Videnskabeligt nørderi sikrede AU-studerende sejren i Den store bagedyst
Hvilket stof er en bagedyst-vinder lavet af? Lige dele ufortyndet bageglæde og videnskabelig nysgerrighed er opskriften for Mads Eg Andersen, som studerer molekylærbiologi på Aarhus Universitet. Han har draget nytte af sin videnskabelige tilgang gennem hele sæsonen af Den store bagedyst på DR, og hans perfektionerede chokoladearbejde sikrede ham sejren i finalen.
Mange kender Mads Eg Andersen som den sirlige og passionerede bagedyst-vinder fra DR’s Den store bagedyst, men uden for bageteltet slår den 24-årige aarhusianer sine folder på molekylærbiologistudiet på Aarhus Universitet.
Og den baggrund er ifølge hans egen vurdering i høj grad kommet ham til gode i eksperimenterne med alverdens kunstfærdige søde sager.
- Jeg har en nysgerrighed på, hvordan processerne i bagning skaber det endelige resultat, og derfor har det ikke været nok for mig bare at klaske ingredienserne sammen. Jeg har altid bagt sammen med min mor, men de seneste par år har jeg intensiveret kagebagningen og dyrket det på et mere nørdet plan. I takt med, at jeg er kommet længere i min uddannelse, er jeg blevet stadigt mere i stand til at se koblinger mellem teori og praksis i bagningen, siger Mads Eg Andersen, som netop er begyndt på kandidaten i molekylærbiologi, hvor han vil specialisere sig inden for fødevarevidenskab og fødevareteknologi.
Videnskaben letter chokoladearbejdet
I ni programmer har seerne kunnet følge hans udvikling i bagværkets verden, når han og de øvrige deltagere har konkurreret om, hvem der kunne skabe de mest velsmagende og smukke kreationer, lige fra lagkager over butterdej til chokoladeskulpturer. Og især chokoladearbejdet har Mads Eg Andersen excelleret i.
- Jeg kan bruge min faglighed til at læse en videnskabelig artikel om de kemiske processer i temperering af chokolade, og jeg tror, at jeg har nemt ved chokoladearbejdet, fordi jeg virkelig har forstået i dybden, hvad det handler om, siger han.
Tænkte på kager dagen lang
Interessen for fødevarer har Mads Eg Andersen længe haft med sig, og på molekylærbiologistudiet har han fundet sin vej til at få en videnskabelig ballast, som kan danne grobund for at udvikle nye fødevarer i fremtiden.
- Jeg kan godt lide både at have den videnskabelig forståelse og en praktisk tilgang og derudfra skabe noget, hvor jeg kan se det færdige produkt, siger den bageglade student, som planlægger at afslutte sit kandidatstudie med et erhvervsspeciale i samarbejde med en virksomhed. Her har Den store bagedyst allerede åbnet karrieredøre for ham, da han er blevet kontaktet af innovationsafdelingen i en stor dansk virksomhed omkring et fremtidigt samarbejde.
Mads Eg Andersen var til mundtlig eksamen i fødevarekvalitet dagen før optagelsen til program fem, men satte derefter sit studie på pause, og skrev så sin bachelor færdig i løbet af sommerferien.
- At være med i bagedysten er mere end et fuldtidsjob. Hele dagen lang tænkte jeg på kager, ideudviklede, researchede og bagte det samme om og om igen for at få det rette resultat. Nysgerrigheden, kreativiteten og de gentagne tests for at skabe noget nyt kan godt minde om forskning, og den kobling, synes jeg, er sjov, siger han.
Fortsætter med at udforske fødevarer
Finalen i tv-showet blev allerede afholdt den 3. juli, og helt indtil slutningen af november måtte Mads Eg Andersen holde tæt med sin sejr over for nysgerrige medstuderende. Nu er det slut med hemmelighedskræmmeriet, og han er tilbage ved lærebøgerne.
- Der bliver ikke så meget tid til bagning i julemåneden, da jeg skal forberede mig til eksamen, men det kommer igen, forsikrer den studerende, som dog finder tid til at svare på nogle af de mange henvendelser fra både medier og organisationer, som har fulgt i kølvandet på hans sejr.
Med sig fra hele forløbet tager han ud over sit vindertrofæ også en personlighed udvikling.
- Jeg er blevet lidt mere grounded, og er ikke længere så bange for at stille mig frem, siger bagedyst-vinderen, som vil fortsætte sine eksperimenter både hjemme i køkkenet og i laboratorierne på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.