Aarhus Universitets segl

Innovative proteinkrummer hjulpet på vej af Food eHub

Institut for Fødevarers iværksætterforløb, Food eHub, har det seneste år hjulpet en række lokale iværksættere med at få midler. Det er blevet til en samlet sum på næsten en halv million kroner fordelt på fire innovative startups, der alle arbejder på at løse nogle af fremtidens udfordringer gennem mad - blandt andet ved at udvikle proteinprodukter til at bekæmpe fejlernæring.

Virksomheden Nutrilution vil bekæmpe fejlernæring hos ældre med proteinberigende krummer, der kan tilsættes i madlavningen. Foto: Nutrilution.

Det seneste år har fire innovative virksomheder kunnet fortsætte deres iværksættereventyr med midler fra Fonden for Entreprenørskab, Future Food & Bioressource Innovation, EIT S og Early Cash.

I alt er det blevet til ikke mindre end 449.806 kr. 

Det er sket ved hjælp af Institut for Fødevarers Food eHub, der er sat i verden for at støtte talentfulde studerende med iværksætterdrømme inden for landbrugs- eller fødevareområdet.

- Nye virksomheder bringer nye løsninger ind på markedet, men det kan være vanskeligt at komme i gang på egen hånd. Derfor tilbyder vi netværk, mentorer og rådgivning til for eksempel at finde den nødvendige funding, der kan gøre det lettere for iværksætterne at tage springet fra idé til handling, fortæller Charlotte Bay, der er daglig leder og iværksætterrådgiver hos Food eHub og selv erfaren fødevareiværksætter.

Plantebaserede proteinkrummer skal bekæmpe fejlernæring

Food eHub har hjemsted i The Kitchen i Aarhus C og på Institut for Fødevarer, der siden slutningen af 2019 har været beliggende i Agro Food Park i Skejby, men det er et tilbud til alle studerende på Aarhus Universitet.

Den mulighed har en række talentfulde iværksætterspirer fra forskellige studieretninger grebet det seneste år. Inden for rammerne af Food eHub har de arbejdet ihærdigt med alt fra plantebaserede sugerør til fermenterede drikkevarer - og også en virksomhed, der vil bekæmpe fejlernæring med proteinberigende krummer har set dagens lys.

Josephine Quist, medicinstuderende på Aarhus Universitet, er iværksætteren bag det innovative proteinprodukt ”procrumbs” og stifteren af virksomheden Nutrilution, der har modtaget næsten 100.000 kroner fra EIT Seedbed og Fonden for Entreprenørskab.

- I Danmark er hver fjerde person over 65 år fejlernæret. Det resulterer i større skrøbelighed, lavere knogledensitet, sænket livskvalitet og større mortalitetsrisiko. I mit studiejob som sygeplejevikar har jeg oplevet uhensigtsmæssig ernæring hos ældre, og det gav mig idéen til ”procrumbs”, fortæller Josephine Quist, og uddyber:

- De plantebaserede ”procrumbs” kan træde i stedet for rasp i enhver form for madlavning - lige fra æblekage til lasagne og panering - og med sit høje proteinindhold løse typiske problemer i forbindelse med fejlernæring hos ældre.

Fra løs idé til første kunde på 14 måneder

På bare 14 måneder er Josephine Quist gået fra løs idé til færdigt produkt og sin første kunde, og hun er ikke i tvivl om, hvor vigtig tilknytningen til Food eHub har været i den sammenhæng.

- Food eHub har været en uvurderlig støtte i forhold til at få fremdrift i tingene. Når man går i gang med en startup, så er det en rigtig rodet oplevelse, for der er ingen retningslinje, der er ingen opskrift at følge. Food eHub har hjulpet mig med at få en retning og med at komme videre med projektet igennem sparring om alt lige fra det fødevaretekniske og til finansiering. Pengene fra Fonden for Entreprenørskab, hvoraf 10.000 kr. var øremærket markedsundersøgelser, har været helt afgørende i forhold til at få kontakt med potentielle kunder, fortæller Josephine Quist.

- Selv om Nutrilution er en enkeltmandsvirksomhed, så har jeg ikke stået alene. Jeg har haft uvurderlig støtte fra Food eHub og Charlotte Bay - og fra de andre iværksættere, som jeg har mødt i netværket, konkluderer hun.


Læs mere

Læs mere om Food eHub her 

Du kan også besøge de andre virksomheder, der det seneste år har opnået støtte, på følgende hjemmesider:

Besøg GreenStraws hjemmeside her
Besøg Olden Kombuchas hjemmeside her
Besøg Ziropas hjemmeside her

Her kan du læse om Fonden for Entreprenørskab
Her kan du læse om Future Food & Bioressource Innovation
Her kan du læse om Early Cash

Kontakt

Charlotte Bay Hansen, Iværksætterrådgiver og daglig leder hos Food eHub, Institut for Fødevarer - E-mail: charlotte@food.au.dk - Telefon: 93508925

Josephine Quist, Nutrilution E-mail: info@nulo.dk - Telefon: 40259690