Aarhus Universitets segl

Smag på fremtiden hos AU FOOD på årets Food Festival

På årets Food Festival har du endnu engang muligheden for at høre dygtige forskere fra Institut for Fødevarer fortælle om den nyeste forskning. 

Institut for Fødevarer har været med på Food Festival siden den spæde start. Foto: Lars Kruse

Hvad betyder klimaforandringerne for frugt- og bærproduktionen? Hvordan holder du din surdej i live? Hvordan sørger vi for bedre dyrevelfærd i kyllinge- og grisebestande? Og hvor godt kender du egentlig dit affald?

Alt det og meget mere kan du få svar på, når Institut for Fødevarer traditionen tro er med på årets Food Festival på Tangkrogen i Aarhus 1.-3. september. 

Her kan du kan også høre meget mere om fremtidens proteinkilder, deltage i et forbrugerstudie om drikkevarer og høre om de mange spændende uddannelser, som instituttet tilbyder.

Forskerne står klar med smagsprøver, quizzer og ny viden, når festivalen åbner dørene fredag kl. 13.

Nyeste forskning

Institutleder Michelle Williams ser frem til, at de mange besøgende igen i år får muligheden for at blive opdateret på den nyeste fødevareforskning.

”Der er stort fokus på bæredygtighed og på produktionen, forarbejdningen, indpakningen og sundheden af vores fødevarer. Vi står klar til at præsentere og diskutere et bredt udvalg af vores spændende forskning, og vi har sørget for, at de besøgende også kan tage del i projekterne, blandt andet med forbrugerundersøgelser og smagsprøver. Vi glæder os til at inddrage besøgende i vores forskning for at skabe fremtidens, bæredygtige fødevarer”, fortæller hun.

Institut for Fødevarer har været en del af Food Festival siden den spæde start i 2012.

Gæsterne er madinteresserede, og derfor er det et perfekt forum at præsentere fødevareforskning i, forklarer hun.

”På Food Festival vil vi også vise, hvordan vores forskning for det meste forgår i samarbejde med partnere fra industrien, både nationalt og internationalt. Nogle af vores projekter er tæt på markedet og giver os mulighed for at levere løsninger og ny viden til fordel for samfundet. Naturligvis er nogle af vores forskningsspørgsmål også meget langt fra markedet, hvor vi arbejder med grundforskning eller uddanner talenter, der skal skabe værdi for industri og samfund på den lange bane,” forklarer hun.    

God placering

Institut for Fødevarer har igen i år en plads på ”Torvet” midt på festivalpladsen, hvor du kan finde os hele weekenden.

Instituttets dygtige forskere er klar til at fortælle om spændende forskningsprojekter, uddannelser og meget, meget mere.

Se programmet for resten af Food Festival og køb billet her.

 Fuldt program:

På Institut for Fødevarers stand kan du lære mere om:
 

  • InformPack: Et europæisk projekt, der udforsker viden, informationshuller, problemer, og holdninger til fødevareemballage på tværs af kulturer. Resultaterne bruges til at designe initiativer, værktøjer og strategier, der kan påvirke adfærd og udvikle fremtidige løsninger. På standen kan du få tips og tricks om affaldssortering og prøve spil og quizzer, der med garanti vil få dig til at genoverveje: Hvor godt kender du dit affald?
     
  • Myndighedsbetjening: Hvert år hjælper Institut for Fødevarer Aarhus Universitet med at svare på spørgsmål fra ministerier og styrelser. Standen præsenterer et eksempel på dette: Nemlig en rapport om alternative proteiner. Her kan du høre om forskellige fremtidige proteinkilder og de fordele, ulemper, potentialer og barrierer, fremtidens proteiner står overfor.
     
  • Traditionelle fermenterede fødevarer: Du ved måske, at surkål, yoghurt og surdejsbrød fremstilles ved hjælp af fermentering, men vidste du, at fermentering også er en vigtig del af fremstillingen af chokolade, kaffe og salami? Standen giver dig svar på, hvilke bakterier der producerer B12, og hvordan du holder din surdej i live og giver den de bedste forhold. Lær mere om mikrobiologien bag den ældgamle konserveringsmetode, der har været anvendt i århundreder.
     
  • Fremtidens emballage: Du har sikkert oplevet, at en eller flere gulerødder i en pose når at blive slatne eller mugne, inden du får dem spist. Forskerne på standen præsenterer emballageløsninger, der både er mere klimavenlige og får dine gulerødder til at holde sig friske længere. På standen kan du også få demonstreret, hvordan plastik bliver til thermoform-emballage, mens førende forskere forklarer, hvordan teknologien kan gøre fremtidens emballage mere bæredygtig.
     
  • Spændende uddannelsesmuligheder: Er du madnørd, og drømmer du om at finde løsningerne på fremtidens fødevareproblemer? Så er en uddannelse inden for fødevarer på Aarhus Universitet måske fremtiden for dig.  Mød de studerende og hør om hverdagen på en kandidat i ”Molekylær ernæring og fødevareteknologi” og en international kandidat i ”Master in Food Systems”. Hør også om den helt nye bachelor i ”Plante- og fødevarevidenskab”.
     
  • Forbrugerundersøgelse af drikkevarer: Fra både samfundets og industriens side er der stort fokus på fremtidens drikkevarer. På Food Festival vil der være smagsprøver af drikkevarer, så du kan få testet, hvad du bedst kan lide og samtidig hjælpe forskerne med at blive klogere.
  • MonoGutHealth: Hvordan sørger vi for bedre dyrevelfærd og bæredygtighed i kyllinge- og grisebestande? Det og meget andet undersøger projektet MonoGutHealth, der er et samarbejde mellem 20 forskningsinstitutioner og samarbejdspartnere fra 10 forskellige lande. To af PhD-projekterne hører under AU FOOD, og dem kan du høre meget mere om på standen.
     
  • Biosubstrate 2.0: Projektets mål er at erstatte 50 % af sphagnumforbruget i Danmark frem mod 2030 med mere bæredygtige alternativer. Substraterne baseres på ting som træ, pil, græs, græsfiber og afgasset fiber, og substratblandingerne testes i gartnerier med produktion af krydderurter, jordbær, prydplanter og planteskoleplanter. Lær mere om projektet på standen.
     
  • Fremtidens frugtkvalitet: Der er stor efterspørgsel på sunde og næringsholdige frugter og bær, men frugtproduktionen er presset af miljømæssige udfordringer som tørke og store udsving i temperaturen. Hvad betyder det for frugtproduktionen? Og hvad kan der gøres, for at klimasikre fremtidens frugt- og bærproduktion? Få svar på det og meget mere på standen.