Aarhus Universitets segl

Ny professor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet

Derek Victor Byrne udnævnes til professor og leder af forskergruppen ”Fødevarer, metabolomics og sensorik” ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

Derek V. Byrne er udnævnt til professor og leder af forskergruppen Fødevarer, metabolomics og sensorik ved Institut for Fødevarer. Arkivfoto

Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet styrker sin indsats på området vedrørende sensorik og forbrugernes opfattelse af fødevarer med udnævnelse af den 43-årige Derek V. Byrne til professor i sensorik og leder af forskergruppen Fødevarer, metabolomics og sensorik fra 1. marts 2014. Derek V. Byrne kommer fra en stilling som lektor på Københavns Universitet, hvor han også er vice-leder af sensorikgruppen ved Institut for Fødevarevidenskab.

 

Den nyslåede professor og forskergruppeleder har specialiseret sig i forskning i sensoriske egenskaber af de fødevarer, mennesker spiser og, ikke mindst, hvorfor mennesker kan lide at spise de pågældende fødevarer. Specifikt arbejder han med fødevareidentitet og sensorisk unikhed i forhold til spiseadfærd.

 

Fra hjerne til mund

- Hver dag bliver forbrugere bombarderet med viden om sund kost. Alligevel ses en stigning i fedme og kost-relaterede sygdomme. Hvad er den egentlige årsag til, at folk ikke vælger sundt? Mangel på motion og en stillesiddende livsstil har stor betydning for stigningen i forekomsten af livsstilssygdomme, men dårlige spisevaner i forhold til madens sensoriske egenskaber, især med hensyn til fedt, salt og sukker, er også væsentlige. Hvis en fødevare ikke smager eller passer ind i kosten, synes forbrugeren, at det er svært at tage fødevaren til sig, især hvis den er ny og potentielt sundere. Viden om, og forståelse af forbrugerens valg og præferencer for fødevarer er nøglefaktorer, når vi skal løse udfordringerne vedrørende fremtidens human sundhed og livskvalitet på globalt plan, pointerer Derek V. Byrne og fortsætter:

 

- Forbrugerens sanser er centrale i forbindelse med, hvilke fødevarer forbrugeren vælger. Det er også vigtigt at forstå forbrugerens hjerne i forbindelse med spiseadfærd. Når man taler om en fødevares smag mener man den personlige præference ligeså meget som selve smagspåvirkningen. Mit mål med stillingen som professor og leder af forskergruppen er blandt andet at skabe mere viden om, hvilke faktorer, der påvirker forbrugerens smagsoplevelser og valg af fødevarer fra hjerne til mund. Det ligger mig også meget på sinde at overføre forskernes viden til praksis, det vil sige til fødevareindustrien og beslutningstagere, siger han.

 

Foruden forskning er Derek V. Byrne engageret i undervisning på Københavns Universitet samt i vejledning af ph.d.-studerende.

 

Ø-hop: fra Irland til Sjælland til Fyn

Derek V. Byrne blev født i Cork i Irland, og fik sin bachelor- og kandidatgrader i Fødevarevidenskab, Teknologi og Ernæring fra University College Cork i henholdsvis 1992 og 1995. Siden hen drog han til Danmark og fik sin ph.d. i sensorik fra Københavns Universitet i 2000. Derek V. Byrne slap ikke sit tag på Københavns Universitet, men blev ansat som adjunkt i 2001. I 2003 blev han lektor samme sted og i 2007 vice-leder af sensorikgruppen.

 

Nu tager han springet over sundet til Aarhus Universitets Institut for Fødevarer. Hans base bliver AU Årslev, som er instituttets forskningscenter på Fyn og hvor fødevareforskningen i frugt og grønt og forskning i sensorik og metabolomics er i centrum.

 

Derek V. Byrne holder sin tiltrædelsesforelæsning med titlen ”Sensory and Consumer Science: From the ’Mind to the Mouth’ – a Future Perspective” den 20. juni 2014 i AU Årslev.

 

Yderligere oplysninger: Lektor Derek Victor Byrne, Institut for Fødevarer, telefon: 8715 8394, mobil: 2878 2840, e-mail: derekv.byrne@agrsci.dk