Aarhus Universitets segl

Forskning i bæredygtig og robust landbrugsproduktion

Befolkningstilvækst og klimaforandringer skaber behov for øget produktion af fødevarer og biobaserede produkter. 21 europæiske lande er nu gået sammen og indkalder forslag til forskningsprojekter, der kan fremme en bæredygtig intensivering af landbrugsproduktionen.

Det er muligt at søge penge til forskning i nye bæredygtige dyrkningssystemer. Arkivfoto

FN vurderer, at der i 2050 vil være mere end ni milliarder mennesker på jorden. Sammen med en stigende efterspørgsel på animalske fødevarer indebærer det behov for større produktion af fødevarer. Samtidig er der stigende efterspørgsel på biobaserede produkter, som kan erstatte anvendelsen af fossil energi og dermed reducere klimabelastningen.

Det kan imidlertid blive en stor udfordring at øge produktionen. En af udfordringerne er, at der hvert år forsvinder store dyrkningsarealer. Det skyldes bl.a. klimaændringer, som i nogle områder skaber oversvømmelser og tørke i andre. Samtidig forsvinder store landbrugsarealer som følge af befolkningstilvæksten, fordi der bygges byer, veje og andre anlæg på landbrugsjorden.

Herudover bliver landbrugsproduktionen også udfordret af klimaændringer. Både i forhold til ændringer i temperatur og nedbør, men også i forhold til nye plantesygdomme og andre skadegørere.

I de fleste andre lande er det ikke længere muligt at omlægge skove og naturområder til landbrugsjord. I takt med at arealet, der kan bruges til fødevareproduktion, svinder, må fødevareproduktionen derfor intensiveres på den tilbageværende jord. Men hvis landbrugets klimaaftryk stiger som følge af uhensigtsmæssig anvendelse af gødning og pesticider, så vil det forstærke problemerne i stedet for at løse dem.

Med andre ord: Fremtidens fødevareproduktion står over for store og modsatrettede udfordringer.

Forskning i robust landbrugsproduktion
En række europæiske lande samarbejder om forskning, der skal medvirke til udvikling af klimarobuste produktionssystemer, der sikrer tilstrækkelig produktion af fødevarer og biomasse.

Samarbejdet sker i regi af den europæiske organisation FACCE-JPI, hvor Danmark deltager sammen med 20 andre europæiske lande.

I samarbejde med Europa-Kommissionen har partnerlandene netop offentliggjort et opslag, hvor forskere kan ansøge om midler til fælles europæiske forskningsprojekter. Det vejledende budget er på 15 millioner Euro.

Det nye initiativ hedder FACCE SURPLUS (Sustainable and Resilient agriculture for food and non-food systems) og skal skabe øgede muligheder for europæisk forskningssamarbejde inden for bæredygtig og klimarobust fødevareproduktion.

Ifølge opslaget kan der søges om støtte til forskningsprojekter inden for bl.a. produktion og forarbejdning af biomasse, udvikling af bæredygtige, biobaserede produkter samt bæredygtig intensivering af fødevareproduktionen.

Opslaget kan ses på FACCE JPI’s hjemmeside: www.faccejpi.com. Fristen for at indsende forslag til første ansøgningsrunde er 4. marts 2015.

Yderligere oplysninger
Kontorchef Niels Gøtke, Uddannelses- og Forskningsministeriet. Telefon 72 31 83 96. e-mail: nigoe@fi.dk