Aarhus Universitets segl

Bliv klar til fremtidens fødevaremarked på ny dansk-kinesisk uddannelse

Kandidatuddannelsen ”International Fødevarekvalitet og Sundhed” klæder studerende på til at udvikle og udveksle fremtidens fødevarer på tværs af Kina og Danmark. Bag uddannelsen står Aarhus Universitet og University of Chinese Academy of Sciences, og sammen skaber uddannelsesinstitutionerne et unikt tværkulturelt læringsmiljø.

Gennem hele uddannelsen er der fokus på, hvordan de studerende kan bruge deres viden i praksis, både inden for fødevareindustrien og forskningen. Foto: Colourbox

Kina er et interessant marked for danske fødevarevirksomheder, og danske varer er da også populære på det kinesiske marked, særligt på grund af den høje, danske fødevaresikkerhed.

De to lande har dog meget forskellige kulturer, også når det gælder forbrugerforståelse, og hvordan befolkningerne opfatter sundhed og fødevarer. Det er et centralt element i den nye 2-årige kandidatuddannelse ”International Fødevarekvalitet og Sundhed (International Food Quality and Health)” at tilegne sig viden omkring disse kulturelle forskelligheder. Uddannelsen giver en dobbelt kandidatgrad ved Aarhus Universitet og University of Chinese Academy of Sciences i Beijing.

Studerende styrker tværkulturel forståelse

En af de studerende, som gik ombord, da uddannelsen blev lanceret i sommeren 2020, er Chanette Frederiksen, og hun har allerede styrket sin tværkulturelle ballast.

-          Vi berører mange forskellige områder af fødevarer og fødevarekvalitet, og vores professorer er både danske og kinesiske. Det har helt sikkert givet mig et indblik i det tværkulturelle arbejde, siger hun.

Gennem kandidatstudiet lærer de studerende om fødevarekvalitet, -sikkerhed og sundhed ud fra et holistisk kædeperspektiv, som strækker sig fra fødevareproduktion til forsyning og forbrugerforståelse. På de to første semestre udmønter det sig i fag som ’Fødevaretoksikologi og Fødevarer, ’Moderne Fødevareanalyse’, ’Fødevarer, Kvalitetsopfattelse og Spiseadfærd’ og ’Ernæring og Sundhed’, og på tredje og fjerde semester afslutter de studerende uddannelsen med at designe og udvikle et speciale, oftest som del af et praktikophold hos en fødevarevirksomhed eller et universitet. Undervejs vil de få akademisk vejledning fra både en dansk og en kinesisk supervisor.

Ny læring fra kinesiske fagfæller

For at blive optaget på studiet skal man have en bachelorgrad i for eksempel Molekylærbiologi med fokus på ernæring, Fødevarevidenskab eller Ernæring og Sundhed (se den fulde liste for optagelsesmuligheder her) Uddannelsen henvender sig både til danske, kinesiske og øvrige internationale studerende.

De studerende fra både Danmark, Kina og andre lande arbejder tæt sammen gennem hele forløbet. For selvom man er fagfæller inden for fødevareområdet, kan der være meget nyt at lære blot ved at samarbejde med studerende fra en anden kulturel baggrund. Det oplever Chanette Frederiksen også.

-          Det er i den grad noget nyt og anderledes – og ikke mindst meget lærerigt - at arbejde sammen med folk inden for mit fagområde, som kommer fra en kinesisk kultur og baggrund. De har en anden måde at tilgå opgaverne og en helt anden arbejdsgang, end vi er vant til her i Norden. Samtidig med deres høje dedikation og arbejdsmoral, er de meget ydmyge og høflige, siger hun.

Forskere driver uddannelsen

Barbara Vad Andersen er adjunkt ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og hun har været en af de bærende kræfter i at oprette den dansk-kinesiske uddannelse. For hende er opstarten af uddannelsen kulmination på seks års research og forberedelser med besøg på kinesiske universiteter og fødevarevirksomheder såvel som danske.

-          Det er noget helt særligt at få lov til at gennemføre uddannelsen for første gang. Det er unikt ved uddannelsen, at de studerende ikke udelukkende lærer om kulturforskelle, men arbejder i det miljø og sammen med dem, man ønsker at lære noget om. Dette sker både i samarbejdet med studiekammerater, professorer og virksomheder - og ikke mindst ved at de studerende opholder sig i Kina, siger Barbara Vad Andersen.

Uddannelsen er drevet af forskere, og de studerende får derfor indblik i den nyeste viden inden for deres respektive forskningsfelter. Gennem hele kandidaten er der fokus på, hvordan de studerende kan bruge den viden i praksis, både inden for fødevareindustrien og forskningen.

Barbara Vad Andersen koordinerer og underviser selv i faget ”Food Quality, Perception and Eating Behaviour”. 

Undervisning på nybygget campus

Uddannelsen er del af Sino-Danish Center’s (SDC) kandidatprogram, som har til formål at styrke samarbejdet inden for danske og kinesiske uddannelsesmiljøer og øge udvekslingen af studerende og forskere mellem Kina og Danmark.

SDC råder over et helt nybygget campus, som ligger lige ved siden af University of Chinese Academy of Sciences (UCAS). Bygningen er designet af en dansk arkitekt, og indeholder topmoderne teknologiske faciliteter. Her modtager de studerende på International Fødevarekvalitet og Sundhed undervisning og udfører research. Corona-pandemien forhindrer i øjeblikket, at de danske studerende kan befinde sig i Kina, hvorfor undervisningen foregår online. Men når tilværelsen finder tilbage til normalen, er der klart til, at studerende fra hele verden kan indfinde sig på campus. Det ser både Chanette Frederiksen og Barbara Vad Andersen meget frem til.

Mange karrieremuligheder

Derek Victor Byrne er professor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og dansk leder af uddannelsesprogrammet. Han ser mange gode karrieremuligheder med den nye kandidatgrad i International Fødevarekvalitet og Sundhed i rygsækken.

-          Den studerende bliver forberedt på at arbejde med tværkulturelle forståelser inden for områder som fødevarekvalitet, fødevaresikkerhed, ernæring og sundhed inden for fødevareforsyning. Karrieremuligheder er både inden for den akademiske verden såvel som i små og store fødevareindustrier - og især blandt industrivirksomheder med interesse, eksport og opblomstring på det asiatiske marked. Dimittender fra uddannelsen kan for eksempel finde beskæftigelse inden for projektledelse, forskning og udvikling, salg samt i konsulent- og rådgivende jobfunktioner, siger Derek Victor Byrne.


Læs mere om uddannelsen International Fødevarekvalitet og Sundhed. Der er ansøgningsfrist den 1. marts 2021, find mere om ansøgningsprocessen her.