Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
English
Presse: Aarhus Universitet bygger videre på sin forskning i tang som et middel til at reducere køers metanudledning.
Antibiotikaforbruget til grise kan reduceres ved at finde frem til de dyr, der virkelig har behov for behandling - og det stiller større krav til landmænd og dyrlæger. Det er en af konklusionerne i en ny DCA-rapport, som stiller skarpt på mulighederne for at skrue ned for forbruget af antibiotika til grise.
Præcisionsjordbrug benytter satellitbilleder, droner, GPS og mange andre teknologier til at så, gødske, sprøjte og høste så præcist som muligt - og det er i rivende udvikling. Den 14. juni kan du komme til temadag om præcisionsjordbrug på Aarhus Universitet i Flakkebjerg og høre om den nyeste forskning på området. Alle interesserede er velkomne.
Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og VILLUM Fonden vil sammen med topforsker Klaus Butterbach-Bahl etablere et banebrydende forskningscenter kaldet Pioneer Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures (Land-CRAFT).
Hvis vi spiser efter de officielle kostråd, kan vi reducere kostens klimaaftryk med i størrelsesorden 31 til 44%. Det viser beregninger foretaget af DTU Fødevareinstituttet og Aarhus Universitet med to forskellige datasæt over fødevarernes klimaaftryk.
I går var Europa-parlamentarikere fra EU's landbrugsudvalg forbi AU Viborg - Forskningscenter Foulum for at få gode tips med til Bruxelles. De fik indsigt i, hvordan forskerne arbejder for at gøre landbruget mere klima-holdbart - blandt andet ved at trække proteiner ud af græs.
I dag besøgte en delegation fra Europa-Parlamentets landbrugsudvalg AU Viborg – Forskningscenter Foulum for at blive klogere på nogle af de vigtigste byggeklodser i landbrugets grønne omstilling. Dekan Eskild Holm Nielsen glæder sig over besøget og over endnu en mulighed for at sætte spot på vigtigheden af uddannelse og forskning i grønne løsningerne på presserende problemer.
Landbrugsdyr har adfærdsbehov, der ligger så dybt i dem, at det ikke kan avles væk. En gris, som går på stald hele livet, vil have en medfødt trang til at rode i jord og bygge rede, og det har den bedst mulighed for under åben himmel.
En god start på livet for en øko-kalv kunne være via et ammetantesystem, hvor en udsætterko passer to kalve i op til 6 mdr., hvorefter kalvene fravænnes, og koen slagtes.
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har netop udgivet årsberetningen for 2021. Her kan du læse om den forskning i klima, næringsstoffer, cirkulær bioøkonomi, husdyrproduktion, forbrugeradfærd og fødevarer - og meget mere, som finder sted på Aarhus Universitet.
Side 3 af 154
Vil du vide mere om jordbrug og fødevarer? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra DCA her.