Iværksættere vil øge muskelmasse og reducere overvægt med patent fra Aarhus Universitet
Et opgivet patent fra Aarhus Universitet fik nyt liv i hænderne på to visionære fødevareentusiaster, og sammen startede de en virksomhed, der nu har base i Agro Food Park nord for Aarhus. IsoFirms drømmer om at bekæmpe overvægt med et fødevareingrediens udvundet af steviaplanten - og de har fået hjælp til at komme på markedet af iværksætterprogrammet EIT Food Seedbed på Aarhus Universitet.
Hvert år i juni måned byder Aarhus Universitet velkommen til otte nye startup-virksomheder i iværksætterprogrammet EIT Food Seedbed - og det har været tilfældet de seneste tre år.
Med personlig forretningscoaching, brancheforbindelser og finansiering af markedsundersøgelser støtter programmet startup-virksomheder, der potentielt kan forandre agrifood-sektoren med deres innovative deeep tech-løsninger.
Én af de virksomheder er IsoFirms, der med et nyt fødevareingrediens Isosteviol, som er udvundet af steviaplanten vil bekæmpe overvægt, forhindre muskeltab og forbedre fysiske præstationer.
I spidsen for virksomheden står Randi Søndergaard, der selv har læst tre år på medicinstudiet på Aarhus Universitet, men som i stedet for at gå lægevejen fik interesse for forretningslivet, tog en uddannelse inden for økonomistyring og blev fødevarekonsulent med speciale i planter og erfaring i patenter - og altså i dag er en lovende iværksætter med base i Agro Food Park i Skejby.
Pustede liv i et opgivet patent
For nogle år siden stødte Randi sammen med sin forretningspartner Gunnar Kvistgaard på et patent om Steviolglukosids påvirkning af muskler og udholdenhed, som var blevet opgivet at kommercialisere fra Aarhus Universitet.
- Forskerne havde fundet frem til, at Isosteviol, der er udvundet af Stevia, øger transporten af sukker i form af glukose ind i muskelcellerne med en større muskeltilvækst til følge. De havde undersøgt, hvordan Steviolglykosid - og derfor Isosteviol - virker på cykelryttere, altså ved meget intens træning - og der var effekten rigtig stor. Men Gunnar og jeg tænkte, at det også burde have en effekt, når vi bevæger os moderat, og hvis det var tilfældet, kunne det blive en kæmpe revolution, blandt andet for overvægtige og for ældre, der døjer med muskeltab.
Randi og Gunnar arbejdede derfor videre på patentet, der var udbudt af Aarhus Universitet. I 2020 fandt de sammen med en investorgruppe, stiftede IsoFirms og ved hjælp af forsøg på grise lykkedes det dem at bekræfte, at Isosteviol også virker ved moderat bevægelse - og det blev til IsoFirms første eget patent uden involvering fra Aarhus Universitet.
Fik sat skub i markedsføringen
Sidenhen har IsoFirms søgt om at få godkendt isosteviol som fødevareingrediens i EU - en langvarig proces, som de forventer at nå i mål med her til foråret.
I ventetiden har Randi gjort sit bedste for at forberede IsoFirms til markedet, og derfor meldte hun IsoFirms til iværksætterprogrammet EIT Food Seedbed på Aarhus Universitet.
- Jeg havde fuldstændig styr på produktet, men hos Seedbed fik jeg en coach, der hjalp mig med at få øje på de blinde vinkler, og jeg blev sat i forbindelse med markedsledende virksomheder, der gav værdifuld feedback, og som ikke lagde fingrene imellem, fortæller Randi:
- Det fik mig til at indse, at der var aspekter, som jeg havde forsømt, mens jeg havde været fokuseret på alt det tekniske omkring produktet, nemlig markedsføring og kommunikation. Så det gik jeg straks i gang med at rette op på i samarbejde med et bureau.
Det har blandt andet resulteret i at der kommer nye kommunikationsmaterialer, herunder video og hjemmeside, og dét har understøttet kontakten til mulige samarbejdspartnere - og dermed bragt IsoFirms endnu tættere på markedet:
- Vi er i gang med at finde partnere, der kunne tænke sig at være first-movers ved at bruge Isosteviol som ingrediens i deres produkter, og det har været meget nemmere at formidle vores budskaber og komme ud over rampen med de værktøjer, vi har fået i Seedbed, slår Randi fast.
Iværksætterprogram åbent for ansøgere
Da Randi Søndergaard kom til EIT Food Seedbed, var IsoFirms længere i startup-processen end det normalt er tilfældet i Seedbed-programmet.
- I vores program kan vi skræddersy løsninger, så de passer med startup-virksomhedens behov, og vi var derfor i stand til at vejlede Randi med udfordringer i forbindelse med markedsadgang, siger Stella Spanou, som er fungerende Hub Manager for de aktiviteter, der hører under EIT Food Seedbed på Aarhus Universitet:
- Som iværksætter skal man have mange hatte på, og det kan vi gøre nemmere ved hjælp af coaching, brancheforbindelser, finansiering af markedsundersøgelser og webinarer om mange forskellige og aktuelle temaer for startup-virksomheder.
Fra 2022 vil ansvaret EIT Seedbed Hub blive delt mellem Institut for Fødevarer og iværksætterhubben The Kitchen på Aarhus Universitet, som en del af deres fælles initiativer inden for forskningsbaseret iværksætteri på fødevareområdet.
- Vi tror på at vi ved at forbinde iværksættere, herunder iværksættere med en baggrund inden for forskning, med erhvervslivet og iværksætterfællesskabet i EIT Food, kan skabe de bedste vækstbetingelser for innovation og samarbejde, siger Jonas Brandt, som er ansvarlig for forretningsudvikling hos The Kitchen.
Supplerende oplysninger
Besøg IsoFirms hjemmeside her (ny hjemmeside forventet marts måned, men på samme adresse)
Uanset om du en iværksætter, der gerne vil undersøge dine muligheder på markedet, eller en startup-virksomhed, der ønsker at pilotteste eller opskalere din løsninger til fødevaresystemet ved hjælp af branchepartnere, så tilbyder EIT Food programmer, der passer til ethvert trin i din iværksætterrejse.
Besøg Seedbed Incubators officielle hjemmeside her
Om EIT Food: EIT Food er Europas førende fødevareinnovationsinitiativ, som har til formål at skabe en bæredygtig og fremtidssikker fødevaresektor. Initiativet består af et konsortium med nøgleaktører fra branchen, nystartede virksomheder, forskningscentre og universiteter fra hele Europa
Besøg EIT Food Seedbeds officielle hjemmeside her
Kontakt
Randi Søndergaard, CEO, IsoFirms, rs@IsoFirms.com, telefon: 2255 0357
Hvis du ønsker at vide mere om iværksætterprogrammet EIT Food Seedbed på Aarhus Universitet, også hvordan du kan deltage med din startup, kontakt venligst:
EIT Food Seedbed Hub, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet:
Stella Spanou, ss@food.au.dk , telefon: 9350 8393