Aarhus Universitets logo
English
En kombination af digital CT-billede dannelse, naturlige jordprøver, modelprøver dannet med bl.a. 3D-printer og laboratoriemålinger skaber en bedre…
Kan vi spise os ud af klimakrisen?
Field Emission Network er navnet på Danmarks nye netværk for vidensdeling om dokumentation af miljø- og klimateknologier. Netværket, der er opstået…
Der er stigende interesse for Conservation Agriculture (CA) i landbruget, men hvordan er økonomien i det? Det belyser en ny rapport fra Institut for…
Onsdag den 1. september afholder Aarhus Universitet det længe ventede Åbent Hus på Danmarks Kvægforskningscenter i Foulum. Anledningen er centrets nye…
Plejehjemsbeboere med fremskreden demens har mest gavn af simple hundebesøg, hvor de blot skal være sammen med hunden uden yderligere aktiviteter…
Tidlig tildeling af probiotika til pattegrise kan med stor sandsynlighed medvirke til at styrke grisenes immunsystem så de bliver mere robuste – både…
Den 21. maj 2021 startede projektet ”Best practices for alternative egg production systems” (Best Practice Hens). Projektet har til formål at indsamle…
Læs Anne Grete Kongsteds kronik om et nyt forskningsprojekt, der bl.a. undersøger, hvordan farefolde med træer kan indrettes, så de bedst muligt…
En videnskabelig artikel beskriver mulighederne for at udvikle det faglige og tekniske grundlag for at reducere klima- og miljøbelastningen fra…
Cellebaseret kød og mælk, spiselige insekter, bæredygtig fødevareemballage, fremtidens proteinafgrøder og grønsagsdyrkning i saltholdig jord - du kan…
Markedet for plantedrikke er i vækst, men hvordan ser det ud med kvaliteten af deres proteiner? Det undersøger forskere i et nyt projekt, der ved…
Kom og hør om den nyeste forskning inden for mælk og sundhed, når Arla Food for Health byder alle interesserede velkommen til konference. Det sker den…
Forskningsprojekterne GO-GRASS og GRØNBIORAF undersøger hvordan græsprotein kan blive bæredygtigt alternativ til importeret soja. Den 24. august…
En sammenligning af kort over jordens egnethed for specialafgrøder produceret ved hjælp af maskinlæring og en mekanistisk afgrødemodel giver anledning…
Forskere fra blandt andet Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har fundet en metode, hvorpå man kan aktivere mekanismer i orange…
Græsmarker kan reducere landbrugets udledning af drivhusgasser og næringsstoffer. Og sammen med nyudviklede bioraffineringsteknologier giver…
Danmark har et solidt udgangspunkt inden for jordbrug og fødevareproduktion, og har således en solid position til de næste årtiers indsats på vejen…
Drænvand fra marker kan ledes igennem et biofilter med organisk materiale, også kendt som et minivådområde med filtermatrice, med henblik på at…
I forbindelse med den såkaldte oksekødssag tog TECH allerede i 2019 en række initiativer, som skal sikre ansvarlig forskningspraksis. En intern…
Vi ser, skaber og deler billeder af vores mad som aldrig før. I en ny litteraturgennemgang foreslår forskere, at fænomenet #foodporn kan hjælpe os med…
Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet har per 1. september 2021 udnævnt Peter T. Thomsen til professor i management af velfærdsrelaterede…
Danmark vil reducere CO2 udledningen med 70% til 2030. Det betyder, at vi har travlt! Men måske findes der en gamechanger i landbruget, nemlig de…
I en kronik i Økologisk Nu forklarer Chiara De Notaris og Jim Rasmussen fra Institut for Agroøkologi, hvorfor sædskifter er en af de bedste og mest…
