Aarhus Universitets segl

Mælk

Dansk mælk og danske mejeriprodukter er i høj kurs - og en stor del af forklaringen skal man finde i det forsknings- og udviklingsarbejde, som foregår i både virksomhederne og på universiteterne.

Forskerne ved Aarhus Universitet arbejder i alle led i produktionskæden – fra sammenhængen mellem dyrenes ernæring, deres arvelige egenskaber og mælkens funktionalitet, til udvikling af nye forarbejdningsmuligheder og undersøgelser af de sundhedsmæssige aspekter af det at indtage mælk. 


Udvalgte publikationer

I det følgende er der henvisninger til udvalgte publikationer og artikler. I højremenuen er der mulighed for at søge på henholdsvis DCA-rapporter, Myndighedssvar, Videnskabelige artikler og Nyhedsartikler. Søgningerne er som prædefinerede, men du er velkommen til selv at søge videre i AU's publikationsdatabase.

Milk genomics. Variation in milk composition from major Danish dairy breeds and exploitation into dairy products. I en ny omfattende videnssyntese fra Aarhus Universitet samles viden om den naturlige variation i mælk fra de største danske mælkeracer Jersey og Holstein. Læs mere i DCA-rapporten her.

Mælk - en billig råvare med enorm værdi. Mejeriforskning er et af kerneområderne på Aarhus Universitet - og med god grund. Ny viden om mælkens sammensætning og kvalitet er af afgørende betydning for såvel forbrugernes sundhed som erhvervets udvikling. Læs mere i baggrundsartiklen om mælk her.

Mælk og kød skal dyrkes i petriskåle. Kan man lave mælk uden en ko - eller kød uden dyr? Det undersøger forskere fra Aarhus Universitet for at bane vejen for en mere bæredygtig fødevareproduktion. Læs mere i artiklen om CleanPro-projektet her.

Fedtsyreprofilen i mælk fra malkekøer. Projektet SOBcows har i samarbejde med RYK gennem 16 måneder analyseret indholdet af 11 fedtsyrer/fedtsyregrupper i kontrolmælken fra alle ydelseskontrollerede køer i Danmark. Læs mere i DCA-rapporten ”Fedtsyreprofilen i mælk fra mælkekøer”.

Modermælk er skræddersyet - men hvordan bruges den af barnet? I projektet MainHealth kigger forskerne på modermælkens sammensætning og dens betydning for barnet. Modermælk er fra naturens side tilpasset det enkelte barn. Men hvilken funktion har mælken, hvordan ændres den undervejs, og hvordan bruger spædbarnet det, der er i mælken? Læs mere om MainHealth-artiklen her. Læs mere om MainHealth-projektet i denne artikel.

Ost er forbløffende sundt. Forskere har måske løst gåden om, hvorfor franskmænd kan drikke vin og spise masser af ost - og alligevel holde den slanke og sunde linje. Det ser ud til, at ost er en vigtig brik i puslespillet. Læs mere i artiklen om ost og sundhed her.