Aarhus Universitets segl

Notat: Effekt af randzoner på drænede arealer

NaturErhvervstyrelsen har bedt forskere fra AU om at svare på spørgsmål om kvælstofeffekten af randzonerne. Svarene kan findes i et nyt notat, som netop er fremsendt til styrelsen.

Et nyt notat uddyber virkemiddelkatalogets beskrivelse af de usikkerheder, der er i effektestimaterne.

I december 2014 udgav DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug en rapport over ”Virkemidler til realisering af 2. generations vandplaner og målrettet arealregulering”.

Rapporten omtales populært ”virkemiddelkataloget”, fordi den indeholder en oversigt over virkemidler, der kan bruges til at regulere udledningen af kvælstof fra landbruget til miljøet. Kataloget blev udarbejdet med henblik på at danne grundlag for udarbejdelse af nye vandplaner og målrettet arealregulering.

Et af katalogets mange forskellige virkemidler er randzoner langs vandløb og søer. I kataloget beskrives bl.a. den effekt, som randzoner kan have på udvaskning af kvælstof.

Kvælstofeffekten af randzonerne er imidlertid blevet diskuteret. Set i lyset af denne diskussion har NaturErhvervstyrelsen bedt forskerne ved AU om at svare på spørgsmål om kvælstofeffekten af randzonerne.

Det er gjort i et nyt notat, som netop er fremsendt til NaturErhvervstyrelsen. Notatet uddyber virkemiddelkatalogets beskrivelse af de usikkerheder, der er i effektestimaterne.

Læs notatet: Effekt af randzoner på drænede arealer