Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
English
Byggeri er en tung post i klimaregnskabet, men det kan halm, hør, tang og andre bioressourcer være med til at ændre på. For Danmark kan det tilmed blive et eksporteventyr, da vi allerede dyrker de biogene ressourcer i store mængder. Det viser en ny rapport, som forskere fra Aarhus Universitet har bidraget til.
Forbruget af antibiotika er stigende på verdensplan, og det samme er resistensen over for antibiotika. Om bare 30 år vil antibiotikaresistens være den tredjestørste dødsårsag i verden, forudser WHO. Med 150 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden går forskere i Danmark, USA og Holland nu sammen om at bekæmpe antibiotikaresistensen i projektet PIG-PARADIGM.
Forskere fra Aarhus Universitet leder et nyt, internationalt projekt, der skal udvikle en proces, der muliggør produktion af biobrændstoffer baseret på plante- og trærester til fly og tung transport. Teknologien kan være oppe og køre og producere drop-in biobrændstoffer inden 2030.
For Morten Dam Rasmussen startede karrieren allerede som barn på bedsteforældrenes gård. I dag kan han se tilbage på mange års forskning i malketeknikker og sundhed hos malkekvæg – et arbejde, der har haft enorm betydning for udviklingen af moderne malketeknologi.
Innovationsfonden har bevilliget 201 mio. kr. til en ny stor forskningsmission, AgriFoodTure. AgriFoodTure er et bredt funderet forsknings- og innovationspartnerskab mellem blandt andre universiteter, erhverv, videns- og innovationsinstitutioner, der skal støtte op om en fælles vision for den danske landbrugs- og fødevareproduktion i fremtiden.
Vær med når forskere, industri og andre interessenter mødes for at fejre 25-års jubilæet for de langvarige økologiske sædskifteforsøg på Foulum. Som en del af fejringen afholdes et idéværksted, hvor du har mulighed for at komme med input til visionerne for de næste 25 år, og til hvordan vi tager de første skridt mod en grøn omstilling af fødevaresystemet.
De stigende priser rammer nu også kvælstofgødning i landbruget, og kan føre til lavere tilførsel af kvælstof på markerne. Men er det nødvendigt at justere kvælstofmængden til frøafgrøderne? Lektor René Gislum fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet kommer her med råd om justering af kvælstofmængden for frøavlere, der nu rammes af store prisstigninger.
Deep learning, er det fremtidens værktøj til kortlægning af jordbunden? Potentialet er stort, mener forskere, der har sammenlignet deep learning med mere traditionelle metoder for kortlægning. Deep learning kan nemlig håndtere såkaldt big data, og metoderne viser lovende resultater indenfor klassificering af jord samt kortlægning af lavbundsjorde, CO2-emissioner og kulstofbinding.
Regeringen gør klogt i at øge biogasproduktionen, men der er en række faldgruber, som politikerne skal være opmærksomme på, vurderer eksperter. Mere biogas fører dog ikke nødvendigvis til mere animalsk landbrug, lyder det bl.a. fra Jørgen E. Olesen.
Side 5 af 155
Vil du vide mere om jordbrug og fødevarer? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra DCA her.