Sundere patienter med fiskeolie
Ny forskning viser, at fiskeolie i kosten er godt for grise, der har gennemgået en operation. Resultaterne åbner op for at afprøve, om effekten er den samme hos mennesker.
Fiskeolie i kosten kan forbedre appetitten og mindske vægttabet i forbindelse med operationsforløb, der kompliceres af infektion. Det viser resultater fra et ph.d.-projekt udført af dyrlæge Sine Nygaard Langerhuus fra Aarhus Universitet.
Forskning gennem de seneste tre årtier indikerer, at et øget indtag af fiskeolie, der indeholder mange omega-3-fedtsyrer, kan modificere betændelsesreaktioner på baggrund af omega-3-fedtsyrernes anti-inflammatoriske egenskaber på det cellulære niveau.
Store operative indgreb, der kompliceres af meget kraftige betændelsesreaktioner eller bakterielle infektioner, kan i værste fald føre til organsvigt med døden til følge. I tidligere kliniske undersøgelser har patienter efter operation modtaget forskellige typer fedtsyrer, herunder omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie, og der er observeret en vis forbedring af patienternes postoperative forløb. Men kliniske undersøgelser blandt alvorligt syge patienter kan være vanskelige at udføre på grund af forskelle i behandlingsforløb, såvel som generelle forskelle i livsstil og andre faktorer, der er svære at kontrollere. Derfor valgte Sine Nygaard Langerhuus at bruge grise som modeldyr i sine forskning.
I forsøget fik grisene indopereret en karprotese på den nederste del af hovedpulsåren. Ved indsættelsen blev karprotesen kontamineret med Staphylococcus aureus, der er en bakterie, som typisk isoleres i forbindelse med karproteseinfektioner i mennesker. Infektionen fik lov at udvikle sig over 14 dage. Tre uger før operationen samt i opfølgningsperioden derefter blev grisene fodret med et tilskud af enten fiskeolie rig på omega-3-fedtsyrer, solsikkeolie rig på omega-6-fedtsyrer eller animalsk fedt rig på mættet fedt.
Resultaterne af forsøget viste, at de grise, der fik fiskeolie før deres operation, havde en bedre appetit og et mindre vægttab efter operationen sammenlignet med de grise, der fik solsikkeolie eller animalsk fedt. Desuden var der en forskel i det observerede immunrespons i grisene, der fik fiskeolie, sammenlignet med grisene, der fik solsikkeolie, og i mindre grad også sammenlignet med grisene, der fik animalsk fedt.
Resultaterne baner vej for at undersøge, hvorvidt et tilskud af fiskeolie i kosten inden en omfattende operation kan forbedre tilsvarende forløb hos mennesker.
Yderligere oplysninger: Dyrlæge Sine Nygaard Langerhuus, Institut for Husdyrvidenskab, email: sine.langerhuus@agrsci.dk, telefon: 8715 4256
Tekst: Janne Hansen, janne.hansen@agrsci.dk