Nematoder og mikrober sameksisterer i forskellige omgivelser, men de gør mere end blot sameksistere. Hos mennesker og insekter bruger parasitiske…
Er det bedre at ekstrahere protein fra græs eller andre planter i bioraffinaderiet, og hvor meget protein kan ekstraheres? Nu er en anerkendt metode,…
I samarbejde med Arla har forskere fra Aarhus Universitet udviklet en ny analysemetode til at bestemme indholdet af de to aminosyre-krydsbindinger…
Joachim Offenberg fra Aarhus Universitet har beskæftiget sig med myrer i mange år. Han og hans forskerteam har fundet ud, at skovmyrerne æder andre…
I ni år har Behzad Partoon forsket i at indfange CO2 på Universiti Teknologi Petronas i Malaysia. Nu forsker han i, hvad man kan bruge CO2’en til, når…
Ifølge en ny undersøgelse foretaget af forskere fra Aarhus Universitet og Skotlands Rural College er risikoen for arbejdsskader i landbruget højere,…
Kan vi nytænke klimaindsatsen i lyset af, hvad pandemien har lært os om fællesskab og global handling? Og hvad betyder det i forhold til fremtidens…
Vær med, når professor Tommy Dalgaard fra Institut for Agroøkologi holder oplæg om ”En helhedsorienteret tilgang til ressourcer og omgivelser” samt…
Forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har undersøgt, hvorvidt efterafgrødeblandinger med bælgplanter har evnen til at reducere…
Blå biomasse er i en ny rapport betegnelsen for ressourcer i havet, som vi kan udnytte meget mere bæredygtigt både på spisebordet og som led i…
Julie Strand - nyuddannet forsker fra Aalborg Universitet - har gennemført en stor del af sin forskning i bevarelse af dyrearter ved cellelaboratoriet…
Nyt projekt ved Aarhus Universitet skal fremme økologisk og velfærdsvenlig kalve- og oksekødsproduktion baseret på et system, hvor to kalve går sammen…
Ved at tilsætte pulveriseret tang i mælk til småkalve kan man øge koncentrationen af blodplasma-komponenter med betydning for kalvenes medfødte…
I efteråret 2019 blev der indsat 62 kviekalve på Danmarks Kvægforskningscenter (DKC) ved AU Foulum. Kalvene indgår i et fodringsforsøg, som skal…
Et nyt stort Innovationsfonds projekt har til formål at udvikle metoder og teknologi til kortlægning og analyse af tørveområder, som er en af…
Hvordan inficerer meldrøjer rug, og hvilke gener spiller en vigtig rolle i modstanden mod sygdommen? Dette er spørgsmål, som forskere fra Institut for…
Hvordan kan vores smagssans være med til at sikre nye og mere bæredygtige madvalg? Det er temaet for den innovative og tværfaglige konference…
Har de danske lavbundsjorde X-faktor i klimakampen – forstå hvorfor! Eller bliv klogere på COVID-19, digitalisering og demokrati, blockchain,…
Både virksomheder og organisation efterspørger forskning, som muliggør grøn omstilling, men manglende basisfinansiering er en hæmsko for forskningen.…
GEUS og Aarhus Universitet har opdateret den Nationale Kvælstofmodel mht. data og model struktur. Modelsystemet beregne kvælstoffets transport,…
Spisepausen i skolen handler om meget mere end bare den mad, der er i madpakken eller på tallerkenen. Den er i lige så høj grad en social aktivitet,…
Mere end 200 forskere har givet deres bud på den grønne omstilling af dansk landbrug og fødevareproduktion. I den anledning inviterer Aarhus…
Professor Mette Olaf Nielsen, Institut for Husdyrvidenskab har modtaget Mejeribrugets Initiativpris for sin forskning i mulighederne for at reducere…
Spørgsmålet blev stillet af 12-årige Alberte, og senior forsker Per Kryger giver i en artikel på videnskab.dk et indblik i, hvad der ville ske, hvis…
Emballage til take-away kan måske snart være fuldstændig baseret på lokale, bæredygtige materialer i stedet for fossilbaserede produkter. Det er målet…
Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet har sammenlignet vådområdeprogrammer i Danmark og Sverige igennem de seneste 35 år. Det har givet ni…
Ved hjælp af nogle ganske særlige stoffer kaldet benzoxazinoider, kan planter som for eksempel majs skræmme bestemte arter af planteparasitiske…
Alt for meget mad går til spilde i værdikæden for fødevarer med store økonomiske og miljømæssige omkostninger til følge. En ny rapport udarbejdet af…
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har netop udgivet årsberetningen for 2020. Læs mere om forskningen i klima, næringsstoffer, cirkulær…
Alt for meget brød ender i skraldespanden, men hvad hvis det i stedet kunne vende tilbage til supermarkedet i form af en højtydende og fuldt biologisk…
Med en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal forskere fra Aarhus Universitet finde ud af, hvordan man bedst kan benytte naturligt…
En virtuel konference sætter fokus på forskning og rådgivning, som bidrager til at løse klimaudfordringen, forbedre vandmiljøet og styrke…
Kom med til en virtuelle konference, som er organiseret af NuReDrain. Her møder du en række spændende indlægsholdere fra blandt andet Aarhus…
En ny undersøgelse fra MAPP Centret på Aarhus Universitet viser, at langt de fleste af os forstår betydningen af datomærkerne på vores fødevarer. Men…
Det kræver et betydeligt mindre areal at brødføde en person, der følger Fødevarestyrelsens nye klimakostråd, end at brødføde en person, der spiser en…
Frøproduktion af rødkløver er i høj grad afhængig af humlebiers bestøvning. Bestøvningsforhold under markbetingelser er komplekse.
Aarhus Universitet har modtaget en ny bevilling til at undersøge mulighederne for en fremtidig mælkeproduktion ved hjælp af kirtelceller isoleret fra…
Professor Charlotte Lauridsen afløser Klaus Lønne Ingvartsen som institutleder for Institut for Husdyrvidenskab til september 2021. Den kommende…
Nysgerrighed og indlæringsevne går hånd i hånd. Vi kender det fra os mennesker og primater, men nu er det for første gang også videnskabeligt påvist…
Fosforudskillelse via gødning er et miljøproblem i husdyrbrug, også ved økologiske ægproducenter. Ny lovgivning og de såkaldte fosforlofter gør, at…
Aarhus Universitet står i spidsen for en nyt projekt, der skal reducere malkekøers udledning af metan med 50 procent. Aktørerne bag skal udvikle et…
Tenure track adjunkt Guillaume Ramstein fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning (QGG) modtager et Emerging Investigator Grant fra Novo…
Da fodertilsætningsstoffer, som kan sænke metanudslippet fra køer, ikke kan bruges i økologisk produktion, bliver der lige nu også forsket i at finde…
Professor Peter Lund og hans forskerkolleger har med nye fodertilsætningsstoffer reduceret danske køers metanudslip med godt en tredjedel. Læs med…
En række velfærdsforskere fra Institut for Husdyrvidenskab bidrager i et blogindlæg med konstruktive løsninger til at kombinere naturgenopretning og…
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger 38 mio. kr. til 11 forskningsprojekter på Technical Sciences, herunder projekter på Institut for Agroøkologi og…
Forskere fra Aarhus Universitet og det norske universitet for biovidenskab har fundet ud af, at når landmænd anvender kalk på sure marker, kan de ikke…
Ny rapport sammenligner velfærden på minkfarme i Danmark og i resten af Europa, baseret på resultaterne fra velfærdsvurderingssystemet WelFur.
