Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aktuelt

14.01.2021 | Anis

Stig Purup – ny adjungeret professor ved Aalborg Universitet

Seniorforsker Stig Purup fra Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet er blevet tildelt hæderstitlen adjungeret professor ved Aalborg Universitet med tilknytning til Institut for Kemi og Biovidenskab.

Foto: Muhammad Javaid Akhter

14.01.2021 | Forskning

Er væselhale det nye super ukrudt?

En ny ukrudtsart er de seneste år blevet et større og større problem i vintersæd og frøgræs. Viden om væselhale har indtil nu været meget begrænset, men forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i Flakkebjerg har undersøgt ukrudtsartens biologi, fænologi, konkurrenceevne og effekten af forskellige bekæmpelsesstrategier.

Foto: Colourbox

14.01.2021 | Forskning

Mælkeproducenter reagerede forskelligt ved kvoteophør

Markedet for mælk har igennem mange år været præget af reguleringer og kvoter, men i 2015 blev EU's mælkekvoter ophævet. Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med forskere fra fem andre europæiske lande undersøgt, hvordan det har påvirket produktionen af mælk.

I de nye kostråd er der fokus på at skrue op for forbruget af bælgfrugter og grøntsager og ned for andelen af kød i kosten. Illustration: Fødevarestyrelsen

13.01.2021 | DCA

Klimahensyn er for første gang en del af de officielle kostråd

Som forbruger kan man gøre en stor forskel for klimaet gennem sin kost. Nu kan man hente inspiration til netop det i de nye officielle kostråd, som for første gang indeholder anbefalinger til at mindske klimaaftrykket fra kosten. Bag rådene ligger blandt andet viden fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet om de enkelte fødevarers…

Foto: Jesper Rais

13.01.2021 | Forskning

Nyt fra det unikke danske Varslingssystem for udvaskning af pesticider til grundvandet (VAP)

Resultater fra årets VAP-rapport viser, at størstedelen af de testede pesticider og nedbrydningsprodukter i perioden 2017-2019 ikke udvaskede til grundvandet ved regelret anvendelse på marker. Af de 32 testede stoffer blev to stoffer – pesticidet propyzamid og nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol – fundet i grundvandet over kravværdien på 0,1 μg/L

Foto: Colourbox

12.01.2021 | Food

Hvorfor falmer fødevarer med det røde farvestof norbixin?

Frøene fra den eksotiske busk annatto indeholder det røde farvestof norbixin, der kan bruges til at sætte kulør på en lang række madvarer, for eksempel cheddarost, men farven har det med at falme. Forskere fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet er nu kommet tættere på at forstå mekanismerne bag den aftagende farve. Det er sket i samarbejde…

12.01.2021 | Anis

Minkforsker fra AU i kapløb med tiden for at redde sig de sidste 4.000 danske mink til nyt forskningsprojekt

Seniorforsker på AU, Steen Henrik Møller, krydser i disse dage fingre for, at politikerne vil kaste 70 millioner kroner efter det forskningsprojekt, han sammen med kolleger fra Københavns Universitet i lyntempo har beskrevet. Projektet afhænger nemlig af de sidste 4.000 mink, der er tilbage i Danmark. Og senest på fredag skal de aflives.

Gennem hele uddannelsen er der fokus på, hvordan de studerende kan bruge deres viden i praksis, både inden for fødevareindustrien og forskningen. Foto: Colourbox

12.01.2021 | Food

Bliv klar til fremtidens fødevaremarked på ny dansk-kinesisk uddannelse

Kandidatuddannelsen ”International Fødevarekvalitet og Sundhed” klæder studerende på til at udvikle og udveksle fremtidens fødevarer på tværs af Kina og Danmark. Bag uddannelsen står Aarhus Universitet og University of Chinese Academy of Sciences, og sammen skaber uddannelsesinstitutionerne et unikt tværkulturelt læringsmiljø.

06.01.2021 | DCA

Danmark får fire nye ingeniørinstitutter

Aarhus Universitet har ved årsskiftet gennemført en organisationsændring, der nu gør det muligt at åbne fire nye institutter. Det sker som led i arbejdet med at styrke de ingeniørvidenskabelige forsknings- og uddannelsesaktiviteter.

Forskerne har i deres undersøgelse set på, om det er muligt at skrue ned for sukkerindholdet uden at gå på kompromis med smagen. Foto: Colourbox

22.12.2020 | Food

Kan vi vænne os til at spise mindre sukker?

Vi spiser alt for meget sukker, blandt andet i form af sødede drikkevarer, yoghurt og kage. Men kan vi overhovedet lide disse fødevarer, hvis de ikke længere har samme høje indhold af sukker? Det har forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet set nærmere på i en omfattende litteraturundersøgelse.

Viser resultater 1 til 10 ud af 1199

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste