Aarhus Universitets segl

En vellykket grøn omstilling forudsætter en ny tilgang til fødevaresystemer

Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, er vi nødt til at bevæge os ud over de enkle, lineære årsag/virkningsforhold, når det kommer til fødevareproduktion og -forbrug. I stedet skal vi se mere holistisk på sagen ved hjælp af en såkaldt fødevaresystemtilgang. Dette var fællesnævneren på den første CiFOOD-konference på Aarhus Universitet, der fandt sted online i begyndelsen af februar.

Foto: Colourbox

En fødevaresystemtilgang er nødvendig, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Dette var fællesnævneren for de præsentationer og diskussioner, der fandt sted på den første Center for innovative Food Research (CiFOOD)-konference, Future Food Science, der fandt sted online i begyndelsen af ??februar.

Mere end 400 deltagere fra 45 lande deltog i den to-dages onlinekonference, hvor de nyeste resultater fra det tværfaglige forskningscenter var i fokus. Dette omfattede et bredt spektrum af emner som råvareproduktion, fødevareforarbejdning, emballering, sensorik, forbrugeradfærd og sundhed. 

Ifølge CiFOOD-centerleder, Professor Milena Corredig, er den holistiske tilgang til mad præcis det, vi har brug for, for at skabe en mere bæredygtig verden:

- Vi påvirker alle vores planet med de beslutninger, vi træffer i forhold til vores mad. For eksempel er der i den vestlige verden fokus på, hvad vi kan opnå ved at skifte en overvejende animalsk baseret kost ud med en mere plantebaseret kost. Når vi foretager sådanne ændringer, påvirker vi hele fødevaresystemet, og det skal vi være opmærksomme på. Vi vil ikke nå i mål med vores gentænkning af fødevaresystemerne, hvis vi overser dele af systemerne. Fødevaresystemtilgangen sigter mod at forstå aktiviteter, drivkræfter, resultater, begivenheder og tendenser relateret til fødevarer i en given sammenhæng ved at forbinde elementerne i en bred kortlægning.

Ny tilgang, nye forskningsspørgsmål

Et af de temaer, der blev diskuteret på CiFOOD-konferencen, var bæredygtig emballering af fødevarer - et forskningsområde, hvor Aarhus Universitet har en førende position:

- Fødevaresystemtilgangen er vigtig i vores arbejde med bæredygtig emballering. Det er muligt at skabe mange forskellige cirkulære materialer til emballering, men hvis du ikke sørger for, at materialet også påvirker produktets holdbarhed og kvalitet positivt, så kan det føre til mere ressourcespild i sidste ende. Forbrugerne skal desuden acceptere de nye bæredygtige løsninger, de skal bruge emballagen korrekt, og de skal sikre dens cirkularitet, hvilket betyder, at den skal genbruges korrekt, genanvendes eller komposteres, siger Milena Corredig og tilføjer:

- Tidligere var udbuddet den vigtigste drivkraft for fødevareinnovation, men der er en stigende bevidsthed om, at vi skal være opmærksomme på efterspørgselssiden for at få succes med den grønne omstilling. Den holistiske, tværfaglige tilgang er derfor hjørnestenen i alle CiFOOD-projekter. Med den nye tilgang til forskning følger nye forskningsspørgsmål, og dette kan involvere nye aktører, såsom borgere og beslutningstagere. Hos CiFOOD er ??vi meget ambitiøse i forhold til at involvere relevante aktører i vores bestræbelser på at skabe mere bæredygtig og klimavenlige fødevarer, der samtidig er sunde.

Den første internationale CiFOOD-konference blev afholdt online, og selv om det denne gang var uundgåeligt, understøtter det online format den grundlæggende vision for forskningscentret:

- Ved at afholde konferencen online, og ved dermed at gøre den gratis og åben for alle interesserede, er vi meget mere inkluderende end på en almindelig konference. Det giver mange unge talenter fra hele verden muligheden for at følge med i de seneste synspunkter i fødevaresystemtilgangen. Det giver os mulighed for at nå længere ud og skabe debat. Vi har haft mange positive tilbagemeldinger, konkluderer Milena Corredig.


Yderligere oplysninger

Kontakt Professor Milena Corredig, Centerleder for CiFOOD, mc@food.au.dk, telefon: +4522719132

Hvis du gerne vil læse mere om CiFOOD-konferencen, Future Food Science, kan du besøge konferencens hjemmeside her. Bemærk venligst at CiFOOD for nyligt har skiftet navn fra InnFOOD.