Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
English
Med klimaforandringer stiger behovet for et mere intelligent, effektivt og sikkert landbrug. Et snarligt afsluttet EU-projekt, ModCarboStress, har måske gjort et vigtigt skridt i arbejdet: forstå de stressede planter bedre.
I et nyt notat redegør forskere fra Aarhus Universitet for den kritik, som Danmarks Naturfredningsforening har rejst af beregninger, der blev udført for Miljø- og Fødevareministeriet i 2015.
Aarhus Universitet er med i en ny europæisk forskningsinfrastruktur, der går ud på at påvise forandringer i økosystemer, eksempelvis landbruget, som følge af klima- og miljøforandringer.
Virksomheder i Region Midtjylland kan opnå medfinansiering til bioøkonomiske udviklingsprojekter.
Gennem flere år er der efterlyst flere målinger og mere viden om, hvordan gødning og afgrøder påvirker udvaskningen af kvælstof fra dyrkningsjorden. Indtil videre er tallene fra rodzonemodellen NLES4, der blev anvendt i forbindelse med landbrugspakken, det bedste bud på hvordan udvaskningen ændres ved ændringer i gødningstilførsel. Selv om tallene fra NLES4 er usikre, bekræftes de i stigende omfang af uafhængige danske og internationale studier.
Det er nødvendigt at fastholde eller øge jordens kulstofindhold af hensyn til både klimaet og jordens frugtbarhed. Forskere fra Aarhus Universitet deltager i et nyt internationalt projekt, der skal udvikle og udbrede viden på området.
Både landbruget, naturen, grundvandet og folkesundheden bør tilgodeses i forbindelse med håndtering af kvælstof.
Forskere på Aarhus Universitet planter hvidkål direkte i visne bælgplanter uden at bearbejde jorden. På den måde kan de blandt andet dæmme op for ukrudt og skabe større biodiversitet. Forskerne er nu langt i det europæiske projekt SoilVeg, som undersøger nye metoder til økologisk grøntsagsdyrkning. Resultaterne begynder at tegne sig.
Økologisk mælkeproduktion kan blive endnu mere grøn, hvis mælken er produceret næsten udelukkende på grundlag af foder fra græsmarker. Produktionsformen vil gøre både mælken og det økologiske system sundere.
Ved at opstille en række udviklingsveje for fremtidens kvægbedrifter i Danmark vil forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med Seges, Arla og andre fra erhvervet understøtte en bæredygtig, helhedsorienteret og balanceret udvikling af kvægproduktionen.
Side 87 af 154
Vil du vide mere om jordbrug og fødevarer? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra DCA her.