Universitetsrådgivning sikrer faglig kvalitet
Direktøren for henholdsvis DCA og DCE, Aarhus Universitet kommenterer Flemming Nør-Pedersens indlæg i Børsen 18. februar.
Landbrug & Fødevarers direktør, Flemming Nør-Pedersen, giver i Børsen (18/2) udtryk for, at Aarhus Universitet risikerer at forvirre landets politikere, fordi to professorer er uenige om landbrugspakkens miljøeffekter, og at universitetet derfor har løst sin myndighedsopgave dårligt. Direktøren sammenligner det med at søge rådgivning i et advokatfirma og få forskellige svar.
Lad os for en god ordens skyld slå en ting fast. Myndighedsrådgivning og den efterfølgende debat om landbrugspakkens forudsætninger og konsekvenser er to forskellige ting.
Myndighedsrådgivningen har ikke givet forskellige svar.
Myndighedsrådgivningen fra DCE og DCA, Aarhus Universitet bestod i den faglige rapport, som Miljø- og Fødevareministeriet har bestilt, modtaget og brugt som grundlag for at udarbejde den landbrugspakke, som nu bliver diskuteret. Os bekendt er der ikke sået tvivl om den faglige kvalitet af selve rapporten – heller ikke fra Landbrug & Fødevarers side.
Den efterfølgende debat om ministeriets anvendelse af rapporten og vurderingen af en politisk landbrugspakkes konsekvenser er ikke en del af universitetets myndighedsopgave. Den består udelukkende i, at vi leverer faglig og forskningsbaseret viden til ministeriet og politikerne som svar på de opgaver, de stiller os.
Fordelen ved forskningsbaseret rådgivning fra et universitet er, at man er garanteret uvildige vurderinger af høj faglig kvalitet, men også at man er sikret gennemsigtighed, således at det netop bliver muligt for andre at efterprøve og kritisere beregningerne.
Vores opgave i forbindelse med myndighedsrådgivning er at levere et grundigt fagligt fundament for politiske beslutninger, og der er åbenhed et afgørende redskab for os.