over de gældende…
Studiet viser, at grønne områder i byerne udleder væsentlige mængder drivhusgas, de er med andre ord med til at forværre klimaforandringerne. Implementering af naturbaserede løsninger kan ifølge…
Den 5. juli fremlagde Europa-Kommissionen et forslag, der, hvis det vedtages, vil udgøre EU's første lovgivning med fokus på at forbedre jordbundens sundhed.
En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har netop startet et projekt, hvor de vil undersøge, hvordan forbrugerne forstår og vælger mindre klimabelastende fødevarer. Undersøgelsen er en del af…
Nyudnævnt professor Jette Feveile Young fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universtitet deltog for nylig i 24syv-podcasten Supertrends, hvor hun sammen med Josef Christensen fra Meat Tomorrow…
Skal fremtidens proteinkilder komme fra kløver, insekter, tang eller kultiveret kød, og hvordan får vi folk til at spise dem? Det har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet undersøgt i en ny…
Siden foråret 2021 har forskere fra Aarhus Universitet arbejdet med en videnssyntese om klimatilpasning og landbrug. Det er nu mundet ud i, at forskerne har afleveret en rådgivningsrapport til…
Hvorfor vælger og fravælger vi de fødevarer, som vi gør, og hvordan kan vi ændre vores adfærd? Det og meget andet havde over 70 nysgerrige deltagere sat sig til rette foran skærmen for at blive…
En verden af spændende oplevelser venter på AU Viborg, når der 10. juni fra 10-15 inviteres indenfor til åbent hus. Tag børn og bedsteforældre under armen og få et enestående indblik i…
Vertikalt landbrug trender inden for fødevareproduktion og har tiltrukket store investeringer og har tilsvarende lidt store tab. En vidensyntese fra Aarhus Universitet peger på at sammenlignet med en…
CBIO - Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi – har fået en ny centerleder. Lektor Morten Ambye-Jensen har overtaget stillingen fra professor Uffe Jørgensen, som har stået i spidsen for…
Det er paradoksalt, da et af kostrådene lyder, at vi skal erstatte en stor del af det dyre kødforbrug med billigere bælgfrugter. Det finder vi dog svært, viser rapporten.
Sunde og vakse børn med bedre indlæring er belønningen, når gode madvaner sættes i faste rammer i skolen. En undersøgelse viser, at cirka halvdelen af landets skoler har indført tiltag, der fremmer…
Ernærings- og sundhedsanprisninger på fødevarer kan være med til at puffe forbrugerne i den rigtige retning, når der skal købes sund mad til familien – eller kan de? Forskere fra Aarhus Universitet…
De fleste danskere kender de otte kostråd til en vis grad – men der er plads til forbedringer. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, som kommer med forslag til, hvordan nye kostråd kan…
Aarhus Universitet styrker nu yderligere kontakten til fødevare- og landbrugsområdet samt miljø- og energiområdet gennem etablering af rådgivningspaneler på områderne.
DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug under Aarhus Universitet koordinerer forskningsbaseret myndighedsbetjening for Fødevareministeriet – aftalen mellem parterne er netop blevet fornyet og…