Aarhus University Seal

Bliv klogere på grøn protein i fødevarer på dette års FOOD Festival

Protein fra grønne planter kan potentielt blive en vigtig ingrediens i fremtidens veganske fødevarer, f.eks. i form af plantefars, som del af proteinbarer eller i drikke. Men den rette forarbejdning har proteinet en høj næringsværdi og interessante funktionelle egenskaber.

Aarhus Universitet indbyder alle interesserede til at høre om den nyeste forskning inden for planteprotein fra grøn biomasse på den årlige FOOD Festival i Aarhus, der finder sted den 6.- 8. september på Tangkrogen i Aarhus. Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet har en stand på festivalpladsen, og her kan man, blandt meget andet, høre om projektet ”Fødevareingredienser fra grøn bioraffinering .”

I projektet udskiller man protein fra lucerne og opkoncentrerer samt tørrer det, så man til sidst har et grønt proteinpulver, der kan tilsættes fødevarer. Lucerne, der minder om kløver, bruges som modelplante i projektet for på sigt også at kunne anvende græsprotein.

Det er første gang, der i regi af Aarhus Universitet produceres så store mængder grøn proteinmasse til brug i fødevarer, et arbejde, der er foregået på laboratorieniveau hidtil. DTU og en række fødevare- og forarbejdningsvirksomheder deltager i projektet, og fødevareproducenterne udvikler nu en række prototyper af produkter, hvor de i regi af projektet erstatter proteinet i f.eks. proteinshakes, energibarer og vegetabilske pølser med grøn protein. Fødevarer med grøn protein er endnu ikke på markedet i Danmark.

-Man er langt i arbejdet med grøn protein som alternativ proteinkilde i dyrefoder, mens arbejdet med grøn protein til human konsum ikke før har været afprøvet i så stor skala herhjemme, fortæller Postdoc ved Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, Jesper Malling Schmidt, der deltager i projektet.

Senere i projektet skal proteinets tekstur-egenskaber undersøges nærmere, herunder emulgering, skum og gelering.

Der er også planlagt rotteforsøg, hvor proteinfordøjelsen hos rotter undersøges, efter de har indtaget foder med grøn protein. Fordøjeligheden undersøges for at teste, hvorledes forskellige processer og antioxidanter kan påvirke optaget af protein.

 

Arrangementet, der finder sted i AU FOODs telt på Food Festival er en del af projektet ” Fødevareingredienser fra grøn bioraffinering ”, der indgår i Region Midtjyllands Udviklingsprogram for Bioøkonomi, med tilskud fra Region Midtjylland og EU’s regionalfond via Erhvervsstyrelsen.

Læs mere om projektet her

 

 

For yderligere oplysninger, kontakt:

Postdoc ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet:

Jesper Malling Schmidt

Mail:jesper@food.au.dk

Tlf.: +4587158335