Aarhus Universitets segl

Forsker vil forvandle tørt brød til emballering

Alt for meget brød ender i skraldespanden, men hvad hvis det i stedet kunne vende tilbage til supermarkedet i form af en højtydende og fuldt biologisk nedbrydelig emballering? I et nyt projekt vil en forsker fra Aarhus Universitet forsøge at udvikle en grøn kemisk proces, der kan forvandle brødaffald til emballering. Projektet har netop modtaget 2,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

I et nyt projekt vil en forsker fra Aarhus Universitet forsøge at udvikle en kemisk reaktion, der kan forvandle tørt brød til fødevareemballering. Foto: Colourbox.

Er det muligt at bekæmpe madspild og samtidig skabe et bæredygtigt materiale til emballering?

Adjunkt Mario M. Martinez fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet tager udfordringen op.

Han har netop modtaget 2,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt, hvor formålet er at skabe kemo-mekaniske metoder til at omdanne tørt brød til et biologisk nedbrydeligt materiale, der kan modstå fugt og dermed anvendes til emballering af fødevarer.

- Brødaffald kommer ind på en andenplads over de typer af madspild, der påvirker miljøet mest negativt. Brødaffald har allerede været anvendt til foder og som kilde til fermenterbare sukkerarter, men brødets komponenter har potentiale til at skabe endnu højere værdi, nemlig som byggesten i fremtidige biobaserede og biologisk nedbrydelige materialer. Derfor ville det være en meget mere effektiv udnyttelse af ressourcer, hvis vi drog fordel af brødkomponenternes polymere egenskaber i stedet for at nedbryde det hele til sukker, siger han.

En grøn kemisk reaktion

Brødaffald består hovedsageligt af stivelse, gluten og arabynoxylaner - en slags polysakkarider, der findes i planters cellevægge, for eksempel i korn. Disse komponenter har et kæmpe potentiale til at blive brugt i fremtidens biologisk nedbrydelige materialer, men det er nødvendigt at forstå deres kemi og tværbindingspotentiale med passende katalysatorer, donorer og behandlingsmiljøer for at være i stand til at skabe tilfredsstillende mekaniske og barriereegenskaber - og forarbejdningen skal være miljøvenlig:

- Dette projekt vil ikke alene omdanne brødaffald direkte til emballeringsmateriale for første gang, det vil også være banebrydende ved at gøre dette ved hjælp af grønne kemo-mekaniske metoder, der anvender naturligt forekommende organiske syrer og organokatalysatorer, som begge indgår i fødevarer - organiske syrer kan findes i frugt. Derfor er alt i dette projekt fuldt biologisk nedbrydeligt og lavet af spiselige forbindelser, understreger Mario M. Martinez.

Hans målsætning inden for de næste tre år er at få skabt prototyper, der kan fungere som højtydende og fuldt biologisk nedbrydelige emballeringsmaterialer - og at få en forståelse af strukturen og de fysisk-kemiske egenskaber af disse prototyper.

- Med dette nye og innovative projekt vil vi være i stand til at udfylde et hul i videnskaben ved at forklare den direkte omdannelse af brødets matrix til 100% biologisk nedbrydelige film, der både har gode vandafvisende og mekaniske egenskaber - og derved skabe et videnskabeligt gennembrud, konkluderer Mario M. Martinez.'

Supplerende oplysninger
FinansieringProjektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond med 2,9 millioner kroner.
SamarbejdspartnereInstitut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Læs mere

Læs mere om Mario M. Martinez’ arbejde i disse artikler:
Nyansættelser skal styrke forskning i bæredygtig emballering
AU FOOD-forsker modtager Young Scientist Research Award 

KontaktMario Martinez-Martinez, adjunkt, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, e-mail: mm@food.au.dk - mobil: 22406595.