Aarhus Universitets segl

Fin interesse for demonstration af selvkørende redskabsbærer

En selvkørende redskabsbærer blev for første gang fremvist for offentligheden ved en tema- og demonstrationsdag om fremtidens intelligente landbrug på Agro Business Park. Forskere fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet står sammen med en række industrielle partnere bag projektet.

Kernen i GrassBots-projektet er en semi-autonom redskabsbærer fra Lynex. Maskinen, der vejer omkring to ton, blev demonstreret på en mark bag Agro Business Park. Maskinen kan køre selv via GPS og med en fjernbetjening. Foto: Flemming Nielsen, Story2Media

Små selvkørende maskiner, der kan arbejde på marginaljorde og bjærge vigtig biomasse, kan være en del af fremtiden for landbruget og medvirke til at understøtte ambitionerne om at producere mere biomasse.

Det var nogle af budskaberne, da partnere bag konceptet GrassBots inviterede til en tema- og demonstrationsdag om fremtidens intelligente landbrug, som fandt sted på Agro Business Park.

En såkaldt semi-autonom redskabsbærer fra firmaet Lynex blev demonstreret på en mark ved Agro Business Park.

Maskinen var monteret med larvefødder og et aggregat til slåning af græs og blev demonstreret for de fremmødte – både med automatisk styring via GPS-system og med en fjernstyring, som kendes fra spillekonsollen Nintendo Wii. Foruden GPS er køreenheden udstyret med gyro-accelerometer og sensorer.

Udviklingsarbejdet blev indledt i starten af 2013, og partnerne indikerede, at nogle af udfordringerne fremadrettet er at få sensorer koblet på enheden, der er i stand til at detektere dyr og lignende foran sig.

- Sikkerhed er en vigtig del af konceptet. Vi skal ikke køre over dyr, og hvad gør vi, når vi kører ind i et piletræ på en meter? Vi skal arbejde på at skabe pålidelige og robuste løsninger, som er rentable for landmanden, sagde Ole Green, strategisk udviklingschef hos Kongskilde Industries og fortsatte:

- Der er udfordringer med at høste marginaljorde, men der er perspektiver med de mindre maskiner. De kan køre på marginaljord, hvor de vil være i stand til at tage flere slæt end det er muligt med de traditionelle maskiner, som måske kun kan slå græsset midt på sommeren, når det er tørt.  

Ole Green oplyste, at parterne forventer at kunne fremvise landvindinger fra projektet i 2014.

Foruden Kongskilde Industries, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet deltager Innovationsnetværket for Biomasse, Bertelsen Design, Agro Business Park, Lynex og Conpleks Innovation  i projektet.

Konceptet udvikles og demonstreres med støtte fra Region Midtjylland og EU's Regionalfond og finansieres herudover af de deltagende virksomheder og universiteter.