Aarhus Universitets segl

Forskere undersøger og udvikler ny middel til kontrol af appetitten

Spin-off fra Aarhus Universitet undersøger proteinhydrolysaters evne til at modvirke fedme og diabetes.

Seniorforsker Jan Stagsted anvender mini-grise som fodres efter ædelyst i sin forskning i fedme og diabetes. Foto: Janne Hansen

Agro Business Innovation A/S har sammen med Seed Capital Denmark investeret i videnstungt fødevareforskningsprojekt, der skal undersøge, om kosttilskud baseret på specifikke proteinhydrolysater kan modvirke udvikling af fedme og diabetes og dermed anvendes i forbindelse med vægtkontrol.

Bag forskningsprojektet står virksomheden Diet4Life ApS, der er stiftet af Jan Stagsted, biokemiker, dr. med. og seniorforsker ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.

Ved hjælp af forsøg med rotter og grise undersøger Diet4Life den langsigtede virkning af regelmæssigt indtag af specifikke proteiner forbehandlet og spaltet med bestemte enzymer. Det er hensigten at undersøge egnetheden som kosttilskud og om de specifikke proteinhydrolysater virker appetitregulerende.

-Incitamentet til at investere i Diet4Life har været, at vi igennem flere år har fulgt Jans forskning på Aarhus Universitet og tror på det kommercielle potentiale i Diet4life. Livsstilssygdomme som fedme og diabetes er en global udfordring, og fødevarer og sundhed bliver stadig mere sammenkædet, siger Lars Visbech Sørensen, direktør i Agro Business Innovation A/S.

Første spin-off
Diet4Life er det første spin-off fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

- Etableringen af Diet4Life er et vigtigt skridt i at kommercialisere dele af den fødevareforskning, der forgår på instituttet, og vi ser frem til et godt og tæt fremtidigt samarbejde med Diet4life. Dette første spin-off kan forhåbentlig give et øget fokus på vigtigheden i kommercialisering af viden og dermed en øget andel af spin-offs fra forskningen, siger Michelle Williams, institutleder ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.

Stort marked
Livsstilsrelaterede sygdomme som diabetes og fedme udgør en stigende udfordring for menneskeheden og sundhedssystemerne i de fleste dele af den udviklede verden. Ifølge internationale vurderinger forventer man, at mindst 20 procent af verdens befolkning vil udvikle livsstilsrelaterede sygdomme, og med en population på syv milliard mennesker er potentialet for produkter, der kan modvirke denne udvikling og som blandt andet Diet4life forsker i, stort. I følge WHO var de direkte sundhedsomkostninger til fedmerelaterede sygdomme over 10 mia. euros i 2010.

- Den globale fedmeepidemi er et velkendt faktum, men det er omkostningerne ikke. Vi har en tro på, at væksten indenfor denne sektor kan blive enorm, og at Diet4life har et kæmpe potentiale. Vi glæder os derfor til et givtigt samarbejde og til at følge selskabet fremover, siger Frank Knudsen, Investment Director i SEED Capital.   

Kosttilskud baseret på naturlige fødevareingredienser vil formentlig kunne opnå hurtigere og billigere implementering samt udvise færre bivirkninger end medicinbaserede tiltag.

Yderligere information
Jan Stagsted, Diet4Life, e-mail: jan.stagsted@agrsci.dk, telefon: 8715 7626, mobil: 2449 6488

Lars Visbech Sørensen, Agro Business Innovation, mobil 4056 7128

Frank Knudsen, Seed Capital Denmark, mobil 2968 4468

Fakta
Agro Business Innovation A/S er et selvstændigt, privat kapitalselskab under Agro Business Park med midler til risikovillige investeringer i den tidlige fase af en virksomheds liv. Der investeres udelukkende i virksomheder inden for jordbrug, fødevarer, bioenergi og miljøteknologi.

SEED Capital er den største venturefond i Danmark inden for pre-seed og seed segmentet, og er specialiseret i at identificere og udvikle nye og innovative teknologivirksomheder. SEED Capital administrerer både privat venturekapital samt offentlige midler via innovationsmiljøet, DTU Symbion Innovation. De offentlige midler giver SEED mulighed for at investere i nystartede virksomheder i de tidlige faser, og de private midler kan herefter investeres i de mest succesfulde virksomheder i efterfølgende investeringsrunder. SEED forvalter i dag ca. 1,8 mia. kr. og har omkring 65 selskaber i sin portefølje.

Aarhus Universitet gennemfører forskning og undervisning i jordbrugs- og fødevareproduktion i hele værdikæden fra jord til bord. Ved Institut for Fødevarer er fokus bl.a. produktions- og procesmæssige forhold, fødevarernes kvalitet og på de sundhedsgavnlige egenskaber af fødevarer og fødevarekomponenter.