Aarhus Universitets segl

Kvægbrugets Forsøgscenter omtaler en række resultater fra kvægforskningen

Metan i gylle, den gode kælvning og påvirkning af staldlugt på mælken er nogle af de emner, som behandles i den seneste udgave af Ny Kvægforskning.

Nyhedsbrevet Ny Kvægforskning omtaler en række resultater inden for kvægforskning. Foto: Jesper Rais

Der er stor forskel på mængden af metan i køers gylle afhængig af, om gyllen oplagres eller anvendes til biogas. Det viser en undersøgelse foretaget med køer i metanbokse i staldene på AU Foulum, som er beskrevet i den seneste udgave af Ny Kvægforsking fra Kvægbrugets Forsøgscenter.

 

Nyhedsbrevet omtaler også et forsøg med drægtige køer, der viser, at flytning af den drægtige ko for tæt på kælvningstidspunktet kan forlænge kælvningsforløbet. Det øger risikoen for øget smerte, inflammation og kælvningsbesvær. Forskerne anbefaler derfor, at den drægtige ko flyttes i god tid inden kælvning. I undersøgelsen gav den tidlige flytning ikke anledning til negative effekter.  

 

Visse fodermidler, som koen æder, kan påvirke mælkens smag. En nye undersøgelse viser, at også lugte fra stalden kan overføres til mælken. Lugtene kan overføres både via koens luftveje og tarme og give afsmag i mælken.

  

Beskrivelsen af kvægforskningsprojekterne kan læses i Ny Kvægforskning her