Aarhus Universitets segl

Sensorisk og sundhedsmæssig kvalitet

Arbejdet på Aarhus Universitet omfatter videnopbygning, der vedrører sammenhængen mellem sensorisk og sundhedsmæssig kvalitet. Herudover udvikles metoder til prædiktion, karakterisering, dokumentation og oplevelse af kvalitet og sundhed.


Udvalgte publikationer

I det følgende er der henvisninger til udvalgte publikationer og artikler. I højremenuen er der mulighed for at søge på henholdsvis DCA-rapporter, Myndighedssvar, Videnskabelige artikler og Nyhedsartikler. Søgningerne er  prædefinerede, men du er velkommen til selv at søge videre i AU's publikationsdatabase

Kan vi vænne os til at spise mindre sukker? Vi spiser alt for meget sukker, blandt andet i form af sødede drikkevarer, yoghurt og kage. Men kan vi overhovedet lide disse fødevarer, hvis de ikke længere har samme høje indhold af sukker? En omfattende litteraturundersøgelse er udgivet som DCA-rapport. Læs artiklen om sukkerundersøgelsen her.

Smag foregår lige så meget i hjernen som i munden. Når du drikker en sodavand, sidder smagen ikke kun i den brusende væske. Vi smager nemlig med alle vores sanser. Forskere fra Aarhus Universitet undersøger, hvordan man reducerer sukkermængden i søde drikkevarer uden at de opleves som mindre søde. Det sker ved at skrue på alle de andre faktorer, foruden sukker og sødemidler, der spiller ind på smagsoplevelsen. Læs artiklen om InnoSweet-projektet her.

Vores sanser er afgørende for designet af sund mad i fremtiden. Syn, lugt, smag, berøring eller hørelse - alle vores sanser er med, når vi opfatter, reagerer på og vælger vores fødevarer. Dette er omdrejningspunktet for den sensoriske videnskab, som kan bruges til dreje vores valg af mad i en sundere retning. Den innovative forskning, som Aarhus Universitet udfører på området, er med i en ny bog, som er redigeret af professor Derek V. Byrne fra Institut for Fødevarer. Læs mere i artiklen om bogen her.

Hvordan påvirker COVID-19 vores appetit? I et nyt EIT Food-projekt undersøger forskere fra Aarhus Universitet, hvordan COVID-19-ramte oplever ændringer i appetit, smags- og lugtesans - og i det hele taget nydelse ved madindtag. Læs artiklen om EIT Food-projektet om COVID-19 og appetit her.