Forskningssamarbejde, der involverer ekspertise inden for fødevarevidenskab og teknologi såvel som eksperter i avanceret neutron- og røntgenvidenskab…
Der er stor viden om laboratoriefremstillet kultiveret kød i Norden, men der er brug for større sammenhæng mellem forskning og produktion. En netop…
De globale klimaforandringer lægger pres på vores hvedeafgrøder med stigende temperaturer, tørke og højere koncentrationer af CO2, men det er ikke…
Hør med her, hvor professor Peter Lund og seniorforsker Henrik Møller fra Aarhus Universitet, i TV-MIDTVEST, fortæller om deres forskning at at…
Fødeoverlap og rødlistestatus kan være med til at guide handlingsplaner og forvaltning af bier i naturområder i Danmark, viser ny forskning fra…
En bygning på AU Foulum, som bl.a. rummer et demonstrationsanlæg for bioraffinering, blev tirsdag aften hærget af brand. Trods skader på bygningen…
Med overskydende strøm fra vind og sol samt CO2 fra biogas skal et nyt forskning- og udviklingsprojekt skabe biometan i et pilotskala-forsøg. Forsøget…
Et tværkulturelt studie fra Aarhus Universitet og Chinese Academy of Sciences sammenligner, hvad danske og kinesiske forbrugere forbinder med nydelse…
Forskere har ved hjælp af en medicinsk CT-scanner vurderet fem afgrøders evne til at løsne stærkt komprimeret jord forårsaget af mekanisk påvirkning.…
Et nyt og banebrydende forskningsprojekt skal være med til at sætte Danmark på verdenskortet i et grønt, plantebaseret væksteventyr. Det unikke…
I sit Ph.d.-studie har Triven Koganti arbejdet med forskellige sensorbaserede teknikker til kortlægning af drænrør på landbrugsarealer. I studiet er…
Sæt allerede nu kryds i kalenderen til vores online fyraftensmøde: "Husdyrs velfærd - hvordan vurderer vi det?", som finder sted onsdag den 19. maj…
Som en myndighedsbesvarelse til Landbrugsstyrelsen har forskere fra Aarhus Universitet skabt en model, der ud fra luftens temperatur kan estimere…
Den årlige rapport om anvendt plantebeskyttelse er netop offentliggjort med de nyeste resultater fra afprøvning af pesticider og andre former for…
Arbejdet med etablering af referencetilstande i danske kystvande har hidtil været baseret på især ålegræsudbredelsen omkring år 1900, og nutidige…
Professor Milena Corredig fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet modtager bevilling på 30 mio. kr. fra VILLUM FONDEN. Bevillingen bruges til…
Kom med til webinar om ResidueGas-projektet d. 3. maj 2021. Her kan du møde forskere fra det meste af Europa, og blive klogere på afgrøderester, deres…
Pakningsskader påvirker en række nøglefunktioner i landbrugsjord fordi strukturen er svær at genoprette – særligt under pløjedybde. Loraine ten Damme…
Aarhus Universitet i Foulum står i spidsen for nyt spændende projekt, som skal danne grundlag for at kunne producere bæredygtig mælk i laboratoriet…
AU er med i et stort internationalt projekt ’SMART Broiler’ som skal udvikle et system til overvågning af velfærd hos fjerkræ ved hjælp af…
Forskere fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning (QGG) deltager i et nyt EU Horizon2020 projekt – RUMIGEN – hvis mål er udvikling af mere…
Kom med til det virtuelle arrangement Natur og Vandmiljø i fokus den 20. og 27. april 2021. Her møder du en række spændende indlægsholdere fra Aarhus…
Der er store forskelle i status og organisering af den forskningsbaserede rådgivning i de forskellige europæiske lande. Rådgivningen står dog over for…
Et vietnamesisk, bæredygtigt sugerør blev startskuddet til to AU-studerendes blomstrende forretning med bæredygtig emballage til restauranter og…
Et nyt projekt ved Danmarks Kvægforskningscenter ved AU Foulum skal bane vejen for en mere bæredygtig slagtekalvefodring. Det skal give…
DKC fik i sommeren 2020 installeret et amerikansk udviklet GreenFeed-system - en flytbar foderstation, som er udviklet til at måle udledningen af…
På trods af forudgående lokalbedøvelse udviser mere end 40 % af kalve adfærdsreaktioner ved afhorning – særligt ved brug af et brændejern med stort…
Tørvejord, paludikultur og udledning af drivhusgasser var emnerne, da Claudia Kalla Nielsen d. 18. marts vandt den årlige Three Minute Thesis…
Side 4 af 14