Aktuelt

Men meget tyder på, at forskellige former for berigelse kan øge slagtesvinenes brug af løbegårde, og at det har flere gode afledte effekter. Arkivfoto: PigSYS

03.12.2018 | DCA

Sådan kan løbegården gøres mere attraktiv

Løbegårde, der ikke er berigede, er ikke et attraktivt udeareal for fravænnings- og slagtesvin, og de lever dermed ikke op til intentionen. Dog tyder meget på, at eksempelvis overdækning og tildeling af rodemateriale og grovfoder kan have en positiv effekt og øge svinenes brug af løbegården.

Jordpakning kan ødelægge jordens frugtbarhed. Foto: Per Schjønning

30.11.2018 | Agro

Fokus bør rettes mod jordpakning på Jordens Dag

Pakning af jorden under pløjelaget er et stigende problem på grund af landbrugets tunge maskiner. Aarhus Universitet har gennem fem år haft fokus på denne trussel gennem et EU-projekt om dyrkningsjordens kvalitet. Det har givet vigtig viden både om pakningsmekanismerne og mulighederne for at afhjælpe problemet.

Professor og sektionsleder Jørgen E. Olesen er en af verdens mest citerede forskere. Foto: Jesper Rais

30.11.2018 | Agro

Aarhus Universitets klimaprofessor i verdens forskningselite

Professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi er blandt verdens 6000 mest citerede forskere.

Forskere fra Aarhus og Københavns universiteter har undersøgt potentialer ved øget biomasseproduktion i dele af Limfjordsoplandet. Foto: Colourbox

22.11.2018 | Agro

Stort potentiale ved dyrkning af flerårige afgrøder til bioraffinering

Ny rapport viser, at en omlægning til biomasseproduktion på 25-35 procent af landbrugsarealet i Limfjordsoplandet gør det muligt at nå vandplanernes reduktionsmål for kvælstofudledning. Samtidig reduceres landbrugets klimabelastning og anvendelsen af pesticider. Der mangler dog fortsat viden om driftsøkonomien ved bioraffinering.

Et nyt projekt håber at kunne udvikle kunstige smagemaskiner. Foto: Colourbox

20.11.2018 | DCA

DNA-molekyler skal bruges til at efterligne vores smagssans

Menneskets smagssans er kompleks og vanskelig at efterligne. Et tværfagligt projekt sigter nu mod at udvikle ekstremt hurtige kunstige ’smagsmaskiner’, der bruger DNA-molekyler som milliarder af små ”sensorer” til at efterligne menneskets smagssans med en hidtil ukendt nøjagtighed.

Både for forbrugere og producenter fungerer markeder som en kommunikationsplatform, der har betydning for opbygning af tillid, tryghed og loyalit. Foto: Colourbox

18.11.2018 | Agro

Når kunde og bonde mødes

Madmarkeder, madfestivaler, gårdbesøg og smageaftner med lokalt producerede fødevarer er populært som aldrig før. Men hvad får forbruger og fødevareproducent egentligt ud af at møde hinanden? Det har forskere fra Institut for Fødevarer og Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, undersøgt.

Der er generel enighed om, at der er en række fordele forbundet med et kombinere produktion af grise og træbiomasse. Foto: Marianne Hestbjerg

18.11.2018 | Agro

Åbenlyse fordele, men også barrierer, når træer og grise gror side om side

Grise og træer er et godt match, og træer i svinefolden kan styrke dyrevelfærd og kvælstofbalance, men endnu er erfaringerne med træer og grise på samme område i den danske frilandssvineproduktion begrænsede.

Adjungeret professor Ole Green og lektor René Gislum præsenterede den nyudviklede ”Robotti”, der er en såkaldt selvkørerende redskabsbærer. Foto: Claus Bo Andreasen

18.11.2018 | DCA

Minister fik nyt indblik i landbrugsforskningen

Der var bæredygtige energisystemer og selvkørende maskiner på programmet, da forsknings- og uddannelsesministeren besøgte AU Foulum.

07.11.2018 | Udgivelse

Få det fulde overblik over AU’s kompetencer inden for fødevareforskning

I ny omfattende kortlægning samles for første gang alle de kompetencer og faciliteter, Aarhus Universitet råder over på fødevareforskningsområdet.

Genet Y15 i hvede beskytter hveden mod gulrust. Søjlerne viser hvad der sker 1, 7 og 14 dage efter smitte med gulrust på celleniveau og på planten. Billederne i anden og fjerde række er fra hvede, der indeholder genet Y15, og det ses tydeligt, i hvor høj grad den modstår smitte. Foto: Nature Communications

07.11.2018 | Agro

Ny genetisk viden kan bidrage til at øge hvedens resistens mod plantesygdomme

Forskere fra Aarhus Universitet har bidraget til at skabe ny viden om resistens mod gulrust, der er en farlige svampesygdom i hvede. Resultaterne har global betydning.

Viser resultater 21 til 30 ud af 891

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste