Aarhus Universitets segl

Kan vi vænne os til at spise mindre sukker?

Vi spiser alt for meget sukker, blandt andet i form af sødede drikkevarer, yoghurt og kage. Men kan vi overhovedet lide disse fødevarer, hvis de ikke længere har samme høje indhold af sukker? Det har forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet set nærmere på i en omfattende litteraturundersøgelse.

Forskerne har i deres undersøgelse set på, om det er muligt at skrue ned for sukkerindholdet uden at gå på kompromis med smagen. Foto: Colourbox

Vi har hørt det før: Vi spiser for meget sukker. Slik, sodavand, is, kage og yoghurt sødet med sukker hører til blandt favoritterne, men kan vi overhovedet lide disse fødevarer, hvis vi skruer ned for sukkerindholdet? Det har forskere fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet undersøgt i et omfattende litteraturstudie, som netop er udgivet som DCA-rapport. Det er sket på foranledning af Fødevarestyrelsen.

Lektor Ulla Kidmose er ansvarlig for projektet. Hun forklarer:

- Det vil uden tvivl være fordelagtigt for vores sundhed at spise fødevareprodukter med et lavere indhold af sukker, men spørgsmålet er, om det er muligt at skrue ned for sukkerindholdet uden at gå på kompromis med smagen. Det stiller vi skarpt på i vores litteraturundersøgelse, hvor vi især har fokus på tilvænning og på alternativer til sukker.

Et spørgsmål om tilvænning

Efter at have kigget litteraturen efter i sømmene kan forskerne nu konkludere, at vi muligvis kan vænne os til et lavere sukkerindhold:

- I mange tilfælde påvirker et reduceret sukkerindhold vores oplevelse negativt. Det gør sig blandt andet gældende i studier af frugtdrikke, chokolademælk, yoghurt og kiks. Der er dog enkelte studier, der har undersøgt, hvad der sker, hvis vi udsættes for en sukkerreduceret fødevare flere gange. De viser, at vi faktisk kommer til at synes bedre og bedre om det sukkerreducerede produkt med tiden. Det er en interessant konklusion, men det kræver flere studier før vi tør sige dette med sikkerhed, fortæller Line Pedersen, der er en af forskerne bag rapporten, og fortsætter:

- Der er også studier, der viser, hvad der sker, hvis vi reducerer sukkerindholdet gradvist over tid, og her er effekten ligeledes positiv. En undersøgelse af chokolademælk konkluderer for eksempel, at vi kan skrue sukkerindholdet ned med 12,9 % om året i tre år, uden at vi dermed synes dårligere om produktet. Der er flere undersøgelser, der peger i denne retning, men der er behov for yderligere undersøgelser for at bekræfte dette.

Sødestoffer en mulig løsning

Forskerne har også set nærmere på muligheden for at erstatte sukker med sødemidler, og her er der gode muligheder for en række af de fødevarer, der bidrager mest til vores indtag af sukker:

- Når det kommer til frugtdrikker, så viser studier, at sødemidler helt eller delvist kan erstatte sukker, uden at vi vil synes dårligere om produktet. Det gælder også for sukker-sødet yoghurt, hvor stevia og sucralose begge er gode muligheder for at erstatte sukker 100 %, og for chokolademælk, hvor stevia og mogrosid kan erstatte 25 % af sukkeret. Op imod halvdelen af det sukker, der findes i kage kan erstattes af erythritol eller stevia, eller en kombination af de to, fortæller Line Pedersen, som også her efterlyser flere undersøgelser:

- Generelt er der brug for flere forbrugerstudier – både danske og internationale - for bedre at kunne forstå, hvorfor forbrugerens synes om de forskellige fødevarer, der er tilsat sødestoffer.

Alternativer til sukker og sødemidler

Forskerne understreger, at sukker og sødemidler ikke står alene, når det handler om sødmeoplevelsen:

- Vores sødmeoplevelse afhænger af flere forskellige faktorer, der både vedrører produktet selv og den kontekst, som produkt indtages i. Derudover er der store individuelle forskelle i vores sødmeoplevelse, konkluderer Line Pedersen.

Fakta om projektet

      Samarbejdspartnere    Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet       
Finansiering    Rapporten er rekvireret af Fødevarestyrelsen, og den er udarbejdet som led i ”Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening af Miljø- og Fødevareministeriet med underliggende styrelser 2020-2023”. Læs mere om myndighedsbetjeningen ved at følge dette link 
Ekstern kommentering    DCA-rapporten ”Tilvænning til mindre sød smag og brug af sødemidler, samt præference for sød smag fra barndom” har været til ekstern kommentering hos Fødevarestyrelsen.    
      Interessekonflikter    Ingen
Læs mere     

DCA-rapporten "Tilvænning til mindre sød smag og brug af sødemidler, samt præference for sød smag fra barndom" kan downloades her.  

Du kan også læse mere om forskningen i sødmeoplevelser på Institut for Fødevarer i følgende artikler:

Kan sukkerreducerede produkter være lige så søde?

Smag foregår lige så meget i hjernen som i munden

Kontakt    Lektor Ulla Kidmose, Institut for Fødevarer, e-mail: ulla.kidmose@food.au.dk