Nyt dansk-californisk samarbejde sigter mod en grønnere fødevareproduktion
Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab har indgået et samarbejde med førende institutioner i Danmark og Californien for at lancere et banebrydende tværfagligt netværk dedikeret til at fremme en mere bæredygtig produktion af animalske fødevarer.

Verdens befolkning vokser støt, og med den vokser også nødvendigheden af en mere bæredygtig fødevareproduktion.
Over hele verden udvikles der nye teknologier og metoder, der skal drive fødevareproduktionen i en grønnere retning, og netop derfor er der brug for at styrke samarbejde og vidensdeling på globalt plan.
Et nyt projekt, der ønsker at gøre netop dette, er netværket SusAnFoods (Sustainable production of animal derived foods).
Netværk over Atlanten
SusAnFoods er et nyt dansk-californisk netværk, der har til formål at samle ekspertise fra forskning, industri og myndigheder for at tackle centrale bæredygtighedsudfordringer inden for husdyrproduktion.
“Vi har allerede et godt samarbejde med Californien, både når det kommer til antibiotikaresistens hos grise, metan fra køer og cellebaserede fødevarer. Det er en oplagt mulighed for at styrke og udvikle det samarbejde på tværs af og til gavn for hele instituttet,” siger institutleder på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet, Charlotte Lauridsen.
Ved også at inddrage indsigter om forbrugeradfærd fra MAPP centret og repræsentation fra FOOD and Biocluster Denmark sikrer netværket, at bæredygtighedsinitiativer stemmer overens med forbrugerforventninger og branchens behov.
Initiativet vil fungere som en platform for strategisk forskningssamarbejde og fremme udvekslingen af idéer, ekspertise og innovation mellem Danmark og Californien.
Et mangfoldigt konsortium
SusAnFoods er en international satsning, der støttes af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Global Innovation Network Programme. Programmet er en del af Uddannelses- og Forskningsministeriets indsats for at internationalisere dansk forskning og innovation.
Det gør det muligt for danske ansøgere at etablere relationer og gennemføre netværksaktiviteter med vigtige interessenter, primært fra lande uden for Europa.
Partnerskabet omfatter Aarhus Universitet, University of California, Food & Bio Cluster Denmark (FBCD) samt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Disse institutioner sigter mod at drive innovation ved at integrere viden fra forskellige forskningsområder, herunder veterinær- og dyrevidenskab, fødevareudvikling, forbrugeradfærd og landbrugspolitik.
“Udover det internationale samarbejde giver netværket os også en unik mulighed for at styrke det interne samarbejde med vores kolleger på MAPP Centre, som har helt anden viden i relation til grøn omstilling af fødevareproduktionen og andre videnskabelige kompetencer end os, så det glæder jeg mig også til,” siger Charlotte Lauridsen.
Samarbejde og innovation
I løbet af projektperioden vil netværket afholde en række vigtige aktiviteter online, i Danmark og i Californien.
De første webinarer er allerede løbet af stablen, og der var mange nysgerrige deltagere, fortæller institutlederen.
”Lige nu er vi ved at lære hinanden at kende og ved at finde ud af, hvordan vi kan styrke og udvikle vores samarbejde. Vi har fokus på at nedbringe methan emissionen; om cellebaseret mælk kan bidrage som et alternativ, og om hvordan vi kan producere animalske fødevarer uden at sprede antibiotikaresistens. Jeg glæder mig enormt meget til at se, hvad der kommer ud af vores idegenerering,” siger Charlotte Lauridsen.
Netværksaktiviteterne har fokus på grøn omstilling og innovative strategier for animalsk fødevareproduktion, og delegationsbesøg for at styrke relationerne mellem forskere og erhvervsaktører samt workshops til at udvikle forskningsidéer og skabe grundlag for fælles projektansøgninger.
Varig effekt
Netværket har også stort fokus på at kunne uddanne unge forskere gennem ph.d.-udvekslingsprogrammer, gæsteforskerordninger og fælles forskningsaktiviteter.
Ved at fremme samarbejdet sigter SusAnFoods mod at afdække huller i vores viden, der kan være centrale når det kommer til den grønne omstilling af den animalske fødevareproduktion i Californien og Danmark, herunder udvikle praktiske, videnskabeligt funderede løsninger til en bæredygtig og sikker husdyrproduktion.
Initiativet vil skabe fundamentet for langsigtede partnerskaber og bane vejen for fremtidige forskningsprojekter, bevillingsansøgninger og politiske anbefalinger, der understøtter en grønnere og mere ansvarlig fødevaresektor.
Supplerende oplysninger | |
Vi bestræber os på, at alle vores artikler lever op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. På den baggrund er artiklen suppleret med følgende oplysninger: | |
Projektnavn | SusAnFoods (Sustainable production of animal-derived foods) |
Projektperiode | 2024-2026 |
Finanisering | Uddannelses- og Forskningsstyrelsen |
Samarbejdspartnere | University of California, Davis (UC Davis) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri |
Ekstern kommentering | Ingen |
Interessekonflikter | Ingen |
Kontakt |