Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
English
Hør professor Jørgen E. Olesen fortælle om samspillet mellem jord, miljø og planter
Flere danske universiteter og virksomheder er gået sammen om at skabe en fælles højteknologisk laboratorieplatform - FOODHAY. Gennem ny forskningsinfrastruktur skal FOODHAY bidrage til at udvikle fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer samt mindske madspild gennem avanceret proces- og forskningsudstyr. Foreløbig er samarbejder etableret med mere end 90 danske og internationale virksomheder.
Der skal flere værktøjer på bordet, hvis der skal udtages 100.000 hektar lavbundsjord inden 2030, mener eksperter og landbrugsorganisation.
PRESSE - Effektivt Landbrug: Både proteinudbytte pr. hektar og kvaliteten af det høstede protein ligger højt, når græsset bliver opfodret friskt.
En række af tidens hotte emner på fødevarefronten, lige fra madspild til klimaanprisninger, var på programmet, da Fødevarestyrelsen var værter for et stort webinar 5. april. Her præsenterede forskere fra Aarhus Universitet de nyeste resultater inden for forbrugeradfærd.
Forskere fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning (QGG) og samarbejdende institutter går sammen med industripartnere om at udvikle en ny og banebrydende metode, der inkluderer måling af tusindvis af individuelle køers metanudledning. De indsamlede data vil gøre det muligt at udvikle og implementere et avlsindeks i kvægbruget og derigennem nedbringe metanudledningen fra malkekvægssektoren.
Hvordan kan kastration af pattegrise med forudgående lokalbedøvelse foretages, så der i videst mulige omfang tages hensyn til pattegrisenes velfærd? Det har en gruppe forsker fra Aarhus Universitet set nærmere på.
Efter juni 2022 er det slut med at bruge medicinske niveauer af zinkoxid til smågrise de to første uger efter fravænning fra soen. Dette giver udfordringer i forhold til at undgå fravænningsdiarré hos smågrisene. Forskere på Aarhus Universitet har derfor udarbejdet et litteratur-review over strategier med potentiale til at erstatte medicinsk zink.
En samarbejdsaftale mellem Klimafonden Skive og Aarhus Universitet skal skabe bedre muligheder for udvikling af cirkulære, biobaserede produktionssystemer og forretningsmodeller. Målet er at reducere både landbrugets og industriens belastning af klima og miljø.
Overgangen fra jæger-samler kultur til agerdyrkning udgør et vigtigt forskningsområde inden for forhistorisk arkæologi. Det gælder også spørgsmålet om dyrkningsintensitet: hvornår begyndte man at anvende husdyrgødning til at øge udbyttet? Kan det måles på de forkullede kerner, som man finder ved arkæologiske udgravninger? Ja, det kan man, viser et fleråring forskningssamarbejde mellem arkæologi og agroøkologi.
Side 3 af 151
Vil du vide mere om jordbrug og fødevarer? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra DCA her.