Aarhus Universitets logo
English
Novo Nordisk Fonden har bevilliget 17,6 millioner kr. til et projekt, der skal udvikle en billigere og mere etisk måde at dyrke kød og mælk. Projektet…
Aarhus Universitet og Food & Bio Cluster Denmark inviterer til en inspirerende netværksdag for forskere og landbrugsrelaterede virksomheder. Målet med…
Det kræver store investeringer, hvis dansk landbrug skal leve op til de ambitiøse politiske krav til grøn omstilling, siger forskere fra Aarhus…
Aarhus Universitet konkluderer på baggrund af et litteraturstudie, at fire undersøgte fodermidler og –tilsætningsstoffer har store metanreducerende…
Det er paradoksalt, da et af kostrådene lyder, at vi skal erstatte en stor del af det dyre kødforbrug med billigere bælgfrugter. Det finder vi dog…
Ny rapport opsummerer sjældent udtrykte enig-og uenigheder blandt aktører om brug af antibiotika i dansk svineproduktion. Holdningerne kom frem på et…
70% af Europas jord er i en kritisk forfatning. Derfor kan jordbrugsaktører få del i 357 EU-millioner til nye Living Lab-initiativer, der skal…
Der er et betydeligt uudnyttet udbyttepotentiale i quinoa. Udbytterne kan blive 3-4 gange højere end for nuværende - og afgørende er en effektiv…
Nyt forskningsprojekt undersøger calciums indvirkning på menneskers mikrobielle tarmmiljø-og sundhed. Projektet sker i samarbejde med Københavns…
Hos økologisk mælkeproducent Gert Glob Lassen står dyrevelfærd højt på dagsordenen. Derfor får ko og kalv lov til at gå meget længere tid sammen, end…
Landbrug står for en stor del af den globale udledning af drivhusgasser, og vejen til CO2-neutralitet er ikke helt lige. Forskere fra blandt andet…
Et helt nyt digitalt værktøj kan hjælpe landmænd med at planlægge ukrudtsbekæmpelse med reduceret brug af pesticider. IWM Tool er et af resultaterne…
Dyrk korn og bælgfrugter sammen og få et mere bæredygtigt landbrug. Det er opskriften i et nyt Horizon Europe projekt med deltagelse fra Aarhus…
Med 6 mio. kr. i ryggen fra GUDP vil et nyt projekt udvikle et supervåben mod svampesygdomme. Våbnet skal udvikles på basis af svampenes naturligt…
Forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er en del af et nyt EU-projekt, VALPRO Path, som over de næste fire år har til formål at…
Sustainability in dairy production is a top priority in the U.S. and in Denmark. Participate in the webinar “Roads to sustainability in dairy…
Students from Aarhus University have a new solution for biodegradable packaging using crab shell waste. For this they won the EIT Food Reuse2Repack…
Torsdag den 19. januar var der festlig stemning på AU Foulum da DCA var værter for markering af afslutningen på en af de mest omfangsrige…
En ny rapport fra Aarhus Universitet gennemgår dyrevelfærdsaspekter ved forskellige metoder til at kastrere lam og kid. Rapporten konkluderer, at der…
This year’s Nordic Rheology Conference will take place at Aarhus University, Denmark, April 12-14. The conference is organised by the Department of…
Høj koncentration af fosfor i lavbundsjorden kan spænde ben for vådlægning. Det er en udfordring, som flere lavbundsprojekter falder på, og det udgør…
På webinaret præsenterer eksperter fra hele verden de aktuelle tendenser indenfor husdyrproduktion og drøfter konsekvenserne for udledningen af metan…
Glæd dig til en række spændende oplæg fra AU Viborgs kvægforskere på dette års kvægkongres den 27. og 28. februar 2023 i Herning. Blandt andet er…
I en serie af fire udsendelser ser DM BIO på, hvordan vi får mere natur. I andet program taler vi med professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet,…
Fange og fiksere kulstof – via pyrolyse
Klimakrise og klimaplaner tilskynder til at nedbringe udledning af drivhusgas samt investere i at gøre det…
Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab skal i to nye forskningsprojekter bidrage til en mere præcis beregning af, hvordan forskellige tiltag i…
Kartoffelproduktionen verden over er afhængig af fungicider for at bekæmpe kartoffelskimmel. I et nyt projekt, der er bevilget af Novo Nordisk Fonden,…
En ny rapport fra Aarhus Universitet undersøger, hvad der gør os villige til at spise mindre usundt. Selvom vi har helt styr på, hvad der er sundt og…
Forskere fra Aarhus Universitet konkluderer på baggrund af – begrænset – forskning at slagtefjerkræ kan undvære vand i op til seks timer, uden at det…
Målrettede grønne tiltag i landbruget er afhængige af muligheden af at opgøre klima- og miljøpåvirkningen fra den enkelte landbrugsbedrift. I seks ud…
Tre forskere fra Tech har modtaget bevillinger på samlet set 9,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens program til forskning inden for plante-,…
Det er en af de grundlæggende betingelser for at opnå miljøgodkendelse, at ansøgninger om etablering eller udvidelse af husdyrbrug der overstiger et…
Dyrlægeuddannelsen i AU Viborg er nu officielt en realitet. Det oplyser Uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse, hvor ministeriet…
Ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at der kan være stor forskel på, hvor godt forskellige æglægger-linjer evner at tilpasse sig…
Meget tyder på, at overvågning og test af tilstedeværelsen af Campylobacter og Salmonella i fjerkræbesætninger bliver lettere i fremtiden. En ny…
Ny forskning peger på at afgrøder har forskelligt potentiale for udvinding af protein ved bioraffinering.
Der er gjort fund af nedbrydningsprodukterne, DMS og DMSA, fra aktivstoffet cyazofamid, der overskrider kravværdien for grundvand. Fundene er gjort på…
Kulstoffets kredsløb, især CO2, spiller en rolle for klimaforandringer. Landbruget står for en stor del af udledningen af klimagasser, og selv små…
Hvordan kan vi producere havregryn til morgenbordet og rugbrød fra marken til madpakken helt uden at belaste klimaet? Det har SEGES Innovation og…
Forskere fra det meste af Europa vil sammen anvende kunstig intelligens til at overvåge og forudsige jordbundens sundhed. Det sker i et nyt Horizons…
ICROFS forventer i løbet af marts at kunne udbyde en ny pulje under Organic RDD forsknings- og udviklingsprogram i samarbejde med GUDP.
Hvordan tilvejebringes udsæd til frøblandinger til landbrugslandskabet? Det kan du finde ud af på vores temadag om blomsterstriber d. 1. februar 2023.…
Resultaterne af en undersøgelse af kartoffelskimmel viser 100% resistens overfor et af de vigtigste fungicider i kartoffelproduktionen. Forskere…
En ny undersøgelse viser, hvordan driftsmetoder i landbruget kan påvirke resistensudviklingen overfor ukrudtsmidler i rajgræs, der optræder som…
Nye forsøg ved Aarhus Universitet har sikret vigtig viden omkring gødskning af økologisk kløvergræs. Det er et skridt i retningen af at udvikle…
Vand korrekt og tildel kvælstofgødning på de rigtige tidspunkter, så får du ikke alene et øget udbytte, du mindsker også udvaskning af kvælstof fra…
Der er mange ting, du skal holde øje med, hvis du gerne vil danse rundt om et bæredygtigt juletræ denne jul, her får du en eksperts bud på, hvad du…
Efter årtier med stærke forskningssamarbejder mellem danske universiteter og 11 videregående uddannelsesinstitutioner i henholdsvis Tanzania, Ghana,…
Et hold med tre AU-studerende heriblandt en fra Agrobiologi tog sejren i delfinalen af Circle U-alliancens case competition. Deres vinderkoncept skal…
Ifølge Folketingets ”Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug” skal landbruget bidrage væsentligt til at nå målet om at reducere udledningen af…
Midt i november modtog Trine Nørgaard, der er adjunkt på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, 2.8 millioner kroner fra Inge…
Spis byg for sundheden, miljøet og klimaets skyld. Sådan lyder det fra forskere fra Aarhus Universitet, der i et nyt projekt vil undersøge, hvorfor…
To forskere fra Aarhus Universitets tekniske fakultet er udnævnt til Sapere Aude Forskningsledere og modtager i alt ca. 12,4 mio. kroner fra Danmarks…
Vi har hørt det før, køerne er landbrugets store klimasyndere, men hvad nu hvis man kunne mindske udledningen af metan ved at lade dem græsse på…
Aarhus Universitet og Food & Bio Cluster Denmark inviterer til et seminar om avanceret mikrobiel fødevareteknologi. Målet med seminaret er at…
Det lyder som en science-fiction film, men er dog noget mere jordnært end den gamle Schwarzenegger-klassiker. Faktisk så jordnært som i mulden på…
Den nye samarbejdsplatform Plant2Food skal sætte fart på udviklingen af plantebaserede fødevarer. Her skal forskere og virksomheder sammen udforske…
Forskere fra Aarhus Universitet giver et detaljeret indblik i, hvordan samspillet mellem plantekemi og mikrobiomer påvirkes, når en plante angribes af…
I et nyt projekt finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond vil forskere fra Aarhus Universitet undersøge mulighederne for at skabe en ny effektiv og…
Mogens H. Greve tiltræder som professor i pedologi og digital jordbundskortlægning ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, det fejres ved…
Aarhus Universitet er med i et innovationsprojekt, der har til formål at udvikle pyrolyse til en effektiv og økonomisk klimateknologi for dansk…
Forskning i drivhusgasser, planters modstandsdygtighed og genopretning af europæiske vådområder er blandt de 113 projekter fra Aarhus Universitet, som…
Ny forskning viser, hvordan planters udskillelse af kemiske stoffer påvirker sammensætningen af mikrobiomet i og omkring plantens rødder, således at…
En ny rapport samler den tilgængelige viden om biokul i dansk landbrug. Den giver en oversigt over nuværende viden om markens udbytte samt miljø- og…
Arbejder du med avl? Så kom med til avlsnetværksdag på Aarhus Universitet den 27. oktober, hvor forskere og virksomheder inden for både plante- og…
Med et skarpt blik for det økonomiske potentiale, vil et nyt GUDP-støttet udviklingsprojekt undersøge nye dyrkningsmetoder for græs- og kløvermarker…
Et nyt Horizon Europe-projekt kaldet Wet Horizons ønsker at fremme beskyttelse og genopretning af europæiske vådområder og dermed at mindske…
Nu skal det undersøges, om nordiske tangarter indeholder metanreducerende komponenter, som er egnet i foderet til kvæg og dermed kan bidrage…
Det er ikke kun drøvtyggere, der udleder drivhusgassen metan. Heste gør også, men hvor meget er der sparsom viden om. Forskere fra Institut for…
Forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet vil undersøge, hvorvidt forskellige integrerede plantebeskyttelsesværktøjer i samspil med…
CBIO - Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi afholder i samarbejde med Food & Biocluster Denmark et kombineret seminar og…
Forskningsfaciliteterne i Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab er blevet udvidet med nye avancerede respirationskamre til grise og fjerkræ.…
I Danmark har vi, gennem mange generationer, lavet særegne produkter som Læsøsalt og Samsøkartofler, og i dag har vi danske vingårde, specialiseret…
Olieræddike er en populær efterafgrøde, men når der er rigeligt med kvælstof tilgængeligt i de øverste jordlag, nedsættes dens evne til at optage…
Forskere fra QGG har i samarbejde med andre projektforskere genereret et genotype-vævsekspressionsatlas for kvæg (CattleGTEx), baseret på analysen af…
