Aarhus Universitets segl

Opstart af ny, grøn videns- og erhvervsklynge i Foulum

Der er store perspektiver i at udvikle nye grønne og bæredygtige løsninger, hvor biomasser fremadrettet kan anvendes til mange nye formål – desuden kan der skabes mange nye danske jobs i denne grønne omstilling. Derfor iværksættes nu en klyngesatsning, BioCluster Foulum, som på sigt skal være et internationalt kraftcenter for udvikling af nye løsninger til det biobaserede samfund.

Den nye grønne videns- og erhvervsklynge BioCluster Foulum skal danne grundlag for en klynge, som skal bidrage til at skabe optimale rammer for erhvervsudvikling og vækst. Foto: AU

En stigende global befolkningstilvækst øger efterspørgslen på mad, energi og andre ressourcer, som skabes af biomasser. Desuden er der store perspektiver i at udvikle nye produkter på baggrund af biomasser, hvor disse kan erstatte andre knappe ressourcer.

I Foulum ved Viborg findes et af Europas førende videns- og innovationsmiljøer inden for produktion, separation og konvertering af biomasse. Her er Aarhus Universitet Foulum hjemstedet for unik forskning inden for dyrkning og raffinering af grønne biomasser, mens Agro Business Park fokuserer på at omsætte viden via innovation og vidensiværksætteri inden for dette faglige område.

Som et led i at imødekomme det stigende behov for innovative løsninger i den grønne omstilling har et konsortium bestående af Aarhus Universitet, Landbrug & Fødevarer, Viborg Kommune, VIBORGegnens Erhvervsråd, Region Midtjylland og Agro Business Park netop igangsat et toårigt projekt under navnet BioCluster Foulum.

BioCluster Foulum forankres i Agro Business Park i Foulum, og den nye erhvervsklynge henvender sig til virksomheder, iværksættere, vidensinstitutioner og offentlige myndigheder, som beskæftiger sig med aktiviteter i forhold til dyrkning, konvertering og udnyttelse af biomasser. Projektet skal være med til at sikre, at ny forskning og innovation inden for det biobaserede område anvendes til opstart af nye virksomheder og til udvikling af nye forretningsområder for de eksisterende virksomheder i området.

BioCluster Foulum skal bygge videre på det eksisterende og specialiserede videns-og inkubationsmiljø, der er i Foulum, med henblik på at etablere en stærk erhvervsklynge, som skal bidrage til at skabe de optimale rammer for erhvervsudvikling og vækst.

Projektchef søges
Til gennemførelse af Biocluster Foulum-forprojektet søges i øjeblikket en projektchef – der kan læses mere om stillingen på www.agropark.dk. Ansøgningsfristen er den 14. august 2013.

Yderligere information
Lars Visbech Sørensen, direktør, Agro Business Park, tlf. 8999 2502
Claus Bo Andreasen, chefkonsulent, DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, tlf. 8715 1278
Henrik Hansen, erhvervsdirektør, VIBORGegnens Erhvervsråd, tlf. 8725 5151

Fakta
BioCluster Foulum opstartes som et forprojekt, der skal afklare forretningspotentialerne i initiativet, udvikle konceptet og kendskabet til miljøet i Foulum samt være med til at udvikle relationerne mellem klyngens interessenter. Dermed vil forprojektet kunne bidrage til at udpege en række indsatsområder, som forventes at kunne skabe flere hundrede nye job i og omkring Foulum.