Aarhus Universitets segl

Innovative tilgange til dansk kål: Projekt CabExtend fremmer lokal produktion, forlænger sæsonen og bekæmper madspild

Danskernes kærlighed til broccoli, blomkål og spidskål vokser – og det samme gør efterspørgslen. Disse sunde grøntsager er meget eftertragtede blandt forbrugerne, men hvordan kan vi imødekomme efterspørgslen, samtidig med at vi støtter lokal produktion og begrænser madspild i forsyningskæden? Det er en udfordring, da vækstsæsonen i Danmark er stærkt påvirket af den lange, kolde og mørke vinter.

Foto: Kimie Kongsøre

Vi introducerer CabExtend – et ambitiøst nyt forskningsprojekt ledet af forskere ved Institut for Fødevarer hos Aarhus Universitet, sammen med avlere, et frøfirma og en detailvirksomhed. Dette samarbejdsinitiativ søger at udvikle den danske kålproduktion ved at bevare produkternes friskhed og spisekvalitet i forsyningskæden samtidig med at salgsperioden for lokalt dyrkede kål forlænges.

"I dag spiser vi broccoli, blomkål og spidskål året rundt. Ved at foretage nogle ændringer i forsyningskæden kan vi forlænge sæsonen og øge forsyningen af dansk kål," siger lektor Merete Edelenbos fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

At vende udfordringer til muligheder

Om sommeren har broccoli kun en holdbarhed på få dage, hvis hovederne ikke høstes og køles hurtigt. "Vi ved alle, at broccoli hurtigt bliver gul og måske ender i skraldespanden," siger Merete Edelenbos. Tilsvarende kan blomkål tørre ud og rådne. Med CabExtend sigter Merete Edelenbos og Alexandru Luca, begge forskere ved Institut for Fødevarer, mod at overvinde disse udfordringer ved at forske i lagerevnen hos udvalgte kålsorter og undersøge forskellige holdbarhedsforlængende teknologier såsom opbevaring ved lav temperatur, styring af fugtighed og ethylen samt opbevaring i kontrolleret atmosfære (CA). "Vi er meget begejstrede for vores splinternye CA-faciliteter på instituttet, da vi tror, at CA-opbevaring vil være en vigtig del af løsningen i CabExtend," siger Alexandru Luca.

"Vores mål er at forlænge salgsperioden for broccoli, blomkål og spidskål med 3 til 8 uger, reducere madspild og øge rentabiliteten i hele forsyningskæden," forklarer Alexandru Luca. "Det vil øge salget af danske produkter og reducere drivhusgasemissionerne," tilføjer Merete Edelenbos.

Innovation for den grønne omstilling

Fra hurtig nedkøling til sensorteknologi, der sikrer optimale opbevaringsforhold, kombinerer CabExtend banebrydende løsninger for at imødegå udfordringerne i moderne fødevaresystemer. Projektet støtter Danmarks overgang til en mere bæredygtig fødevareforsyning ved at bygge bro mellem produktion og efterspørgsel.

Samarbejde er nøglen

Projektet forener akademisk ekspertise fra Aarhus Universitet med knowhow fra førende partnere som Dangrow Agro A/S, Torup Bakkegård og Orelund I/S, Bejo Nordic A/S og Nemlig.com. Med en bevilling på 5,3 millioner DKK fra GUDP repræsenterer CabExtend et innovationsprojekt, der nytænker samarbejdet i værdikæden for frisk frugt og grønt i Danmark.

En vision for fremtiden

Fra august 2024 til december 2027 arbejder CabExtend på at transformere, hvordan vi håndterer og opbevarer nogle af Danmarks mest elskede grøntsager. Ved at forlænge salgsperioden for dansk kål og begrænse madspild understøtter projektet lokal produktion, bekæmper klimaforandringer og bidrager til en større fødevaresikkerhed.

Lær mere om, hvordan CabExtend gør en forskel i kampen for en mere bæredygtig fremtid for danske frilandsgartnere og forbrugere lige her:

groenprojektbank.dk/gudp/2024/extending-the-harvesting- and-sales-window-of-danish-cabbages-cabextend

https://pure.au.dk/portal/en/projects/extending-the-harvesting-and-sales-window-of-danishcabbages

Supplerende oplysninger

Vi bestræber os på, at alle vores artikler lever op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. På den baggrund er artiklen suppleret med følgende oplysninger:

 

Projektnavn

CabExtend

Projektperiode

2024-2027

Finansiering 

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Samarbejdspartnere                                                                                                   

Dangrow Agro A/S, Torup Bakkegård & Orelund I/S, Bejo Nordic I/S, Nemlig.com.

Ekstern kommentering                                               

Ingen

Interessekonflikter   

Ingen

Kontakt

Lektor Merete Edelenbos, Institut for Fødevarer v. Aarhus Universitet. E-mail: merete.edelenbos@food.au.dk. Tel: +45 29 45 01 33