Aarhus Universitets segl

Institutleder om ny strategi: “Vi understøtter den grønne omstilling via banebrydende forskning”

Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet vil gennem forskning og uddannelse skabe grundlag for den grønne omstilling af landbrug og fødevaresystemer. Det er et af hovedbudskaberne i den strategi, der nu er på plads, og som frem til 2025 skal sætte retningen for instituttets arbejde.

Foto: Institut for Agroøkologi - Strategi 2023-2025

Institut for Agroøkologi vil fortsætte med at styrke sin position som et internationalt anerkendt forskningsmiljø for den grønne omstilling i landbruget og adressere de aktuelle og fremtidige bæredygtighedsudfordringer i forbindelse med produktion af fødevarer, energi og biomaterialer. 

Strategien har i høj grad fokus på den grønne omstilling, fortæller institutleder Jørgen E. Olesen:  

"Gennem forskning og innovation samt et forpligtende samarbejde med andre forskningsinstitutioner og erhvervet vil vi bidrage til den grønne omstilling i landbruget og bane vejen for en bæredygtig fremtid." 

Otte fokusområder 

Målet med strategien er, at den skal hjælpe med at opfylde visionen om at bidrage til landbrugets grønne omstilling via forskning, innovation, myndighedsrådgivning, uddannelse, talentudvikling, erhvervssamarbejde og formidling til samfundet.  

“Vores strategi lægger op til aktiviteter indenfor otte fokusområder. Til sammen opfylder de behovene for bæredygtig produktion af flere fødevarer, energi og biomaterialer med brug af mindre eksternt input,” siger Jørgen E. Olesen. 

De otte fokusområder omfatter:  

  1. Landbrug med lavt CO2-aftryk  

  2. Klimaresistente dyrkningssystemer  

  3. Landbrug med lavt pesticidforbrug  

  4. Landbrug med lav udledning af næringsstoffer 

  5. Bevarelse og forbedring af jordkvalitet  

  6. Bæredygtigt digitalt landbrug  

  7. Dyrkning for biodiversitet 

  8. Plantebaserede fødevarer 

Talentudvikling og samarbejde 

Som en del af den nye strategi vil Institut for Agroøkologi fortsætte med at udføre fri og uafhængig forskning, yde myndighedsrådgivning, bidrage til uddannelse og styrke samarbejdet med virksomheder inden for landbrug og relaterede områder.  

“En vigtig del af strategien er prioriteringen af talentudvikling, karriere- og kompetenceudvikling samt et bæredygtigt og inkluderende arbejdsmiljø,” fortæller Jørgen E. Olesen, der pointerer at også talentrekruttering indgår i instituttets ambition.  

Den nye strategi lægger op til et tæt samarbejde med medarbejdere, samarbejdspartnere og interessenter for at bidrage til den grønne omstilling i landbruget. 

“Som institut både kan og skal vi bringe vores samlede viden om grønne løsninger, miljø, klima, jordbrug og fødevarer i spil. Strategien styrker os i arbejdet med at realisere vores fulde potentiale ved at bygge på mange års dedikeret samarbejde med resten af Aarhus Universitet, Danmark og som en global aktør,” siger Jørgen E. Olesen.  

Læs hele Institut for Agroøkologis strategi her 

Læs også mere om AU’s strategi