Mænd og kvinder er lige gode til at lave mad i hjemmet

Par i den samme husstand har madlavningskompetencer i samme liga, men kvinderne fører, når det kommer til bagværk og dessert. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.

22.01.2018 | Lotte Rystedt

Det er generelt vigtigere for kvinder end for mænd, at måltiderne indtages i fællesskab. Foto: Colourbox

Når gryderne svinges i de danske hjem, står kvinder og mænd lige på point. Det er et af resultaterne fra rapporten ”Kvalitetsindeks 2017 – Fokus på familiens måltidsstruktur”. Siden 2014 er kvalitetsindekset blevet udgivet for blandt andet at vise udviklingen i danskernes opfattelse af fødevarekvalitet.

Hvert år er der også fokus på et andet aspekt af danskernes madvaner, og i den seneste rapport sætter forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet luppen på familiernes måltidstruktur. Her er det blandt andet blevet undersøgt, hvilke madlavningskompetencer mænd og kvinder i samme husstand har.

Kvinder bager bedre

-          Der er en høj grad af lighed mellem mænd og kvinder, men kvinder er lidt mere avancerede, når det handler om bagværk og desserter, siger Tino Bech-Larsen, som er lektor på MAPP Centret ved Aarhus Universitet og en af forfatterne bag rapporten ”Kvalitetsindeks 2017”.

Miljø- og Fødevareministeriet har bestilt rapporten med baggrund i et ønske om at fremme og følge danskernes interesse for kvalitetsfødevarer. Rapporten er udgivet af DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, og er bestilt som en del af Aarhus Universitets aftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening.

-          Mænd og kvinder er enige om, at det er kvinderne, der bestemmer mest i forhold til madvareindkøb. Kvinderne henter desuden mere inspiration til madlavningen i kogebøger, TV-programmer og madblogs end mænd gør, og de lærer mere fra sig i køkkenet, siger Tino Bech-Larsen.

Måltidet som samlingspunkt

Måltidet som samlende og fællesskabsdannende aktivitet i hjemmet er mere vigtigt for de ældste danskere end de yngste.

-          Desuden er det generelt vigtigere for kvinderne, at måltiderne indtages i fællesskab. Mændene ser flere barrier for, at det kan lade sig gøre at samle hele familien om middagsbordet, for eksempel på grund af tidspres og forskellige fritidsaktiviteter, siger Tino Bech-Larsen.

Læs hele DCA-rapporten ”Kvalitetsindeks 2017 – Fokus på familiens måltidsstruktur” her.

Læs også artiklen ” Forbrugernes tilfredshed med fødevarer i detailhandlen vokser”

Du kan i øvrigt læse mere om danskernes madvaner og holdning til fødevarer i ”Madindeks 2017”, som netop er offentliggjort af Madkulturen

For yderligere oplysninger

Lektor Tino Bech-Larsen