Aarhus Universitets segl

Ny støtte til forskningsprojekt om mælk produceret i laboratoriet

Aarhus Universitet har modtaget en ny bevilling til at undersøge mulighederne for en fremtidig mælkeproduktion ved hjælp af kirtelceller isoleret fra mælk og dyrket i laboratoriet. Projektet komplementerer forskningsprojektet CleanPro, som sidste år blev bevilget af Landbrugsstyrelsen.

Foto: Colourbox

Forskere fra Institut for Fødevarer og Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet opruster indsatsen omkring cellulært landbrug gennem et forskningsprojekt, hvor de forsøger at syntetisere mælk i et laboratoriemiljø på basis af celler isoleret fra komælken. 

Mejeribrugets ForskningsFond støtter dette forskningsprojekt med 2,2 mio. kr.  

Mere klimavenlig mælk 

I projektet undersøger forskerne, om dyrkning af mælk i laboratorier kan bidrage til en mere klima- og miljøvenlig fremstillingsform. Specielt i dette projekt undersøges det, om man kan anvende de kirtelceller, der allerede findes i mælken, som basis for mælkekirtelcellekulturer. 

- Der findes i mælk, ud over et vist antal immunceller, også et lavt antal epitelceller fra yvervævet, og det er disse, vi ønsker at isolere og teste, om de kan anvendes til formålet. Det er meget modigt og fremsynet af det danske mejeribrug at tildele projektet støtte, da det er et nyt område, som peger ind i fremtiden, siger professor og projektleder Lotte Bach Larsen fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. 

Desuden skal projektet give viden om fordele og ulemper ved at benytte mælkeceller, der er dyrket i et reagensglas til produktionen, i hvor stor grad de sekreter ligner mælk, samt hvorvidt laboratoriedyrkede mælkekomponenter har samme har samme potentiale for videre forarbejdning. 

Ud over støtten fra Mejeribrugets ForskningsFond bygger projektet desuden på projektmidler fra Landbrugsstyrelsen under programmet ”Klimaforskningsindsats i Landbruget”. Der er i alt bevilget 4,7 mio. kr. Aarhus Universitet medfinansierer projektet med 1,4 mio. kr.  

Læs også artiklen ”Mælk og kød skal dyrkes i petriskåle” 

Supplerende oplysninger
Vi bestræber os på, at alle vores artikler lever op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. På den baggrund er artiklen suppleret med følgende oplysninger:
FinansieringMejeribrugets ForskningsFond (MFF) Projektmidlerne fra MFF medfinansieres af midler fra Landbrugsstyrelsen til projektet CleanPro, samt fra Aarhus Universitet
SamarbejdspartnereInstitut for Fødevarer, AU
Institut for Husdyrvidenskab, AU
Læs mereLæs også artiklen ”Mælk og kød skal dyrkes i petriskåle”
KontaktProfessor Lotte Bach Larsen, Institut for Fødevarer, AU - lbl@food.au.dk - tlf: 22 81 92 82