Aarhus Universitets segl

Bedre styr på støvet fra halm- og flisfyr

Forskere fra Aarhus Universitet er med til at udvikle teknologi, der kan reducere støv fra halm- og flisfyr. Det vil gavne både miljøet, klimaet og folkesundheden.

Forskere fra AU samarbejder med erhvervslivet om at udvikle ny teknologi, der kan reducere støv fra halmfyr. Foto: Janne Hansen

Fyring med halm og flis kan være en god måde at spare på forbruget af fossile brændstoffer, hvilket vil gavne både miljøet og klimaet. Men forbrænding af halm og flis kan være en støvet affære, da der specielt ved fyring med halm udledes store mængder af meget finkornet støv fra skorstenen.

 

Det gør forskere fra Aarhus Universitet noget ved i et samarbejde med Maskinfabrikken REKA A/S og produktionsvirksomheden Magnussen & Speirmann. I et nyt projekt støttet med 2,9 mio. kroner fra Energiteknologisk udvikling og demonstrationsprogram (EUDP) vil de videreudvikle et røggasfilter, der kan reducere udledningen af støv fra biobrændselsanlæg. Som udgangspunkt vil forskerne arbejde videre med en prototype fra et tidligere projekt.

 

- Vores formål er at udvikle et billigt og driftsikkert filter, der kan bruges til mindre halm- og flisfyr, siger den faglige projektleder på projektet akademisk medarbejder Erik Fløjgaard Kristensen fra Institut for Ingeniørvidenskab.

 

I øjeblikket er der ingen grænseværdier for, hvor meget støv, der må udledes fra mindre halmfyr på i landzone, men fra 1. januar 2018 kommer de fælles europæiske regler til at gælde også for mindre halmfyr. Det betyder, at grænseværdien for automatisk fyrede kedler bliver 40 mg støv pr. normal-m3 røggas. Der findes filtre som kan anvendes til røg fra halm- og flisfyrene, men der er brug for at udvikle en teknologi, der er billigere og mere effektiv.

 

Støvet skal fjernes

Ved forbrænding af halm udledes normalt store mængder finkornet støv fra skorstenen. Støvet er så fint, at det ikke kan udskilles med en cyklon. En cyklon fjerner støvpartikler fra luft eller gas ved hjælp af centrifugalkræft. Det vil sige, at støvet bliver slynget ud mod væggen og rutscher ned og ud gennem et afløb i bunden. Det er en billig og effektiv løsning til at rense luft eller gas for mellem- og grovkornet støv, men er ikke tilstrækkelig til at fjerne meget fint støv.

 

Støvet fra forbrænding af halm består hovedsagligt af alkalisalte, der har en meget lav ledningsevne. Det betyder i praksis, at der ved brug af et traditionelt filter typisk kun skal være 0,10 mm opfanget støv for at  filterets renseevne reduceres drastisk, forklarer tekniker Jens Kristian Kristensen, Institut for Ingeniørvidenskab.

 

Et traditionelt filter kan derfor ikke uden videre anvendes til rensning af halmrøg. Firmaet Reka og forskerne har i et tidligere projekt udviklet en prototype af et filter, der gjorde det muligt at opnå en renseevne på 97 procent for støv fra halmrøg og 99 procent for støv fra flisrøg. I dette projekt skal teknikken finpudses, gøres driftssikker og opskaleres til større biomassefyr. Den færdige model skal afprøves grundigt, før den er klar til markedet.

 

- Med de varslede regler for udledning af støv om tre år er der et stort behov for at videreudvikle og kommercialisere prototypen, så der kan være et billigt og driftssikkert filteranlæg på markedet til den tid, påpeger Erik Fløjgaard Kristensen.

 

Det toårige projekt har et budget på 4,3 mio. kr. og er støttet med 2,9 mio. kr. fra Energiteknologisk udvikling og demonstration (EUDP).

 

Yderligere oplysninger: Tekniker Jens Kristian Kristensen, Institut for Ingeniørvidenskab, mobil: 2511 6175, e-mail: jkk@eng.au.dk og akademisk medarbejder Erik Fløjgaard Kristensen, Institut for Ingeniørvidenskab, telefon: 8715 7659, mobil: 2266 8217, e-mail: ErikF.Kristensen@eng.au.dk