Klimavenlig insekt-risotto under udvikling
I et nyt projekt er AU-forskere med til at udvikle en klimavenlig risotto med insektmel, en såkaldt bugotto, der skal falde i de danske forbrugeres smag.
Fremtidens fødevarer skal produceres med færres ressourcer for at kunne brødføde en voksende befolkning. Med et højt proteinindhold og et lavt klimaaftryk kan insekter være en del af svaret.
Aarhus-virksomheden BUG AMOK har blandt andet allieret sig med forskere fra Institut for Fødevarer og Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet for at udvikle et insektmåltid, der skal falde i de danske forbrugeres smag.
Insekter skal udbredes i Danmark
Charlotte Bay Hansen, direktør og madaktivist i BUG AMOK, mener at potentialet for at udbrede spiselige insektprodukter i Danmark er stort:
- På verdensplan spiser 2 milliarder mennesker insekter dagligt. Insekter er en fremragende smagsgiver, de er sunde og de kan produceres bæredygtigt, så jeg ser al mulig grund til at vi tager insekterne til os herhjemme. Vi har allerede to-go og snack-produkter med insektmel, men jeg vil gerne gøre det nemt at tilberede et sundt måltid med insektprotein til den brede befolkning. Det skal være nemt at spise mere klimavenligt. Derfor samarbejder jeg nu med Aarhus Universitet.
- Læs også: Hvor sunde og mættende er insekter?
Insekter skal være velsmagende
Institut for Fødevarer bidrager med forbrugerundersøgelser, der blandt andet bruges i den sensoriske del af projektet. Produktet skal nemlig ikke blot være bæredygtigt, sundt, forankret i danske råvarer og have et højt proteinindhold - det skal også være velsmagende:
- Grundopskriften er på plads, men vi udvikler fortsat smagen ved at tilsætte forskellige grøntsager og krydderier og ved at arbejde på teksturen. Det er en kreativ proces, hvor vi løbende inddrager forbrugeren. Vi har testet produktet i forbindelse med forskellige events, hvor vi har afholdt fokusgrupper, og nu skal vi i gang med at teste produktet i kantiner, fortæller Niki Alexi, der er post.doc. ved Institut for Fødevarer, og fortsætter:
- Europæere er ikke vant til at spise insekter. Der kan derfor være ”neofobi”, altså angst for det nye eller ukendte, forbundet med at spise insekter. Generelt har de forbrugere, som vi har testet produktet på, været positivt stemt over for bugottoen, så vi ser bestemt muligheder i insektprotein.
I tillæg til forbrugerundersøgelserne, bidrager Institut for Fødevarer også med viden om emballering og holdbarhed. Det sker i samarbejde med Ingeniørhøjskolen, som arbejder på at måle produktets klimaaftryk.
BUG AMOK overvejer at fortsætte arbejdet - for eksempel ved at udvikle produkter til detailhandlen.
Om projektet:
Projektet er et samarbejde mellem Institut for Fødevarer og Ingeniørhøjskolen ved Aarhus Universitet samt de private virksomheder BUG AMOK og InnovaConsult. BUG AMOK finansierer projektet med midler fra Future Food Innovation. Future Food Innovation er forankret i Agro Business Park og har til formål at styrke innovationskraften og sikre et internationalt konkurrencedygtigt fødevareerhverv. Det skal ske ved at bringe virksomheder, viden og brugere sammen, således at de udvikler og kommercialiserer nye innovative produkter.
Kontakt:
Direktør Charlotte Bay Hansen
BUG AMOK
Telefon: 21959026
charlotte@bugamok.dk
Post.doc. Niki Alexi
Institut for Fødevarer - Fødevarekvalitet, Perception & Samfund
E-mail: niki.alexi@food.au.dk