Aarhus Universitets segl

Hvem passer på dyrene?

Lene Nørskov er en af de mange dedikerede medarbejdere, der hver dag er med til at sikre, at forsøgsdyrene på AU Foulum har det godt. Med en uddannelse som dyrepasser i bagagen har hun i løbet af sine mange år på Aarhus Universitet været omkring de fleste dyrearter lige fra fisk til grise.

Lene Nørskov fanget i et roligt øjeblik i intensivafdelingen, hvor en del af hendes arbejdsdag foregår. Foto: Lotte Hansen
Lene Nørskov fanget i et roligt øjeblik i intensivafdelingen, hvor en del af hendes arbejdsdag foregår. Foto: Lotte Hansen

En drøm går i opfyldelse

Efter 10. klasse var Lene Nørskov ikke i tvivl om, hvad hun skulle – hun ville være dyrepasser. Den drøm gik i opfyldelse, og i 1995 stod hun med uddannelsesbeviset i hånden. Uddannelsen til dyrepasser tager knap fire år, og for Lenes vedkommende foregik praktikperioderne i Bangsbo Dyrepark i Frederikshavn, hvor hun bl.a. beskæftigede sig med vildt- og naturpleje, og på Aalestrup Avlsstation, hvor hun beskæftigede sig med tyre, karantænestalde og fodring. På skoleforløbet valgte Lene specialerne zoodyr og dyrehandel.

Dyrepasseruddannelsen er populær, og der er rift om jobbene. Efter endt uddannelse var Lene derfor omkring gartnerbranchen i fem år, før hun landede jobbet som dyrepasser hos Statens Veterinærinstitut i Aarhus. I 2015 kom hun til AU Foulum med Fiskegruppen, og i dag er hun ansat i faciliteterne i Intensivgruppen. 

Jobbet som dyrepasser er alsidigt

Selvom jobbet som dyrepasser indeholder rutineopgaver, så er hver arbejdsdag forskellig. Lene nyder de mangeartede opgaver lige fra rengøring hos dyrene til assistance med anæstesi til dyrene ifm. operationer.

Lene har taget dyreforsøgskurset Felasa kategori B, der bl.a. indebærer, at hun må stikke dyrene med kanyler. Via sidemandsoplæring har hun lært at bedøve og intubere ifm. operationer. "Det er utrolig spændende at være med til operationerne", siger Lene, der drømmer om at uddanne sig yderligere inden for dette område og tage flere dyreforsøgskurser.

Før Lene kom til Foulum, havde hun ikke arbejdet med grise. Hun blev kastet ud i det, og også her var sidemandsoplæring en god måde at lære på. "Det er et lækkert dyr at arbejde med", siger Lene begejstret, "og det er utrolig spændende, at det kan bruges som modeldyr for mennesker".

Når der kører foderforsøg med fistelgrisene, er Lene med hele vejen. Ud fra forsøgsplaner fodrer hun dyrene, laver opsamlinger og tager prøver til forskernes data. Inden forsøgsopstart samles alle de involverede medarbejdere med forskerne og gennemgår forsøget. Lene nyder at kunne være med til at give input til gennemførelsen af forsøget set fra dyrepasserens side.

Gode kolleger hjælper hinanden

Medarbejderne i faciliteterne er gode til at hjælpe hinanden på tværs af de forskellige organisatoriske enheder. Lene kommer derfor vidt omkring i faciliteterne lige fra produktionen i SB, over mink, rotter og fjerkræ til økohallen. I forbindelse med prøveudtagning arbejder hun også sammen med laboranterne.

Når arbejdsdagen starter, ved Lene som regel ikke, hvad dagen vil bringe. Hun samles med sine kolleger om morgenen og taler om, hvad de skal nå den dag. Derudover samles kollegerne til mandagsmøder og månedsmøder på tværs af enhederne. På månedsmøderne er der altid et indslag i form at et foredrag, fx om sikkerhed. 

Hvad sker der, når forsøget er slut?

På internettet læser Lene og hendes kolleger i faciliteterne ofte artiklerne om forskningsresultaterne fra de forsøg, de har arbejdet på. Hun savner dog ind imellem den sidste krølle på halen. "Det ville være meget spændende, hvis forskerne fortalte os, hvad der sker bagefter, når forsøget er slut i stalden", siger Lene.