Aarhus Universitets segl

Universiteter og virksomheder skaber fremtidens fødevarer

Flere danske universiteter og virksomheder er gået sammen om at skabe en fælles højteknologisk laboratorieplatform - FOODHAY. Gennem ny forskningsinfrastruktur skal FOODHAY bidrage til at udvikle fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer samt mindske madspild gennem avanceret proces- og forskningsudstyr. Foreløbig er samarbejder etableret med mere end 90 danske og internationale virksomheder.

Foto: Colourbox

Med en bevilling på 51,5 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet er laboratorieplatformen ”Open Innovation Food & Health Laboratory - FOODHAY” i fuld gang med at skabe ny viden til udviklingen af fremtidens, bæredygtige fødevarer.

Bag FOODHAY står forskningsinstitutionerne Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Københavns Universitet og DTU. Arla er strategisk partner - og både Food & Bio Cluster Denmark og Dansk Industri bidrager aktivt som repræsentanter for de danske fødevarevirksomheder.

De fire forskningsinstitutioner og Arla har matchet bevillingen, så de samlede investeringer i forskningsinfrastruktur ligger på cirka 103 mio. kr.

Siden FOODHAY så dagens lys ved udgangen af 2019 er omkring 80 nye stykker forskningsudstyr indkøbt, som er fordelt på forskningsinstitutionernes laboratorier – og mere er på vej.

- Adgang til den nyeste forskningsinfrastruktur er afgørende for at kunne levere forskning med banebrydende resultater. Danmark har en førerposition inden for fødevarer, og den hviler på et tæt forsknings- og erhvervssamarbejde, hvor ny viden fører til ny innovation og nye produkter. Med FOODHAY styrker vi forskningsinfrastrukturen på tværs af landet ved at samarbejde og koordinere vores indsats, siger Michelle Williams, der er leder af Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og står i spidsen for konsortiet.

Bred opbakning fra fødevareerhvervet

Målet med FOODHAY er at skabe ny viden til brug i fødevareindustrien og til talentudvikling af både studerende, forskere og medarbejdere i fødevarevirksomheder. FOODHAY inviterer derfor virksomheder til at samarbejde om udvikling af fremtidens sunde, sikre, velsmagende og bæredygtige fødevarer - og foreløbig er samarbejder etableret med mere end 90 danske og internationale virksomheder.

- Virksomhederne skal gribe chancen for at arbejde sammen med universiteterne og andre vidensinstitutioner. Det giver adgang til specialiseret viden og udstyr, som ikke ellers ville være inden for rækkevidde. Med FOODHAY har vi fået en platform af høj klasse, som jeg forventer vil bidrage til yderligere at løfte og intensivere samarbejdet om alle de temaer, hvor vi i branchen har brug for ny viden; ikke mindst når vi skal have udviklet fremtidens fødevarer. Jeg glæder mig til at følge resultaterne, siger branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer.

- I et lille, men dygtigt, fødevareland, er det oplagt at investere i avanceret udstyr på denne måde, hvor flest muligt kan få gavn af udstyret og bærer omkostningerne i fællesskab, supplerer Peter Langborg Wejse, head of University Collaboration, Arla Foods.

Også Food & Bio Cluster Denmark følger initiativet med stor interesse.

- For os er det vigtigt, at Danmark tilbyder de bedste rammer for nyskabende forskning inden for vores område. Lige så vigtigt er det, at det avancerede udstyr og den viden, der knytter sig til det, gøres så tilgængeligt som muligt for såvel små som store virksomheder, så det kan bidrage til at accelerere innovation og grøn omstilling i erhvervet. Det bidrager vi gerne til gennem Food & Bio Cluster Denmarks aktiviteter og netværk, siger Lars Horsholt Jensen, Chief Operating Officer, Food & Bio Cluster Denmark.

Fødevareudvikling i fuld gang

Både fødevarevirksomheder, forskere og studerende i ind- og udland kan få adgang til forskningsinfrastrukturen i FOODHAY - og det har mange allerede benyttet sig af siden FOODHAY blev etableret og indkøb af udstyr så småt begyndte i 2020.I tillæg til de godt 90 involverede virksomheder, så har forskere fra omkring 20 institutter på de danske forskningsinstitutioner på nuværende tidspunkt haft fornøjelse af udstyret - samt forskere fra godt 30 internationale forskningsinstitutioner.

Derudover har FOODHAY-udstyret indtil videre indgået i 13 bachelor- og kandidatkurser, og godt 20 bachelor- og kandidatafhandlinger.


Yderligere oplysninger:

Du kan læse mere om FOODHAY på hjemmesiden her

Du kan også se eksempler på brugen af udstyret i magasinet PLUS PROCES fra Tech Media (fra side 14)

Hvis du har spørgsmål om FOODHAY, kan du kontakte Michelle Williams, leder af Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, som står i spidsen for FOODHAY på e-mail mw@food.au.dk eller telefon 25170049