Ny rapport om anvendt plantebeskyttelser viser ikke alene resultater for afprøvning af pesticider, men også effektiviteten af forskellige…
Gode transportmuligheder til Viborg, god mad hele dagen og et stærkt socialt miljø omkring studiet. Masser af gode idéer var oppe at vende, da omkring…
Dyrkning af bælgplanter kan, ifølge et nyt studie, være med til at øge bæredygtigheden og udbyttet især i økologiske dyrkningssystemer eller…
Biokul kan øge lagringen af kulstof i jorden og bidrage til at mindske udslippet af drivhusgasser fra dyrket jord. På jorde med lav frugtbarhed kan…
D. 4. september satte minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn navne på medlemmerne i den ekspertgruppe, der skal finde frem til nye…
Lige nu er store dele af Europa ramt af en tørke som kan blive den værste i 500 år. Sådan lyder udmeldingen fra bl.a. Europa-Kommissionens Fælles…
I løbet af de næste fem år stiller Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet skarpt på forskningen i cellulære fødevarer. Det gør de ved at…
Til at overvåge dyrevelfærden i naturnationalparker, anbefaler forskere fra Aarhus Universitet, at der med en transparent og systematisk tilgang…
I BarleyMicroBreed, et nyt Horizon Europe projekt, vil forskere fra Aarhus Universitet forbedre planters modstandsdygtighed overfor tørke ved at…
Et nyt projekt støttet af Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddelforskningsprogram vil undersøge udbredelsen af resistente populationer af enårig rapgræs og…
Kronik i Altinget: Med udvikling og eksport af teknologier til klimaneutralt landbrug kan Danmark være med til at reducere CO2-udledningerne fra…
Kom og hør om den nyeste forskning inden for mælk og sundhed, når Arla Food for Health byder alle interesserede velkommen til konference. Det sker den…
Der er mangel på gode planteproteinprodukter til fødevarer, men det kan bioraffinering være med til at løse. Det kræver dog, at der kommer fokus på…
Landbruget fylder cirka 60 procent og kan dermed nærmest fylde hele Jylland ud. Få hele overblikket over, hvor meget naturen, skovene, byerne og…
Et overblik over igangsatte og planlagte klimatilpasningstiltag i europæisk planteproduktion viser markante regionale forskelle. I Sydeuropa finder…
I den nordlige del Afrika syd for Sahara ser fremtiden for blandt andet mælk fra køer dyster ud. Med klimaændringerne vil temperaturen stige, og…
Aarhus Universitet står i spidsen for et nyt projekt, som skal undersøge, om pil og hamp har potentiale som bioaktivt fodertilsætningsstof, der kan…
Kom og hør om fremtidens fødevarer og bæredygtige fødevareløsninger, når Institut for Fødevarer traditionen tro deltager på årets Food Festival i…
I løbet af de næste fem år vil professor Claus Hviid Christensen være tilknyttet Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Torsdag den 25. august…
Ny rapport beskriver muligheder og barrierer for udvikling af fødevareerhvervet med udgangspunkt i typeprodukter.
Udviklingen af et nyt fodringskoncept skal reducere grisenes udledning af klimagasser. Samtidig forventes det, at konceptet vil kunne forbedre…
Postdoc Cecilie Hermansen og postdoc Johannes Lund Jensen modtager H.C. Ørsted Forskertalentprisen 2022 for deres forskning indenfor henholdsvis…
Igen i år er der et bekymrende fald på antallet af optagne på flere af de videregående uddannelser, som relaterer til landbruget.
Et forskningsprojekt har bl.a. undersøgt loftshøjdens betydning for ventilation og smågrises mulighed for ”naturlige bevægelser”, når de transporteres…
Kan fødevarer blive bedre med ingredienser fra for eksempel tang og plantebaserede fedtstoffer? Spørgsmål som disse, og mange flere, kan et…
Side 1 af 14