Tips til den gode ensilering
Holdbarheden af majsensilage påvirkes af, hvilken type ensileringsmiddel man bruger. En undersøgelse på en lang række kvægbrug med tilsætning af mælkesyrebakterier har vist, hvilken type bakterieblanding er at foretrække.

En undersøgelse af forskellige midler til ensilering af majshelsæd har vist en klar fordel ved at bruge en bestemt type middel frem for en anden. Resultaterne fra undersøgelsen omtales på et temamøde om ensilering af majs og græs, som holdes på Forskningscenter Foulum 25. marts.
Undersøgelsen, som forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har deltaget i, drejer sig om to forskellige blandinger af mælkesyrebakterier, den ene homofermentativ og den anden heterofermentativ.
En homofermentativ blanding producerer hovedsagligt kun ét slutprodukt fra fermenteringen. Når det er mælkesyrebakterier, det drejer sig om, er slutproduktet mælkesyre. En heterofermentativ blanding ender med en række forskellige slutprodukter fra fermenteringen. I undersøgelsen drejede det sig om mælkesyrebakterier, der ikke alene producerer mælkesyre, men også produkter som flygtige fedtsyrer og propylenglykol.
De foreløbige resultater af undersøgelsen ? som blev udført hos 39 mælkeproducenter ?
viser, at holdbarheden af ensilageprøver udtaget ved gennemboring af ensilagestakken var bedre, når et heterofermentativt ensileringsmiddel blev anvendt sammenlignet med ensilage behandlet med et homofermentativt middel eller ensilage behandlet med et inaktivt bærestof.
- Den bedre stabilitet kan skyldes et ændret gæringsmønster og et lavere indhold af gær, siger forskningsprofessor Niels Bastian Kristensen fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.
Behandlingen havde ingen væsentlig effekt på temperaturne eller det umiddelbare indtryk af ensilagen i stakkene. Der er heller ikke noget, der tyder på, at køerne foderoptagelse eller stofskifte påvirkes negativt af behandlingen.
Flere resultater fra undersøgelsen bliver fremlagt på temamødet, hvor også optimering af ensilagens kvalitet, bedre produktivitet gennem styring af ensileringsprocessen samt effekter af ensilagen på koen og mælkekvaliteten behandles.
Læs mere om undersøgelsen i Kvæginfo 2060
Få flere oplysninger om mødet ?Temamøde om ensilering af majs og græs?.
Tekst: Janne Hansen