Vilde danske blåbær tæmmes
Vilde danske blåbær åbner muligheden for en ny dansk produktion af bær. Forskere fra Aarhus Universitet udvikler de vilde sorter, så de kan dyrkes kommercielt.

Mens de fleste danskere holdt sommerferie i juli 2009 vandrede et par forskere fra Aarhus Universitet rundt i heder, krat og skov 57 forskellige steder i Danmark i arbejdets tjeneste. Deres mission var at indsamle bær og skud fra over 170 forskellige særligt udvalgte blåbærplanter. Formålet var at finde kloner med potentiale for at blive nye, domesticerede sorter af blåbærplanter.
Vilde danske bær af arten almindelig blåbær har en mere intens smag og farve end de dyrkede amerikanske sorter. Men almindelig blåbær dyrkes ikke kommercielt nogen steder i verden. Plukning af bær i naturen er dyrt og besværligt, hvilket begrænser udbuddet og giver høje priser på bærrene. En plantagedyrkning af de udvalgte bedste planter fra naturen, kombineret med mekaniseret høst af bærrene kan derfor være interessant for danske avlere fremover.
- Vi har undersøgt, om nogle af de vilde, danske sorter kan domesticeres og hvor stor variation, der kan findes i naturen, siger seniorforsker Martin Jensen fra Aarhus Universitet.
Forskerne kom hjem med et bredt udvalg af plantemateriale, som de siden hen har opformeret og screenet dels i laboratoriet og dels i marken for at finde de mest lovende sorter. Foreløbige resultater tyder på store forskelle i både vækstkraft, bladstørrelse, blomstring og bærstørrelse. Det peger på, at selektion af højt ydende sorter vil være muligt.
Forskerne opbevarer klonerne i en levende genbank og eksperimenterer videre med dem for at finde de mest optimale metoder til opformering, gødskning, dyrkning og høst af planterne. I et nyt projekt er effektive metoder til vævs- og stiklingeformering allerede udviklet, en ny gødningsopløsning er udviklet specielt til almindelig blåbær og optimale gødningskoncentrationer er fundet. Der arbejdes nu med at udvikle plantagemodeller.
Sprængfyldt med sundhed
Blåbær indeholder både smag og sundhed. Ligesom andre mørkfarvede frugter og bær indeholder blåbær anthocyanin-farvestoffer i store koncentrationer samt en række andre flavonoider. Indsamlede bærprøver fra over 120 enkelt planter fra hele Danmark analyseres nu for anthocyanin-profiler i et samarbejde med et skotsk institut. Resultaterne vil give en detaljeret oversigt over forskelle i koncentrationer og sammensætning af indholdsstoffer i danske vilde blåbær.
Den gode smag og mulige sundhedsmæssige egenskaber har gjort blåbær, både de vilde og de dyrkede amerikanske sorter, til vældigt populære bær i de senere år, og der arbejdes internatonalt ihærdigt på at udvikle nye blåbærprodukter.
- Internationale markedsanalyser har vist, at alene i 2011 blev der skabt 2.500 nye produkter indeholdende bær fra blåbærarter på verdensplan, oplyser Martin Jensen og fortsætter:
- I processen med at igangsætte en ny dansk produktion af vilde blåbær, er det vigtigt, at vi bruger råvaren intelligent til bevidst at skabe nye fødevareprodukter, der udnytter de særlige markedsmæssige fordele af et lokalt produceret dansk højkvalitetsprodukt. Den indledende afsætning skal netop være med til at sikre den videre udvikling af produktionen. Ideer til produkter og specifik markedsføring af danske vilde blåbær er derfor allerede nu blevet diskuteret for at være på forkant med viden og input på dette behov.
Projektet omkring indsamling af vilde blåbær var støttet med midler fra Fødevareministeriets genressourceprogram.
Hør, se og smag mere om blåbær og andre forunderlige og fascinerende fødevarer på Nordens største madfestival Food Festival 2012 i Aarhus 7.-9. september 2012. Læs mere om madfestivalen her.
Yderligere oplysninger: Seniorforsker Martin Jensen, Institut for Fødevarer, telefon 8715 8331, mobil: 40594286, email: Martin.Jensen@agrsci.dk