Aarhus Universitets segl

En sommerbuket mod diabetes

Nogle af sommerens smukke blomster, duftende urter og lækre grønsager indeholder stoffer, der har gavnlige virkninger mod diabetes.

Gulerod, hyldeblomst og timian indeholder stoffer, der kan være gavnlige mod type 2 diabetes. Foto: Janne Hansen

Timian, gulerødder og hyldeblomster kan andet end at dufte og smage godt. De gemmer også på nogle stoffer, der virker gavnligt mod type 2 diabetes. Det har forskere fra Aarhus Universitet fundet i en række undersøgelser, hvor de screenede udvalgte planter for stoffer, der potentielt kan modvirke type 2 diabetes.

Forskernes hypotese var, at planterne indeholder bioaktive stoffer, der kan øge optagelsen af blodsukker i muskelceller og stimulere udskillelsen af insulin fra bugspytkirtlen. Blandt de planter, som forskerne tog under lup, var der både grønsager, krydderurter og blomster. Forskerne screenede således gulerødder, hvidkål, broccoli, timian, sar, hyldeblomst, rosenrod og purpursolhat for potentielt gavnlige stoffer. 

Valget af planter var ikke et skud i mørket. Forskerne valgte de otte planter på grundlag af enten deres medicinske baggrund som traditionelle anti-diabetiske midler eller deres betydning inden for fødevarer og ernæring.

Type 2 diabetes er en verdensepidemi

Der er god grund til at søge efter midler, der kan modvirke type 2 diabetes. Type 2 diabetes er en alvorlig folkesygdom, som bliver mere og mere udbredt på globalt plan. En stor del af årsagen ligger i vores livsstil, idet vi spiser for meget og for usundt og bevæger os for lidt. Der er også en tendens til, at man kan være arveligt disponeret for sygdommen.

- Det moderne menneske har trådte evolutionens lange sti og skabt en mekaniserede verden for at få et behageligt liv. Dette forhold er desværre forbundet med visse udfordringer, siger ph.d. Sumangala Bhattacharya om den udbredte forekomst af type 2 diabetes. Som et led i sine ph.d.-studier ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet var hun med til at afsløre de planter, der indeholder bioaktive stoffer, der kan modvirke type 2 diabetes.

Hvad er type 2 diabetes?

For at forstå, hvorfor forskerne valgte at gå efter specifikke stoffer i disse planter, er det en fordel at have lidt viden om type 2 diabetes. Den kommer her:

Sygdommen er en kronisk stofskiftesygdom, der medfører koks i regulering af blodsukkeret. Når vi har spist noget, bliver maden nedbrudt til blandt andet blodsukker (glukose). Det sender et signal til bugspytkirtlen om, at den skal udskille insulin. Insulin får cellerne i musklerne, leveren og kropsfedtet til at optage glukosen. Insulin regulerer også niveauet af glukose i blodet mellem måltiderne. Når dette system fungerer, er der hverken for meget eller for lidt glukose i blodet.

Problemerne opstår, når lever-, fedt- og muskelcellerne bliver insulinresistente. Det betyder, at de ikke reagerer på insulinen og forsømmer deres arbejde med at optage glukose fra blodet. Det forhøjede blodsukkerniveau får de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen – betacellerne – til at producere mere insulin. De ender med, at betacellerne bliver overbelastede. Står insulinresistensen på over en længere periode, bliver betacellerne ødelagte og kan ikke længere producere insulin. Det medfører en kronisk tilstand af forhøjet blodsukker, og den onde cirkel er i gang.  

Både blomster, urter og grønsager er virkningsfulde

For at modvirke problemet kan sunde spisevaner og motion række langt, men kommer man for langt ud, skal der bruges medicin for at behandle sygdommen. Men medicinen er ikke altid uden bivirkninger. Derfor vil det være en fordel, hvis der var alternative løsninger. Det er her, at de bioaktive stoffer fra planterne kommer ind i billedet.

Forskerne var på jagt efter stoffer, der kan øge overlevelsen af betacellerne i bugspytkirtlen og forbedre betacellernes evne til at producere insulin. De otte planter, der blev screenede, blev undersøgt for, hvor gode de var til at øge glukoseoptagelsen i muskelceller som tegn på, at insulinen virker planmæssigt. Det viste sig, at det var timian, purpursolhat, gulerødder, hyldeblomster og rosenrod meget gode til. Af disse gav ekstrakter fra gulerødder, timian, hyldeblomster og rosenrod de største stigninger i glukoseoptagelse.

Hyldeblomster indeholder gode stoffer

I efterfølgende forsøg rettede forskerne fokus mod hyldeblomster med henblik på at spore sig ind på, hvilket aktive stoffer der er tale om. Stoffer i hyldeblomster ser ud til at påvirke både forhøjet blodsukkerniveau og overvægt.

- Hyldeblomst indeholder stoffer, der har mærkbare bioaktive virkninger, og som bidrager til at regulere kroppens omsætning af glukose og fedt. Det viste sig, at stoffet naringenin er et af de mest potente stoffer i hyldeblomsten i denne forbindelse. Naringenin har en væsentlig effekt på øgning af glukoseoptagelsen og reduktion af fedtakkumulering, forklarer seniorforsker Niels Oksbjerg fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

Som endnu et led i forsøget undersøgte forskerne de tre naturlige fenoler kaffesyre, naringenin og quercetin. Stofferne findes i fødevarer som rosenkål, grapefrugt, løg og æbler. Forskerne undersøgte stofferne for deres evne til at øge udskillelsen af insulin under henholdsvis akut og kronisk tilstand af forhøjet blodsukker De undersøgte også, hvordan de gener, der er involveret i processen, blev påvirket – det vil sige, i hvor høj grad, de kom til udtryk (genekspression).

Alle tre fenoler øgede udskillelsen af insulin, når der var forhøjet blodsukkerindhold. Fenolerne påvirkede også ekspressionen af de gener, der er involveret i betacellernes stress, overlevelse og funktion.

- Vores resultater viser, at der er potentiale for at udnytte bioaktive stoffer fra planter til at producere nye midler mod type 2 diabetes, siger Niels Oksbjerg.  

Projektet var støttet med midler fra Innovationsfonden og foregik i samarbejde med Københavns Universitet, som var leder af projektet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitetshospital og Danmarks Tekniske Universitet.


Yderligere oplysninger

Seniorforsker Niels Oksbjerg
Institut for Fødevarer
E-mail: niels.oksbjerg@food.au.dk
Telefon: 8715 7809
Mobil: 3011 3204