Aarhus Universitets segl

En af verdens førende sensorik-eksperter bliver adjungeret professor ved AU FOOD

Professor Hildegarde Heymann fra University of California, Davis er nu adjungeret professor i “Avancerede sensoriske metoder til innovation i fødevarekvalitet” ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.

Hildegarde Heymann er en af verdens førende eksperter inden for forskning i sensorik og fødevarekvalitet. Hun er pr. 1. aug. 2019 adjungeret professor ved AU FOOD.

Med udnævnelsen af Professor Hildegarde Heymann fra University of California Davis som adjungeret professor ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet,  styrker instituttet sine allerede eksisterende relationer til University of California, Davis og udbygger sin ledende internationale position indenfor  sensorik forskning. Udnævnelsen er for en fem-årig periode og træder i kraft den 1. august 2019.
 

Hildegarde Heymann er en af verdens førende eksperter inden for forskning i sensorik og fødevarekvalitet. Særligt fokuserer hendes forskning på anvendelsen og optimeringen af de målemetoder der findes indenfor sensorik og den måde, vi opfatter og oplever fødevarer på. Dette inkluderer alt fra fødevaredesign, til basal forbedring af målemetoderne samt dataanalyse og derudover forskning i den kontekst som den menneskelige perception foregår i. Alt sammen i relation til fødevarekvalitet med henblik på sundere kost.
 

-Professor Heymann sætter som sensorikforsker spørgsmål ved de basale præmisser og forsøger at forstå det, andre tager for givet, når det gælder de menneskelige sanser og fødevarekvalitet.  På den måde udfordrer og udvikler Professor Heymann forudsætningerne for sensorikforskning, så de hele tiden udforskes og valideres, siger Professor Derek V. Byrne, forskningsleder for Fødevarerkvalitet Perception and Samfunds- gruppen på Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.

Professor Byrne og hans gruppe har længe arbejdet sammen med Hildegarde Heymann, og med udnævnelsen er det hensigten at skabe yderligere videnskabelig synergi mellem forskningen på University of California, Davis og Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet. Samarbejdet vil i perioden bygge på en tæt koordinering hvad angår fokusområder, der komplementerer hinanden samt fælles udvikling af ideer inden for avancerede sensoriske metoder, dataanalysemetoder i sensorisk kontekst og integrering af menneskelig perception i fødevaredesign samt fremtidige kvalitetsparametre for sundere fødevareprodukter. 
 

I forhold til produktudvikling og kvalitetssikring samt relevans for industrien, har professor Hildegarde Heymann arbejdet på alle områder inden for sensorik og har evalueret talrige produkter inden for en bred vifte af kategorier såsom kød, frugt, spiritus og mejeriprodukter, såvel som nonfood produkter, foruden selve forholdet mellem mad og vin. Desuden samarbejder hun med kolleger inden for vitikultur og ønologi om sensorisk evaluering af druer og vin. Hildegarde Heymann har et internationalt fagligt netværk både i Europa og på nye markeder samt ved diverse forskningsinstitutioner verden over. 
 

Professor Hildegarde Heymann har forsket i sensorik siden 1982. Hun har fået udgivet mere end 200 fagfællebedømte artikler og/eller bogkapitler og er forfatter og/eller redaktør til talrige lærebøger om sensorik, bl.a. den mest refererede bog på området, skrevet sammen med Harry T. Lawless fra Cornell University: Sensory: Evaluation of Foods: Principles and Practices. Professor Heymann har desuden vundet diverse priser i løbet af sin karriere, både i og udenfor USA, herunder de nyligt uddelte IFT Sensory and Consumer Science Division Achievement Award, i USA, og Elsevier Established Researcher Award i Sverige.
 

-Jeg er meget glad for muligheden for at skabe synergi i  sensorik- og forbrugerforskningen sammen med Aarhus Universitets gruppe for  Fødevarekvalitet, perception og samfund, som denne udnævnelse medfører. Det kommer også til at styrke anvendelsen af forskningen i den danske fødevareindustri gennem nye sensoriske metoder. Jeg ser desuden frem til at blive involveret i den danske fødevareklynge i forbindelse med samlingen af Institut for Fødevarer i Aarhus - og glæder mig til at sprede kendskabet til den nøglerolle, som sensorikforskning spiller i succesfuld fødevareinnovation, siger Professor Hildegarde Heymann.

 Michelle Williams, institutleder på Institut for Fødevarer, byder Professor Hildegarde Heymann velkommen:

 - Instituttets strategi er løbende at styrke vores internationale forskningsprofil. For at kunne opfylde dette, knytter vi centrale samarbejdspartnere til os, som er vigtige for vores position og fremtidige udvikling. Hildegarde Heymann er en internationalt anerkendt og førende forsker inden for sensorik- og forbrugervidenskab, og jeg er overbevist om, at hun med sin ekspertise inden for avanceret sensorik metodik vil komplementere vores viden og understøtte vores førende position på området.

 

For yderligere info, kontakt:

Institutleder Michelle Williams, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, tlf: +45 8715 7957/8715 8335, mobile: +45 2517 0049, e-mail: mw@food.au.dk

 

Professor Hildegarde Heymann, Sensory Science, Department of Viticulture and Enology, University of California at Davis, email: hheymann@ucdavis.edu.