Aarhus Universitets segl

Antimikrobiel resistens – Aarhus Universitet viser vejen i Europa

Udfordringen med antimikrobiel resistens (AMR) er et faktum. På en udstilling i Europa-Parlamentet i Bruxelles fortalte forskere fra Aarhus Universitet i november 2017 om status på forskningen inden for området og gav deres bud på de fremtidige muligheder for at løse problemet.

Billede af smågris DCA foto
Billede af smågris DCA foto

Den uhensigtsmæssige brug af antibiotika i landbruget og sundhedssektoren har ført til øget forekomst af resistente bakterier. Mennesker og dyrs sundhed hænger sammen, ligesom også miljø og sociale strukturer spiller en rolle. Nu opruster flere forskningsdiscipliner på Aarhus Universitet til kampen med et tværfagligt samarbejde for at løse resistensproblematikken.

 

Udstilling viste den nyeste AMR-forskning

Europa-Parlamentet har ekstra bevågenhed på AMR-området og åbnede dørene for Aarhus Universitet, der var vært for en flot opsat udstilling om AMR "Interdisciplinary Antimicrobial Resistance Research: Local and Global Knowledge Gaps". Forskere fra institutterne Husdyrvidenskab, Biomedicin, Miljøvidenskab og Antropologi bidrog med deres nyeste viden og forskning inden for emnet, som optager mange borgere og politikere, og i det hele taget har samfundets bevågenhed.

 
Hvad ved du om AMR? Hør forskerne fortælle

·         UNDERSTAND the social production of AMR (video)

·         RETHINK Antimicrobials (video)

·         OVERCOME Antimicrobial Resistance in Farm Animals (video)

Forskere fra Institut for Husdyrvidenskab bidrog til udstillingen

Forskerne Mette Vaarst, Charlotte Lauridsen og Tina Sørensen Dalgaard fra Institut for Husdyrvidenskab bidrog med billeder, postere og videoer. Mette Vaarst deltog desuden i en paneldiskussion.

 

Universitetet samarbejdede med interesseorganisationer

Aarhus Universitet, Central Denmark.eu og Socialists & Democrats in the European Parliament samarbejdede om udstillingen, der markerede universitetets indsats på området. Christel Schaldemose, MEP, åbnede udstillingen, og flere parlamentarikere lagde vejen forbi og fik gode diskussioner med forskerne.

 

Institut for Husdyrvidenskab forsker videre i AMR

Udstillingen faldt godt i tråd med både Horizon 2020-programmet, hvor der bl.a. er fokus på resistens, og det danske Veterinærforlig III, hvor der er fokus på sunde husdyr.

Ifølge Charlotte Lauridsen og Mette Vaarst er det er vigtigt med et tværfagligt samarbejde for at kunne ændre noget, og der er da også flere projekter om AMR på vej i det tværdisciplinnære netværk på Aarhus Universitet.

Forskerne på Institut for Husdyrvidenskab arbejder på at nedbringe det store forbrug af antibiotika og zink i husdyrproduktionen, der bl.a. anvendes til at håndtere fravænningsdiarré hos smågrise. Der findes forskellige måder til at nedbringe brugen af antibiotika og zink. Udvikling af vaccinationsstrategier kunne være én af dem. En anden er at styrke dyrenes robusthed ved hjælp af ernæringsstrategier, der kan påvirke mave-tarmfloraen og dermed styrke dyrenes immunrespons over for patogene bakterier. Forskerne kigger også på genetikken, da nogle grise er særligt modtagelige over for patogene bakterier. Instituttet råder over nogle af disse specielle genotyper (E. Coli-modtagelige svin) og fjerkrælinjer, der er udviklet til specifikke undersøgelser vedrørende dyrenes immunrespons.

 

Flere oplysninger

Professor Charlotte Lauridsen, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet
E-mailcharlotte.lauridsen@anis.au.dk 
Tlf.: 8715 8019