Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
English
Markedet for mælk har igennem mange år været præget af reguleringer og kvoter, men i 2015 blev EU's mælkekvoter ophævet. Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med forskere fra fem andre europæiske lande undersøgt, hvordan det har påvirket produktionen af mælk.
Som forbruger kan man gøre en stor forskel for klimaet gennem sin kost. Nu kan man hente inspiration til netop det i de nye officielle kostråd, som for første gang indeholder anbefalinger til at mindske klimaaftrykket fra kosten. Bag rådene ligger blandt andet viden fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet om de enkelte fødevarers klimaaftryk.
Resultater fra årets VAP-rapport viser, at størstedelen af de testede pesticider og nedbrydningsprodukter i perioden 2017-2019 ikke udvaskede til grundvandet ved regelret anvendelse på marker. Af de 32 testede stoffer blev to stoffer – pesticidet propyzamid og nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol – fundet i grundvandet over kravværdien på 0,1 ?g/L
Frøene fra den eksotiske busk annatto indeholder det røde farvestof norbixin, der kan bruges til at sætte kulør på en lang række madvarer, for eksempel cheddarost, men farven har det med at falme. Forskere fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet er nu kommet tættere på at forstå mekanismerne bag den aftagende farve. Det er sket i samarbejde med ingrediensvirksomheden Chr. Hansen.
Seniorforsker på AU, Steen Henrik Møller, krydser i disse dage fingre for, at politikerne vil kaste 70 millioner kroner efter det forskningsprojekt, han sammen med kolleger fra Københavns Universitet i lyntempo har beskrevet. Projektet afhænger nemlig af de sidste 4.000 mink, der er tilbage i Danmark. Og senest på fredag skal de aflives.
Kandidatuddannelsen ”International Fødevarekvalitet og Sundhed” klæder studerende på til at udvikle og udveksle fremtidens fødevarer på tværs af Kina og Danmark. Bag uddannelsen står Aarhus Universitet og University of Chinese Academy of Sciences, og sammen skaber uddannelsesinstitutionerne et unikt tværkulturelt læringsmiljø.
Aarhus Universitet har ved årsskiftet gennemført en organisationsændring, der nu gør det muligt at åbne fire nye institutter. Det sker som led i arbejdet med at styrke de ingeniørvidenskabelige forsknings- og uddannelsesaktiviteter.
Side 2 af 2
Vil du vide mere om jordbrug og fødevarer? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra DCA her.