Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Landbrugsmaskiner med kamerateknologi skal beskytte dyr i marken

Højteknologifonden har investeret i et erhvervspostdoc-projekt på Aarhus Universitet, der skal udforske og udvikle teknologier til at opdage og genkende forhindringer i marken.

13.01.2014 | Søren Tobberup Hansen

Højteknologifonden har bevilliget en million kroner til oprettelse af et erhvervspostdoc-projekt på Aarhus Universitet, der skal udforske og udvikle teknologier, som kan forhindre påkørsel af dyr og genstande.

Rådyrkid, reddeliggende fugle og større sten kan være nogle af de ubehagelige forhindringer som landbrugets store maskiner kan støde ind i, når markerne pløjes, harves eller høstes. Men nu er der en teknologisk løsning på vej som kan afhjælpe dette problem.

Højteknologifonden har bevilliget en million kroner til oprettelse af et erhvervspostdoc-projekt på Aarhus Universitet, der skal udforske og udvikle teknologier, som kan forhindre påkørsel af dyr og genstande.

- Det overordnede mål med projektet er at udvikle algoritmer til at opdage og genkende forhindringer. Systemet skal indgå i et sensor- og beslutningsstøttesystem, der skal gøre det muligt at gennemføre en effektiv mekanisk ukrudtsbekæmpelse, samtidig med at dyr og andre objekter genkendes og undviges, forklarer ph.d.-studerende Kim Arild Steen fra Institut for Ingeniørvidenskab, der skal udføre projektet.

Ambitionen er, at han i projektet bliver i stand til at få maskinerne i marken til at handle effektivt, under hensyntagen til dyr og omgivelser – det hele skal ske, mens maskinen arbejder i marken.

Kim Arild Steen vil i projektet have særlig fokus på kamerateknologier, der skal hjælpe med at identificere forhindringerne i marken. Han ser en mulighed i at udvikle algoritmer som anvender både varmefølsomme – og traditionelle kamera-teknologier. Forhåbningen er, kombinationen af metoderne tilsammen kan gøre det muligt at forhindre påkørsler.

Projektet skal udføres sammen med landbrugsmaskinproducenten Kongskilde, der satser massivt på teknologiske løsninger inden for mekanisk ukrudtsbekæmpelse. Mekanisk ukrudtsbekæmpelse forventes at vokse i de kommende år som følge af presset for at mindske forbruget af pesticider. 

Hos Kongskilde er der glæde over, at der indledes et samarbejde med Aarhus Universitet.

- Vi tror på, at det er nødvendigt at udvikle nye teknologisk løsninger, der understøtter en effektiv og fremtidsorienteret planteproduktion med minimeret brug af pesticider med en samtidig etisk og dyrevenlig tilgang til samspillet mellem intensiv planteproduktion og den omgivende natur, siger direktør Henrik Lynge Jacobsen.

Parterne i projektet forventer, at den udviklede teknologi ved projektets udgang i 2016 er operationelt, kommercialiserbart og kan monteres på eksisterende landbrugsmaskiner.

Erhvervspostdoc-projektet, der har et samlet budget på to millioner kroner, søsættes 1. maj 2014.

Yderligere oplysninger: Erhvervpostdoc Kim Arild Steen, Institut for Ingeniørvidenskab, e-mail: kim.steen@eng.au.dk, telefon: 3116 8628

Kongskilde Industries A/S, 4180 Sorø, Ole Green, chef for strategisk udvikling, tlf: 5185 4406

Ingeniørdocent Henrik Karstoft, Institut for Ingeniørvidenskab, telefon: 4189 3270

Fakta:

Projektet har titlen "Multi-sensor system til sikring af etisk og effektiv planteproduktion" og har et samlet budget på to mio. kr. Højteknologifondens andel er en mio. kr. Projektet er to-årigt.

Forskning, DCA