Aarhus Universitets segl

Frisk med den rigtige indpakning

Frisk frugt og grønt holder sig meget længere med den rigtige emballering. Det viser undersøgelser fra et netop afsluttet forskningsprojekt. Resultaterne fra projektet, der kan være med til at forhindre madspild, præsenteres på et seminar i Odense.

Det er vigtigt, at frugt og grønt emballeres korrekt for at det kan holde sig frisk og indbydende. Foto: Janne Hansen

Slatten salat, slimet spinat og rådne radiser er nogle af de mindre behagelige oplevelser, man kan få i sit køleskab. De dårligt  varer ryger direkte i skraldespanden og bidrager til Danmarks enorme madspild: Danskerne smider frugt og grønt ud til en værdi af 3,1 mia. kr. om året.

 

Der er dog håb forude. Et forskningsprojekt viser vej til, hvordan frugt og grønt emballeres optimalt, så varerne holder deres friskhed i længere tid. Resultaterne fra projektet ”Produkttilpasset pakning af frisk frugt og grønt” (www.friskpak.dk) præsenteres på seminaret ”Emballering af frugt og grønt” den 8. januar 2013 i Odense. Seminaret giver et overblik over muligheder og begrænsninger ved emballering af frisk frugt og grønt. Der vil særligt være fokus på praktiske værktøjer, som direkte kan anvendes i hele værdikæden i forbindelse med emballering af frisk frugt og grønt.

 

Den optimale pakning

Et fokusområde i projektet har været at undersøge emballering af frisk frugt og grønt for at opnå de optimale løsninger.

 

- Hvis man skal finde den helt rigtige løsning kræver det, at man har viden om produkternes kvalitet og respiration, forklarer seniorforsker Merete Edelenbos fra Aarhus Universitet. Hun har været med til at undersøge disse forhold i en række frugter og grønsager og teste kvaliteten af emballerede produkter fra butikkernes hylder og fandt, at tre ud af fire varer ikke var emballeret korrekt.

 

- Mange af de indkøbte varer var pakket i for tæt en emballage. Frugt og grønt respirer eller ånder, så hvis emballagen er for tæt vil iltindholdet med tiden blive for lavt og produkterne vil tage skade, forklarer Merete Edelenbos. Som modreaktion på et for lavt iltindhold udskiller produkterne nogle gasser, der kan få produktet til at lugte forfærdeligt – og det er ikke ligefrem noget, der fremmer lysten til at spise det.

 

Respiration og temperatur

For at vælge den rigtige emballering skal man kende produktets respiration og opbevaringstemperaturen. Desto højere opbevaringstemperaturen er desto mere ilt bliver der brugt. Derudover skal produkterne opbevares ved den rigtige temperatur i hele håndteringskæden.

 

- Det er vigtigt, at produkterne bliver opbevaret ved den oplyste opbevaringstemperatur efter pakning. Selv et kortvarigt brud på kølekæden kan betyde et for højt iltforbrug og forårsage, at iltindholdet i pakken bliver for lavt i pakken. Det kræver et tæt samarbejde mellem producent og detailhandel, siger Merete Edelenbos.

 

Projektet er støttet af midler fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut (som leder projektet), Aarhus Universitet, GartneriRådgivningen, Scanstore Packaging, NNZ Denmark, PBI Dansensor, Multivac, Linde/AGA, COOP, Axel Månsson, Yding Grønt, Tange Frilandsgartneri, Slice Fruit, Gl. Estrup, Aarstiderne, Ørskov Frugt, CFS, Videometer, Svanholm, Peter Skov Johansen, Lykkegården, Danske Frugtavlere, Gartneriet Torup og Ventegodtgård

 

Læs mere om Friskpak her.

 

Læs mere om seminaret ”Emballering af frugt og grønt” og tilmeld dig senest 2. januar 2013 her.

 

Yderligere oplysninger: Lektor Merete Edelenbos, Institut for Fødevarer, e-mail: merete.edelenbos@agrsci.dk, telefon: 8715 8334, mobil: 2945 0133