Aarhus Universitets segl

Case: Forskere og gartneribranchen bekæmper potteplantespild

Mindre spild i potteplantebranchen var målet i projektet MinimalSpild, hvor forskere i samarbejde med gartnerierhvervet bl.a. undersøgte nye indpakningsløsninger til planterne og udviklede en ny målekuffert, der afslører, hvor planterne bliver belastet af luftarten ætylen. 


Danske gartnerier producerer hvert år 600 millioner potteplanter og er dermed verdens næststørste eksportør af prydplanter. Men i distributionskæden fra gartneri til forbruger går en del af planterne til spilde.

Den udfordring har forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet set nærmere på i projektet MinimalSpild, som udsprang af et ønske fra gartneribranchen selv.

Torben Moth, som ejer gartneriet Rosa Danica, var en af de potteplanteproducenter, som fra begyndelsen bakkede op om, at problemstillingen skulle undersøges nærmere.

Han har været en aktiv deltager i projektet, der også har haft brancheforeningen Flora Dania og fynske potteplantegartnerier med i projektgruppen.

- Jeg kan godt blive trist, når jeg ser, at planter, som vi har passet i op til et halvt år, ikke når ud til forbrugerne i den bedste stand. Men jo mere vi ved om forholdene i distributionskæden, som produktet kommer ind i, jo bedre kan vi forberede planterne på det i gartneriet, siger Torben Moth.

Målekuffert afslører synder

Gartneriejeren nævner en ny målekuffert som et spændende resultat fra projektet. Den er udviklet af postdoc Alexandru Luca og lektor Merete Edelenbos fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

Kufferten kan placeres i dagligvarebutikker eller lastvogne, hvor potteplanterne befinder sig på deres vej ud til forbrugeren. Den opsamler automatisk luftprøver, som kan afsløre indholdet af gasarten ætylen i luften. Ætylen er en stor fjende for planters holdbarhed.

- Kufferten kan sammen med vores meget præcise ætylenmåleudstyr give os et mere nøjagtigt måleresultat, end vi hidtil har kunnet få, og kufferten kan opsamle prøverne uden manuel betjening. Det betyder, at vi får et faktabaseret billede af, hvor æthylenlenproblemerne opstår. Så har vi pludselig mulighed for at arbejde videre med at mindske dem, siger Merete Edelenbos.

Ny indpakning mindsker vandingsbehov

Hendes kollega seniorforsker Karen Koefoed Petersen fremhæver arbejdet med nye typer indpakning af potteplanterne. Et forsøg har blandt andet vist, at hvis potteroser pakkes i en lukket pose, kan de holde tre gange så lang tid uden vand, som hvis de pakkes i en åben pose.

- Det kan begrænse behovet for at vande i distributionskæden meget effektivt og kan på sigt blive en konkurrencefordel for danske gartnere, som eksporterer 75 procent af deres planter, siger Karen Koefoed Petersen.

Torben Moth har arbejdet med problematikkerne omkring ætylen i mange år, men er glad for at blive bestyrket i sin praktiske viden.

- Det er et af de mest spændende projekter om potteplanter i årevis. Det er vildt godt, fordi alle i kæden bliver klædt på i forhold til at vide, hvor planterne bliver skadet, og nu må vi alle i kæden forholde os til de fakta, siger Torben Moth.

Projektet MinimalSpild blev afsluttet med konferencen ”Mindre spild i potteplantebranchen”, og her deltog både indkøbere fra de store dagligvarekæder, forskere og gartneriejere.